Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Традиції» безкарності

Замовники нападу на Катерину Гандзюк досі на волі
30 липня, 18:32
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Рівно рік тому, 31 липня 2018-го, на херсонську активістку і чиновницю міської ради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Зловмисник вилив на жінку літр сірчаної кислоти, від якої вона отримала хімічні опіки майже 40% тіла.

Катерина провела в лікарні 96 днів, перенесла чотирнадцять складних операцій, але врятувати її не вдалося. 4 листопада 2018 року жінка померла.

До розслідування цього резонансного злочину від самого початку прикута велика суспільна увага. Не лише в Україні, а за кордоном високопосадовці і дипломати знають про справу Гандзюк і слідкують за ходом розслідування. Передусім — завдяки багатьом друзям загиблої і журналістам, які уважно стежать за темою, коментують, проводять публічні акції.

«Справа Гандзюк» стала черговим тестом для української правоохоронної системи і правосуддя. Тестом на незаангажованість, відданість закону, професійність. Черговим проваленим тестом.

Так, виконавці нападу на Катерину перебувають за ґратами. Організатор групи Сергій Торбін відбуває покарання у вигляді позбавлення волі строком 6 років і 6 місяців. Безпосередній виконавець — Микита Грабчук — проведе за ґратами 6 років. Поплічники Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський засуджені до 4 років позбавлення волі. Ще один поплічник — Віктор Горбунов — до 3 років в’язниці.

Однак замовники і головні організатори злочину — досі на волі. Ба більш, останні новини у справі дедалі частіше наводять на думку, що слідство не здатне покарати ключових фігурантів.

ФОТО АВТОРА

МАНГЕР

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру в організації нападу на Катерину Гандзюк на початку лютого цього року. За цей період відбулося кілька судових засідань з обрання запобіжного заходу Мангеру, але прокуратура так і не змогла довести необхідність тримання підозрюваного під вартою. Ймовірний організатор тяжкого злочину продовжує ходити на роботу, брати участь у публічних заходах від імені обласної ради і носить електронний браслет та не може покидати межі України.

Однак і цей запобіжний захід може бути знятий. За нашою інформацією, 24 липня Генпрокуратура зупинила провадження щодо Мангера і його ймовірного поплічника Левіна у справі Гандзюк. Провадження зупинили, не продовживши перед цим строки досудового розслідування, які закінчуються 3 серпня.

«Строк слідства не може бути довший за 12 місяців з оголошення першої підозри у провадженні. У провадженні по Мангеру і Левіну перша підозра була оголошена Левіну 4-го грудня 2018. Це значить, що строк слідства у цій справі мав би завершуватись 4 грудня 2019. Але слідчі за погодженням прокурорів відраховують першу підозру у цьому провадженні від «стрілочника» Новікова. Підозру йому оголосило 3 серпня 2018 року поліцейське слідство. Пізніше цю підозру було скасовано, оскільки журналісти довели його алібі. Саме від підозри Новікову, як першому «виконавцю» (яким він ніколи не був) помилково відраховують старт строків слідства. Але це нонсенс, бо і Новіков, і інші виконавці — фігурували в іншому провадженні. З квітня 2019 року Мангер та Левін розслідуються в окремому від виконавців провадженні і строк має відраховуватись від їхніх підозр, а не від чужих підозр у іншому провадженні», — пояснюють активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» у «Фейсбуці».

ЛЕВIН

Олексій Левін (колишнє прізвище Москаленко) проходить у справі Гандзюк як ключовий фігурант між організатором і виконавцями. За даними прокуратури, Левін виїхав з України ще в серпні минулого року, коли були затримані виконавці.

У грудні минулого року Генпрокуратура оголосила Олексію Левіну підозру. Однак офіційно його місце знаходження не встановлено. З травня цього року Левін перебуває у міжнародному розшуку.

Свідчення Левіна мають велике значення для подальшого розслідування цієї справи.

ПАВЛОВСЬКИЙ

Ще один фігурант справи Гадзюк — експомічник народного депутата Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Його затримали 12 листопада минулого року. За версією слідства, Павловський знав про злочин і приховав його від правоохоронних органів.

Після численних клопотань адвоката Павловського, суд змінив йому запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт у зв’язку з тяжким станом здоров’я. Кілька місяців про Павловського не згадували.

Однак 28 липня Павловського бачили на футбольному матчі за Суперкубок України в Одесі. Світлину з ним опублікував колишній депутат Херсонської міської ради від Партії регіонів Сергій Герасим’юк. Невдовзі він видалив це фото.

Пізніше речник Генпрокуратури Андрій Лисенко в коментарі УНІАН повідомив, що Павловський не порушив умови запобіжного заходу, відвідавши футбольний матч, адже він уже не перебуває під домашнім арештом. Зі слів Лисенка, термін цього запобіжного заходу сплив, а прокурори не подали клопотання про його продовження через поганий стан здоров’я Павловського.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати