Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лубінець: “Близько 40%” людей, які повертаються з полону, мають статус зниклих безвісти за особливих обставин

18 сентября, 12:16
Фото з фейсбук сторінки Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Міжнародний комітет Червоного Хреста не підтверджував статус цих людей як військовополонених, повідомляє Вільне радіо із посиланням на омбудсмана Дмитра Лубінця.

Під час зустрічі з рідними військовополонених та зниклих безвісти захисників омбудсман Лубінець заявив, що “близько 40% людей”, яких вже вдалося повернути з російського полону, мали статус зниклих безвісти за особливих обставин до свого повернення.

“Для нас немає юридичної відмінності між ними (зниклими безвісти, — ред.) та тими, хто має статус військовополонених: близько 40% повернутих з полону — люди, які мали статус зниклих безвісти за особливих обставин і не були підтверджені МКЧХ”, — наголосив омбудсман Лубінець.

Також він нагадав, що Росія регулярно порушує закони та звичаї війни, Женевські конвенції й міжнародне гуманітарне право, однак Україна докладає всіх зусиль для того, щоб повернути своїх людей з неволі.

Що відомо про порушення прав українських полонених та цивільних заручників у Росії

Після початку повномасштабної війни українська влада та міжнародні організації неодноразово звинувачували Росію в порушенні прав військовополонених, а також в інших злочинах.

9 лютого 2024-го Донецька обласна прокуратура звинуватила російських окупантів у вбивстві двох українських військовополонених під Бахмутом. Пізніше в лютому ситуація, ймовірно, повторилася: під Бахмутом нібито стратили не менше сімох українських полонених.

18 червня Офіс генпрокурора розпочав розслідування щодо ймовірного обезголовлення українського полоненого окупантами.

17 вересня у мережі з’явилося фото, на якому видно, ймовірно, загиблого українського військового, з грудей якого стирчить меч з написом “За Курськ”. У Офісі генпрокурора вже підтвердили, що це кадр із Новогродівки.

На збільшення інтенсивності страт полонених окупантами звернули увагу дослідники від ООН. Вони стверджували, що за зиму 2023-2024 років таким чином були вбиті не менше 32 українських захисників.

Міжнародний комітет Червоного Хреста, який повинен слідкувати за дотриманням прав військовополонених, неодноразово потрапляв під критику через свою пасивність у відстоюванні інтересів українців у полоні. Про це заявляли, зокрема, оборонці Азовсталі.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать