Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хризантеми запрошують на бал...

до Криворізького ботанічного саду НАН України
10 жовтня, 16:47
ФОТО НАДАНО КРИВОРІЗЬКИМ БОТАНІЧНИМ САДОМ НАН УКРАЇНИ

Сьогодні в нашому полі зору один із природних куточків, справжня перлина Кривого Рога — Криворізький ботанічний сад НАН України. Загальна площа саду — 52 гектари. Тут ростуть лікарські рослини, лілійники, троянди, азалії, півники та півонії, а колекція ковили — унікальна, такої немає по всій Україні. У чому ж її незвичайність? Її експозиція почала створюватися з 2005 року, і на сьогодні ковила представлена 27 видами, з яких усі включено до Червоної книги України. Але це не єдине диво природи. Восени, коли вся природа завмирає і готується до зимового сну, ботанічний сад наповнюють осінні аромати — тут починають масово квітнути хризантеми і запрошують відвідувачів на бал.

«Хризантема — це справжня окраса осіннього саду. Масове квітування хризантем у Криворізькому ботанічному саду розпочинається з середини жовтня і триває до кінця листопада, коли землю окутують перші приморозки. Але тільки уявіть — найбільш ранні сорти хризантем розцвітають уже на початку серпня. У вересні можна милуватися середньоранніми сортами, потім — середні, пізні», — розповідає завідувачка відділу природної та культурної флори, кандидат біологічних наук Тетяна ЧИПИЛЯК.

Насичено-червоний «Юрій Богатіков», яскраво-жовта «Кнопа», «Сніжний ельф», темно-бурякового кольору «Вишенька», «Сонячна красуня» — це лише невеличка частина сортів хризантем, які вирощують у ботанічному саду. Всі вони різні за розміром, формою квітів, забарвленням. За словами Тетяни Федорівни, на початок року Криворізький ботанічний сад мав у своїй колекції приблизно сто сортів хризантем. І щоб усі вони квітували — їм потрібен професійний догляд і увага спеціалістів.

«Взагалі хризантема — це багаторічна рослина, вона зимує у відкритому ґрунті. Але є такий нюанс — сортові хризантеми потребують обов’язкового омолодження: восени ми заносимо по кілька маточних кущів в оранжерею, вони там відростають, і в січні — березні починаємо знімати живці з відрослих рослин. Потім вкорінені живці висаджуються на початку травня у відкритий ґрунт. І на осінь поточного року за умов правильного догляду (регулярний полив, рихлення гурту, живлення розчином мінеральних добрив) із живця розвивається повноцінний кущ. Наприклад, є сорт під назвою «Рожевий діамант» — його кущ сягає в діаметрі до півметра, а на ньому квітує по 500 квіток, навіть зелені не видно — все у квітах. Такі однорічні рослини можна буде поділити і розмножити лише навесні наступного року, оскільки бокові вегетативні пагони утворюються на рослині тільки на другий рік життя. Тому ми відбираємо старі частини, а молодші — висаджуємо. Таким чином можна підтримувати сортові особливості культиварів, коли немає можливості заносити їх у закритий ґрунт», — ділиться секретами догляду Тетяна Федорівна.

Така осіння краса приваблює відвідувачів. І попри специфіку Кривого Рога — місто надзвичайно довге, понад 100 кілометрів, а ботанічний сад розташований у північній його частині, — місцеві жителі охоче прогулюються в ботсаду.

«Найбільше ботанічний сад приймав тисячу відвідувачів за день. Для нас це своєрідний рекорд. Із центру міста до ботанічного саду їхати десь 40 — 50 кілометрів. Тому добиратися до нас для когось може бути проблематично. Але любителі природної краси у теплі сонячні дні охоче відвідують сад. Загалом по саду за рік проходить понад 50 тисяч гостей», — зазначає Тетяна Чипиляк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати