Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На тлі протестів правозахисників

В Афінах відбулася церемонія передачі вогню на зимові Олімпійські ігри в Пекіні 2022 року
22 октября, 10:04
ЖРИЦІ ВИСТУПАЮТЬ ПІД ЧАС ЦЕРЕМОНІЇ ПЕРЕДАЧІ ОЛІМПІЙСЬКОГО ВОГНЮ В АФІНАХ НА ЗИМОВІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ В ПЕКІНІ 2022 Р., СТАДІОН ПАНАТЕНАЇК, АФІНИ, ГРЕЦІЯ, 19 ЖОВТНЯ 2021 Р. / ФОТО РЕЙТЕР

У вівторок, 19 жовтня, на спеціальній церемонії на історичному стадіоні Панатенаїк в Афінах оргкомітету Пекінських зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор-2022 був офіційно переданий Олімпійський вогонь.

Скорочена церемонія відбувалася без глядачів (через обмеження щодо корона вірусу) на стадіоні Панатенаїк — єдиному у світі стадіоні, повністю побудованому з мармуру, — на якому відбувалися церемонії відкриття та закриття перших Олімпійських ігор сучасності 1896 р., ідеться на офіційному сайті olympics.com. Водночас агентство Reuters повідомляє, що ця подія відбулася на тіл заклику правозахисників бойкотувати Ігри через порушення прав людини в Китаї.

Під час короткої церемонії віцепрезидент Пекінських ігор Юй Цайкін випустив маленький червоний ліхтар від полум’я, запаленого в неділю в древній Олімпії, місці стародавніх Ігор. Ліхтар прибув до столиці Китаю в середу, розпочавши естафету, яка завершиться церемонією відкриття Ігор 4 лютого, коли Пекін стане першим містом, яке прийме літні та зимові Олімпійські ігри. «Як символ олімпійського духу, олімпійський вогонь буде подорожувати до Великої Стіни та через інші частини Китаю, приносячи з собою світло миру та дружби», — цитує чиновника агентство. І додає, що грецька поліція за кілька годин до цього перекрила доступ до стадіону і оточила його великою кількістю співробітників служби безпеки, остерігаючись нових протестів, після того, як тибетські активісти прорвали кордон поліції в стародавній Олімпії. Вони розгорнули банер з написом «Ігри без геноциду» та тибетський прапор за кілька метрів від місця, де був запалений вогонь, і їх побачили чиновники, включаючи президента Республіки Греції.

Також Reuters нагадує, що нравозахисні групи та законодавці США неодноразово закликали Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відкласти Ігри та перенести подію, якщо Китай не припинить те, що Сполучені Штати вважають геноцидом, що триває проти уйгурів та інших груп мусульманських меншин. Китай заперечує правопорушення, заявляючи, що створив центри професійної підготовки для боротьби з екстремізмом.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать