Перейти к основному содержанию
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За збереження пам’яті про видатного земляка попри все

Корона «Дня» — колективу меморіального музею В’ячеслава Липинського у Затурцях на Волині
24 декабря, 11:20
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Меморіальний музей теоретика української державності, в якому мав би побувати кожен українець, сьогодні потребує підтримки і держави, і меценатів. Чи є що більш знаковим для Волині, ніж ця садиба-музей, у якій жив політик, який заклав теоретичні основи під українську незалежність? Одна з перших віртуальних екскурсій по музеях на сайті «Україна Incognita» була саме про Затурці. І саме вона згодом привела сюди багатьох людей із різних регіонів України, які хотіли відчути дух цього місця, зрозуміти, чому й справді ми маємо цінувати, вивчати й осмислювати Липинського.

Меморіальний музей Липинського постав у Затурцях, у відновленому родинному будинку,  на двадцятому році української незалежності. Хоча в музеї всього три наукових працівники — завідувачка Віра Чопко та наукові працівники Віталій Кушнір і Наталія Гатальська-Кушнір, але такої масової просвітницької роботи, як вони, не проводять часом і більші музейні установи. Цікава експозиція, сотні зібраних автентичних матеріалів, потужні міжнародні наукові конференції, «Шляхетне зібрання», яким відзначили п’ятирічний ювілей музею, фестиваль  народної творчості «Над королівським шляхом». Затурці були бічним відгалуженням знаменитого Королівського шляху, найстарішого і найдовшого (його довжина становить чотири з половиною тисячі кілометрів) сухопутного зв’язку між Східною і Західною Європою. На фестиваль їхали з усієї України.

І водночас — аварійний стан приміщення, яке давно треба рятувати. Проте 10-річчя створення музею відзначали без участі навіть місцевої влади, хоча того дня у Затурцях проводили День села і на святі були представники влади і обласної. Причиною такого ігнорування стала громадянська позиція Віталія Кушніра та Наталії Гатальської-Кушнір, які публічно виступили проти неподобств, які тривали у селищі. Наразі сумна ситуація: посади Віталія Григоровича і Наталії Григорівни, дослідження яких і лягли в основу створення музею, скорочені, їм залишилося працювати місяць. Як може існувати така музейна установа з одним науковим працівником такого музею, відповіді немає. Газета «День» однією з перших виступила на захист меморіального музею у Затурцях («Замах на «острів розуму», 2 грудня ц.р.), бо без людей установа перетвориться просто на склад. Це відбувається за кілька місяців до 140-річчя від дня народження В’ячеслава Липинського — замість реставрації та гідного пам’ятника позбавляються фахівців, яких в Україні мало. Сподіваємося, ситуацію ще можна змінити.

Delimiter 468x90 ad place

Подписывайтесь на свежие новости:

Газета "День"
читать