Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У російському Ростові-на-Дону почали судити дев’ятьох викрадених з Херсона людей

04 марта, 12:53

У російському Ростові-на-Дону почали судити дев’ятьох викрадених з Херсона людей. Їм інкримінували підготовку і акт “міжнародного тероризму”, розповідає видання «МОСТ» із посиланням на Центр журналістських розслідувань.

Херсонців викрали ще у 2022 році. Росіяни намагаються “зліпити” з них диверсійну групу. Її лідерами призначили Костянтина Резніка і Сергія Кабакова.

Вони нібито слідкували за працівниками окупаційної адміністрації Херсонської області і мали підірвати одного з них за завданням спецслужб України.

Підприємця Костянтина Резінка викрали 21 липня 2022 року.

“Ввечері того дня росіяни привезли його додому і влаштували обшук. Їх здивувало, що батьки мають закордонні паспорти. Росіяни забрали телефони, шкільний ноутбук мого сина, сказали батьку: “Ви з нами надовго”, забрали його і вивезли в невідомому напрямку. Ми сподівалися, що його трохи потримають і відпустять. Бо в Херсоні тоді більшість затриманих довго на підвалі не тримали. Ми шукали його де тільки могли. І лише після звільнення Херсона дізналися, що його тримали в будівлі обласного головного управління Національної поліції на вулиці Лютеранська, 4. Хоча там нам казали, що батька в будівлі нема і прогнали нас геть”, – розповіла донька бранця Євгенія.

Родичі не розуміли причин затримання Костянтина до серпня. Тоді російські і проросійські пропагандисти поширили відповідні сюжети.

Вони були постановочними і зняті через два тижня після викрадення. За два тижні у полоні Костянтин сильно схуд. Також у нього випали передні зуби.

У полоні Костянтина катували струмом, били і зламали кисті рук. Останні неправильно зрослися. Повноцінну медичну допомогу Костянтин в полоні не отримує.

Восени з родичами зв’язалась кримська адвокатка Костянтина. 7 жовтня його “офіційно” відправили під варту.

“Коли ми спитали адвокатку, як батько виглядає, вона промовчала. Сказала лише, що в Сімферополі умови перебування у нього кращі, ніж у Херсоні”, – сказала Євгенія Резнік.

Менеджера з продажу Сергія Кабакова викрали наприкінці липня 2022 року.

Спільниками Резніка та Кабакова нібито є Юрій Тавожнянський, Олег Богданов, Сергій Офіцеров, Денис Лялька, Сергій Гейдт, Юрій Кайов і Сергій Ковальський.

Юрій Тавожнянський є митником, а Олег Богданов – колишнім заступником начальника одного з управлінь Херсонської міської ради.

Менеджера з продажу побутової техніки, сантехніки і меблів Сергія Офіцерова викрали 3 серпня 2022 року. Це сталось під час відвідин Сергієм батька.

Сергія Офіцерова у полоні катували і він дав про це покази.

Колишнього військового Дениса Ляльку викрали 14 липня.

Автомайстра Сергія Гейдта викрали 19 липня.

Юрій Кайов є волонтером Червоного Хреста. Про його викрадення родичі дізнались 5 серпня 2022 року.

Фермера Сергія Ковальського викрали 3 серпня. Його у полоні били і відбили нирки.

Після викрадення чоловіків утримували у СІЗО в Сімферополі, ізоляторі “Лефортово” у Москві та у місці несвободи в Ростові-на-Дону.

Умови утримання в останньому називають настільки ж поганими, як і у Херсоні.

Чоловікам загрожує довічне ув’язнення. Наступне засідання по їх справі має пройти 21 березня.

Вчора у Миколаєві пройшла акція на підтримку полонених, яких утримують росіяни. Серед них згадували і дев’ятьох херсонців.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать