Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гранд-концерт та «Ковчег Україна»

Відома українська диригентка приїхала до Львова для участі у святкуванні ювілею Опери та представленні власного проєкту
03 жовтня, 13:31

Кілька днів тому «День» розповідав про святкування 120-ліття Львівської національної опери (див публікацію «Книжка, гранд-концерти і прем'єра «Турандот»  у №185 від 30 вересня 2020. – Т.К.).

Вчора «Дню» стало відомо, що до відзначення ювілею театру як запрошена диригентка Гранд-концерту 4 жовтня долучиться екс-львів'янка Оксана Линів – одна із найяскравіших жінок-диригентів на світовій сцені, яка, якщо ще хтось не знає, 2021 року стане першою жінкою-диригенткою найпрестижнішого оперного фестивалю світу у Байройті – вперше (!) за 145-літню історію форуму.

У театрі наголошують, що професійна діяльність Оксани Линів розпочалася саме у Львівській національній опері – з асистентки диригента у постановці опери «Набукко» Верді. Згодом на сцені театру відбулися гостьові виступи диригенти – в операх «Трубадур» Верді та «Сільська честь» Масканьї.

А вже 6 жовтня у Львові в Центрі Довженка відбудеться прес-тур за лаштунки проєкту «Ковчег Україна: музика», одним із створювачів якого є Оксана Линів і який поєднає традиційну і класичну музику, мультимедійні інсталяції і кінопродакшн, книговидання та інтерактивні ігри. Організатори заходу розповідають, що йтиметься про «концерт-колаж, який має перезавантажити «музичні архіви» і зробити їх цікавими сучасному слухачеві, концерт-хрестоматію, який відкриє світові непізнану або відому лише вузькому колу спеціалістів колосальну музичну спадщину України», і зазначають, що цей експеримент має шанс стати музичною візитівкою країни.

Як зазначено у прес-релізі, «Ковчег Україна: музика» – це 37 найкращих творів із української музичної спадщини, симфонічний оркестр, 2 хори, 18 солістів, 5 режисерів, 9 дизайнерів. У концерті звучатимуть твори найкращих українських композиторів – від Лисенка і Лятошинського до Скорика і Сильвестрова. А ще – Бортнянський на бандурах замість клавесинів, «мазепинське» «Многая Літа», підсилене хором і оркестром, улюблені хіти ДахиБрахи з симфонічним оркестром, втрачені твори Василя Барвінського, які реконструюють і спробують заграти так, як їх задумував композитор. Окрім того, у програмі академічний твір Володимира Івасюка, адже за словами музичного керівника проєкту, диригентки Оксани Линів, «Україна ще не усвідомила, що втратила не тільки генія естрадної музики, а й великого класичного композитора».

Учасники проєкту «Ковчег Україна: музика» – етно-гурти «ДахаБраха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляна Горбачевська, Молодіжний симфонічний оркестру України, чоловічий хор «Дударик», Київський дівочий хору ім. Лисенка. Особливий гість концерту – 85-річна співачка з Полісся Домініка Чекун. Режисер-постановник – лауреат Шевченківської премії Андрій Водичев.

Довідка:

Оксана Линів народилася у м. Броди, що на Львівщині (1978).

Фах диригента отримала у Львівській музичній академії ім. Миколи Лисенка.

Співпрацювала як запрошена диригентка з численними оркестрами світу та найвідомішими оперними театрами в Австрії, Німеччині, Чехії, Франції, Швейцарії, Іспанії, Швеції, Естонії, Угорщині, Румунії, Японії та Україні.

У сезоні 2019/20 дебютувала з Staatskapelle Berlin, Мюнхенським філармонійним оркестром. Серед інших визначних подій – поновлення опер «Медея» Л. Керубіні та «Чарівна флейта» В. А. Моцарта в Берлінській державній опері, постановка «Аїди» Дж. Верді в історичному комплексі – Храмі Хатшепсут у Луксорі (Єгипет); постановки опер «Дон Карлос» Дж. Верді, «Пасажирка» М. Вайнберга (на жаль, прем’єра була скасована через пандемію COVID-19) та балету С. Прокоф’єва «Попелюшка» в Опері Грац (Австрія); та повернення до Баварської Державної опери з новою постановкою «Юдіт», до якої входять Концерт для оркестру та опера «Замок Синьої бороди» Б. Бартока. У наступному сезоні очікуються дебюти Оксани Линів в Національній опері Парижа та Опері Франкфурта, постановки в Державній опері Штутгарта та Театрі-ан-дер-Він (Відень), а також співпраця з Академією Караяна від Berliner Philharmoniker, Симфонічним оркестром Віденського радіо.

Оксана Линів палко опікується розвитком класичної музики в Україні та є культурним амбасадором України у світі. У 2016 році з її ініціативи у Львові було засновано Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Також у 2016 році з ініціативи Оксани Линів був заснований Молодіжний симфонічний оркестр України/ YsOU, що став найпотужнішою платформою для розвитку молодих музикантів з усіх областей України і вже завоював міжнародне визнання блискучими виступами у Бонні, Берліні, Ґраці, Львові та Києві.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати