Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арт-погляд на буддизм

09 жовтня, 00:00

11 жовтня в столичній художній галереї L-Art відкривається кураторський проект Євгена Минка «Прикликання Кармапи», який демонструється в Києві вперше.

Графічні зображення та скульптури Будди, лам, захисників і бодхисаттв, які представлено в експозиції, є сучасними, створеними в XX сторіччі митцями з Індії, Непалу та України. Імена митців, згідно з традицією, не вказуються, проте ці ритуальні твори створено за всіма канонами буддійського мистецтва. Зокрема, тханки, тобто портрети будда-аспектів, свого роду буддійські ікони, виконані в традиції карма гадри, для якої характерна спеціальна, дуже працемістка точкова техніка нанесення барвистого шару.

Для проекту надали свої роботи Володимир Будников, с, Юрій Нікітін, Ілля Чичкан, Віктор Покиданець і Ксенія Гнилицька, що вважається однією з найбільш перспективних молодих художниць українського contemporary art. Всі представлені роботи дуже виразні, чого досягнути в рамках одного проекту буває дуже важко. Наприклад, Ілля Чичкан спеціально для проекту написав велику яскраву мальовничу картину «Буддафляй», яка зображає тибетську дівчину. Володимир Будников — серію інтелектуального абстрактного малярства «Медитація». Олександр Гнилицький — дві картини: «Калмицький лама», яка зображає буддійського вчителя традиції Гелугпа (главою якої є Далай-Лама), та «Одоо», із зображенням немовляти, яке лежить на деревному листі. Ксенія Гнилицька представила свою малярську інтерпретацію традиційного сюжету буддійського мистецтва — Будда в Парінірвані, і картину «Великий Будда та маленькі таліби». Віктор Покиданець демонструє картини «Озеро нагів», «Паломництво пінгвінів до Тибету» і «Третє око», шерегу яких розріджено й зображені образи на яких ледь помітні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати