Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Універсальна гармонія

У Львові представили творчість топової художниці Ганни Криволап
29 січня, 13:37

Виставку «Діалог традицій» відкрили у Національному музеї імені Андрея Шептицького. Експозиція складається з двох колекцій – «Причетність» і «Стрічки». «Вони визначають поетично-смислову цілісність картин, які об’єднує концепт культурно-генетичного коду – важливої ланки світоглядного поля авторки», – розповідають у музеї. І додають, що мисткиня входить до рейтингу топ-100 найкращих українських майстрів за кордоном.

Ганна Криволап народилася у Києві. Її батьки – художники Зинаїда Васіна й Анатолій Криволап.

Мистецький фах опановувала у Національній школі мистецтв та Національній академії мистецтв. У школі її педагогами були Зоя Лерман та Олег Животков, в академії – Данило Лідер.

Член НСХУ і німецької асоціації мистецтв «Syrlin Kunstverein».

 

Мала персональні виставки у Франкфурті-на-Майні (Німеччина), Страсбурзі (Франція), Нью-Йорку (США), Сараєво (Боснія і Герцеговина), Києві, Відні (Австрія), Запоріжжі, Тбілісі (Грузія).

Учасниця міжнародних виставок в Іспанії, Боснії і Герцеговині, США, Туреччині, Німеччині та Швейцарії.

Твори Ганни Криволап зберігаються в музеях і у приватних колекціях.

«Сьогодні Ганна Криволап – мисткиня, творча програма якої синхронізується з розвитком естетичного і духовного світогляду, – вважає історик мистецтва, професор Львівської академії мистецтв Роман Яців. – Манера письма закріплює чергові сходинки її самопізнання в різних жанрово-тематичних і смислових лініях пошуку. Концепція живопису Ганни Криволап перебуває в постійному розвитку та уточнюється осмисленими фаховими задачами. Через нові способи пластичної інтерпретації «класичних» жанрів (фігури, портрету, краєвиду) художниця скерувала зусилля до оволодіння синтетичною формою – як містком до символьно-семантичного трактування простору та конструювання поетичних смислів. Підсилена інтуїцією пошукова парадигма розкрилася в ряді оригінальних авторських циклів картин, в яких екзистенція розчиняється в метафізиці барв і форми. Від фігуративної до ліричної абстракції, через субстанцію іманентності та «антропології кольору» пожвавлюються канали комунікації між формалістичними конструктами та емоційною ідентичністю мисткині».

На думку професора Яціва, колекції картин, що визначають поетично-смислову цілісність нової виставки Ганни Криволап, об’єднані концептом культурно-генетичного коду – важливої ланки світоглядного поля авторки. Фактор чуттєвості при цьому відіграє роль інспіратора вільного діалогу з «архетипною свідомістю», допускаючи свободу занурень у приховану трансцендентність. «Причетність» і «Стрічки» виросли з постійного прагнення художниці підтримувати зв’язки з живою традицією, шукати способів взаємодії субстрату етнічності та актуальних моделей формально-образного мислення, – зазначає Роман Яців. – Абстрактно-асоціативні елементи – маркери певного історико-культурного чи фольклорного джерела – стають формоорганізуючими ланками нової міфологічної реальності. В такій стратегії живописання Ганна Криволап виносить на полотно особливу драматургію морфологічних елементів, через які у річищі трансавангарду транслюється метакод традиції та розгортаються нові ландшафти універсальної гармонії».

Виставку Ганни Криволап у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (просп. Свободи, 20) відкрили учора. Вже є перші відгуки на «Діалог традицій». Зокрема, відомої дизайнерки, авторки культурно-мистецьких проєктів «Під Зорею Пінзеля» та «Натхненні Пінзелем» Івони Лобан, яка зазначає на своїй ФБ-сторінці, що роботи Ганни із серії «Стрічки» і «Причетність» вражають своєю енергетикою, широтою польоту, гармонійними композиціями і поєднанням кольорів, любов'ю до своєї країни. «Ця виставка надихає, розширює горизонти і лишає прекрасний післясмак! Про ці картини хочеться говорити і ділитись враженнями», – зазначено у дописі.

Оглянути полотна Ганни Криволап, надихнутися ними й поділитися враженнями від побаченого і відчутого встигнуть всі охочі – виставка «Діалог традицій» чинна у НМЛ до 27 лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати