Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три країни Західної Африки створили конфедерацію та звернулися до росії по допомогу

07 июля, 22:07

Про створення конфедерації оголосили три країни Західної Африки — Малі, Нігер та Буркіна-Фасо. Вона матиме назву Конфедерація держав Сахеля (АЕS).

Про це пише BBC та повідомив лідер Буркіна-Фасо.

Як зазначають, 6 липня Абдурахаман Чіані (з Нігеру), Ассімі Гоїта (лідер Малі) та Ібрагім Траоре (лідер Буркіна-Фасо) провели перший саміт з нагоди створення конфедерації.

Лідер Буркіна-Фасо Траоре написав, ця зустріч "знаменує собою вирішальний крок для майбутнього нашого спільного простору".

Він також заявив, що "цей континент страждав і продовжує страждати від вогню імперіалістів". За його словами, для "імперіалістів" існує лише одне кліше: 

"Африка — це імперія рабів".

Як пише BBC, новостворений альянс прагнутиме до формування більш тісних спільних економічних зв'язків, зокрема створення спільної валюти.

Усі три країни також вигнали зі своєї території французьких солдатів, які боролися з місцевими ісламістськими терористами, та звернулися до росії по військову допомогу.

Нагадаємо, в січні 2022 року в Буркіна-Фасо почався державний переворот. Оголошення військові зробили від імені раніше невідомої організації — "Патріотичного руху за захист і відновлення" (MPSR). До цієї організації, стверджують її представники, входять всі підрозділи армії країни.

Заяву про зміну влади, яку підписав підполковник Поль-Анрі Сандаого Даміба, вони зробили по державному телебаченню. Пояснюють, що перед цим безпекова ситуація в Буркіна-Фасо погіршилася, а президент не міг із цим впоратися.

Також у травні 2024-го в Нігері російські військовослужбовці увійшли на територію авіабази, на якій розміщуються війська Сполучених Штатів.

російські сили не змішувалися з американськими, а використовували окремий ангар на авіабазі 101, що розташована поруч з міжнародним аеропортом Діорі Хамані в Ніамеї, столиці Нігеру.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що "не бачить проблеми з погляду захисту американських сил№. Каже, що росіяни не мають доступу до військ чи обладнання.

Що відомо про ситуацію на континенті 

США та їхні союзники були змушені вивезти війська з низки африканських країн після переворотів, які привели до влади групи, що прагнули дистанціюватися від Заходу. Окрім майбутнього виходу з Нігеру, американські війська покинули Чад, а французькі сили — Малі та Буркіна-Фасо.

Водночас росія прагне зміцнити відносини з африканськими країнами. москва представляє себе як дружню країну «без колоніального багажу на континенті», зазначає Reuters.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать