Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністр Міносвіти озвучив суми грантів, які надаватимуть вступникам на навчання у вишах

15 мая, 16:30

У Україні в межах цієї вступної кампанії запрацює нововведення щодо грантів на вищу освіту. Абітурієнти, які на НМТ отримають достатні бали, зможуть претендувати на гроші від держави, які потім витратять на навчання на обраній спеціальності та ЗВО.

Про це розповів глава Міносвіти України Оксен Лісовий в інтерв'ю hromadske, пише Рубрика.

У чому проблема?

У 2022 році Кабінетом Міністрів України було затверджено Стратегію розвитку вищої освіти в Україні, що визначає основні пріоритетні напрями її розвитку до 2032 року.

Серед ключових проблемних питань, на які спрямовано стратегічні заходи, є:

  • недофінансування системи вищої освіти,

  • неефективність самого механізму фінансування із позиції його спроможності забезпечити якісний рівень підготовки фахівців, модернізацію закладів освіти.

Ця проблема супроводжується ситуацією обмеженої дії принципу "гроші ходять за студентом" в контексті вільного вибору ним закладу освіти за формою власності, форми здобуття освіти та освітньої програми із відповідним державним фінансовим забезпеченням.

Відповідно визначено необхідність пошуку нових принципів та порядку формування і розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку.

Яке рішення?

У Україні в межах цієї вступної кампанії запрацює нововведення щодо грантів на вищу освіту. Абітурієнти, які на НМТ отримають достатні бали, зможуть претендувати на гроші від держави, які потім витратять на навчання на обраній спеціальності та ЗВО.

Як це працює?

На яку суму видаватимуть гранти

Посадовець розповів, що гранти матимуть визначену суму:

  • найбільша – 50 тисяч гривень,

  • найменша – 15 тисяч.

"Сума залежатиме, зокрема, від результатів вступного тестування. А ще на неї впливатиме те, яку спеціальність абітурієнт обере. Ми передбачили інструмент коефіцієнта, яким грантом можна стимулювати вступників обирати дефіцитну професію", зазначив міністр.

Як уточнив очільник міністерства, це працює так:

  • до прикладу, Міненерго замовило недостатньо фізиків-ядерників, то студент, який піде вивчати ядерну фізику, отримає вищий коефіцієнт. Тож він отримає грант на суму 60, а не 50 тисяч гривень.

Лісовий зауважив, що держзамовлення – це інтерес держави. На кшталт:

  • МОН хоче бачити у вишах 10 тисяч майбутніх учителів,

  • МОЗ – 10 тисяч лікарів,

  • Міненергетики – 10 тисяч інженерів.

Усе залежить від того, скільки і яких саме фахівців потрібно.

"Національна академія наук хоче, приміром, 10 фізиків-ядерників, 10 філософів і 10 істориків. Гуманітарна сфера, галузі економіки та соціальна сфера теж розуміють, скільки їм потрібно фахівців. І держава робить це замовлення. А далі вже інтерес громадянина", пояснив очільник МОН.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки знаходиться в процесі повного перегляду дисципліни "Захист України". У відомстві вже відбулася повна переписка навчальної програми, перегляд рекомендованого списку обладнання для класів та розробка методики організації навчального простору та процесу навчання.

Окрім того, у Міністерстві освіти та наукирозраховують, що на вступні іспити в магістратуру та аспірантуру цьогоріч зареєструється від 80 до 90 тисяч вступників.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать