Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровській худобі живеться добре

27 червня, 00:00

"День" уже повідомляв про скандал, спричинений обвинуваченнями народного депутата Григорія Омельченка на адресу прем'єра Павла Лазаренка.

Нагадаємо, що депутат інкримінував главі уряду надання дніпропетровській агрофірмі "Наукова" кредиту на майже $11 мільйонів. При тому, що умови його погашення мало назвати просто пільговими. Крім того, є сумніві щодо його цілковитого використання за призначенням.

Кореспондент "Дня" відвідав агрофірму "Наукова" і попросив її директора Миколу Агафонова висловити свою точку зору.

- Починаючи від 1992 року в Дніпропетровську область із нашої ініціативи завозили племінну худобу. Для проведення племінної роботи ми внесли пропозиції про закупівлю ще 10 тис. голів, з наступним розподілом їх у різні регіони України і звернулися за кредитом. Згодом нас запросили у Фонд держмайна і сказали, що є розпорядження Кабміну про виділення кредиту для купівлі племінної худоби (з небюджетного фонду, утвореного на кошти, отримані від приватизації. - Авт.). З Фондом держмайна 16 жовтня ми уклали договір про заставу. Ми заставили все поголів'я, яке привеземо. Гроші нам перерахували 22 жовтня, а худоба почала надходити уже у вересні, оскільки ми отримали гарантії від прем'єра. До настання холодів завезли 2918 голів.

200 господарств України уклали з нами договори на поставку цих тварин. Вартість голови - 1700 доларів. Із них 850 доларів платило господарство, а 50% - ми з кредиту. Тварин отримали 56 господарств України, які внесли гроші або здали натомість, наприклад, м'ясо. Остання партія надійшла 10 грудня, потім почалися холоди, і господарства відмовилися приймати тварин.

У березні 1997-го ми отримали розпорядження від ветеринарної служби України призупинити завезення у зв'язку з тим, що у Німеччині й Голландії зафіксували випадки коров'ячого сказу. Тоді ми запросили дозволу закуповувати худобу в Данії, і 3 травня звідти надійшла 351 тварина, яку ми віддали в агрофірми Хмельницької, Волинської і Полтавської областей. До кінця року всю худобу буде завезено. У травні представники ФДМ перевіряли у нас витрати грошей. Ось їхній висновок: "На момент перевірки закуплено і надійшло 3269 вагітних теличок... Решта 570 голів перебуває на балансі агрофірми "Наукова"... На 28 травня 1997 року на валютному рахунку № 967070404 залишилося 5 млн. 511 тис. 872,5 доларів США. Наведені факти свідчать про цільове використання коштів".

Ми отримуємо на добу 50 тонн молока, переважно від племінних корів. Від кожної корови по 28,6 кг, а в Україні в середньому надої становлять 6 кг. Собівартість нашого молока становить усього 8 коп. А візьміть господарство "Чумаки", КСП імені Горького (голова - Іван Лазаренко, брат прем'єра. - Авт.), куди ми продали племінних корів - люди на цю худобу моляться. Вони слід цілують цим тваринам.

- Минулої осені на святі врожаю в "Науковій" голова адміністрації приміського Дніпропетровського району Микола Дробот казав, що ваша агрофірма об'єднає усі господарства навколо Дніпропетровська на правому березі Дніпра...

- Директором "Наукової" я став 1988 року. Господарство за фінансами було у нульовому стані. Довелося добряче попрацювати. За вісім років поголів'я племінної худоби у нас збільшилося у 16 разів. До складу "Наукової"увійшло вже 5 сусідніх радгоспів. Торік чистий прибуток становив 3,5 млн. гривень, з них від тваринництва - 95%. До складу "Наукової" недавно ввійшов дніпропетровський лікеро-горілчаний завод і ми збільшили виробництво горілки втричі. Приєднався до нас і дніпродзержинський молокозавод, де ми переробляємо 120 тонн молока на добу.

- Ваш конкурент - директор молочного комбінату "Придніпровський" Віктор Веретенников - стверджує, що його підприємству заважають працювати керівники обласного управління сільського господарства. Колгоспам нібито віддають вказівки везти молоко на переробку до вас.

- Нісенітниці. Просто я приймаю молоко на переробку по 36 копійок за літр. А Веретенников - по 20 коп. І щойно запущу лінію з виробництва йогурту, прийматиму по 50 копійок.

- У Дніпропетровську Рух поширює листівку. У ній стверджується, що ваше підприємство монополізувало ринок, завищує ціни на продукцію, експлуатує і залякує своїх працівників, виплачуючи їм від 16 до 47 гривень на місяць...

- Це неправда. Середня зарплата робітників дніпродзержинського молокозаводу - 120-180 гривень на місяць. До речі, моя зарплата - 540 гривень. Все, що поширюється, - це чутки.

- До речі, про чутки. Доводилося не раз чути, що ви з Лазаренком родичі.

- Ніякі ми не родичі. Але, я не боюся сказати - так, ми з ним дружимо, ми разом працювали для нашого господарства. Він допомагав і словом, і ділом.

Дніпропетровськ

Коментар "Дня".

В історії з кредитом під гарантії уряду "Науковій" багато чого дивного. Починаючи з нечуваного, 9-річного терміну повернення кредиту, призначеного для короткотермінової торговельної операції. Далі, "дуже смішні" 4% річних за кредит - це, звісно, дещо більше, ніж нічого, (коли, ясна річ, за давністю їх, як і основну суму кредиту, загалом не "забудуть" оплатити), але принаймні вчетверо менше від заведених в Україні комерційних кредитних ставок. Таку "любов" до "Наукової" можна пояснити стурбованість підйомом вітчизняного тваринництва, проте зрив термінів постачання наводить на припущення, що отримувачі насправді не поспішають використовувати гроші за призначенням. Така сама ситуація вже була на легендарній агрофірмі "Зоря" - у результаті деякі з її об'єктів, на будівництво яких отримали кредит під гарантії уряду, тепер добудовують за гроші іноземних інвесторів - певна річ, на умовах їх залучення "в паї".

А якщо справа таки дійде до вимоги повернути кредит, отримувач цілком може послатися на неплатоспроможність, а застава у вигляді "голів", розпорошених у десятках господарств України, буде вже не його власністю, а відтак, фінансова відповідальність знову ляже на бюджет. Тобто, на нас із вами, шановні платники податків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати