Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ДЕНЬ: Вітчизняні аналітики попереджають: боргові проблеми ЄС негативно впливають на економіку України

19 липня, 16:59

У четвер, 21 липня, глави держав і урядів країн єврогрупи, планують зустрітисяв Брюсселі, щоб обговорити питання подальшого фінансування Греції. Важливо зазначити, що другий пакет допомоги Греції, без якого країна буде змушена оголосити наступного року дефолт щодо своїх боргів, досі не погоджений через відсутність рішення щодо участі в цьому пакеті приватних кредиторів. Ця невизначеність, що виникла, негативно впливає на настрої учасників фінансового ринку, зазначає Ван Ромпей.

Тим часом, вітчизняні аналітики попереджають: боргові проблеми ЄС негативно впливають на економіку України. Зокрема перше, що сигналізує про проблеми, на думку експертів компанії X-Trade Brokers Ukraine, — торговельне сальдо. Експорт товарів з країни до ЄС, як стверджує експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк, цього року може скоротитися на 2-3% до 12,700 мільярда доларів порівняно з 13,0519 мільярда доларів у минулому. Тоді, як імпорт впаде на 7% до 17,763 мільярда доларів порівняно з 19,1012 мільярда доларів.

Істотно, підрахували в X-Trade, можуть постраждати на тлі даної ситуації деякі сектори економіки України. Так, виробництво в хімічній промисловості протягом наступних трьох кварталів, за даними експертів, може знизитися на 5,4%, в сільському господарстві — на 6,4%, у легкій промисловості — на 11%. Інвестування у фінансову сферу може скоротитися на 8-10%. Крім того, посилення боргової кризи негативно вплине на автомобілебудування, енергетику, видобуток, металургію таінфраструктуру.Безумовно, кажуть експерти, у зоні ризику перебуває вітчизняна банківська система, оскільки понад 35% банків, що працюють в Україні, — це банки з ЄС.

Більше читайте у сьогоднішньому номері «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати