Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна торує свій шлях до Європи»

Посол України в Австралії Микола Кулініч виступив з публічною лекцією в Університеті Західного Сіднея
22 травня, 10:10
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нещодавно Посол України в Австралії доктор Микола Кулініч відвідав на запрошення доктора Сева Оздовського Університет Західного Сіднея (Western Sydney University) і виступив з публічною лекцією під назвою: «Україна в Європі: нині і завтра». Він розповів слухачам про європейський вибір України, її досягнення за останні роки і стратегічні плани на майбутнє. Йшлося і про анексію нею Криму та війну України з Росією, на якій загинуло понад 10 300 людей, є багато поранених та понад 1,8 млн переміщених осіб із Донбасу. Ми звернулись до глави дипломатичної місії в Австралії і попросили його поділитися з читачами «Дня» головними тезами виступу перед австралійськими студентами.

1. Для України євроінтеграція — це не просто гасло, це повернення до своєї історичної, географічної та цивілізованої ідентичності. Бо за цими показниками Україна завжди була частиною Європи — географічний центр Європи розташований у Рахові. І я завжди наголошую: ми не сусіди Європи, ми сусіди з ЄС.

2. Україна нарешті зрозуміла, що євроінтеграція — це не одностадійний захід, а більш поглиблений процес. Люди зрозуміли, що наш прогрес залежить від фундаментальних внутрішніх перетворень. Те, що наша мета — не виключно формальне членство, а досягнення рівня стандартів, які свідчать про членство в ЄС.

3. Ви всі знаєте, як Російська Федерація діє в інформаційній сфері, живить радикальні націоналістичні рухи, використовуючи російськомовні меншини, щоб спровокувати запеклу напруженість на кордонах ЄС і НАТО (хоча громадяни самої Росії мають реальні проблеми в повсякденному житті). Це робиться для того, щоб послабити західні інститути, підірвати трансатлантичне партнерство, використовувати інформаційну відкритість демократичних суспільств для маніпулювання політикою і дискредитації ідеї об’єднаної Європи та міцного НАТО в очах самих європейців і в очах тих, хто прагне стати частиною єдиної європейської сім’ї.

І це не просто напад на Україну, ЄС чи НАТО. Це війна проти головних цінностей та принципів демократії. Спроба поставити під сумнів демократичний тип прийняття рішень у глобальному масштабі.

4. Сьогодні ми позбуваємося постулату про відсутність альтернативи економічній залежності від Російської Федерації, замінюючи її європейським масштабом цінностей. Ліквідація понять, які нав’язує нам Росія, йде одночасно зі зміною правил гри в українському суспільстві. Інакше кажучи, ми змінюємо правила гри, щоб змінити ментальність людей. Переосмислення — це ключова концепція для захисту свободи і демократії.

5. 2008 року під час Бухарестського саміту НАТО Україна звернулася до своїх західних партнерів з проханням надати їй План дій щодо членства (ПДЧ). Їй було відмовлено, однак було погоджено, що членство в майбутньому може стати можливим. Ця акція була неправильно розтлумачена Російською Федерацією як готовність НАТО прийняти концепцію «зон впливу». Безпосереднім наслідком цього стала російська війна з Грузією в серпні 2008 року.

6. Ми переконані, що Україна може бути не лише одержувачем європейської безпеки, а й її учасником.

7. З початку російської агресії проти України 2014 року наші збройні сили пройшли глибоке реформування. Зараз Україна має одні з найбільших постійних та боєздатних збройних сил у Європі. Україна демонструє свою гнучкість у боротьбі з гібридною війною, розв’язаною Росією проти нашої країни. Сильна українська армія, наш унікальний бойовий досвід у боротьбі проти російської гібридної агресії є корисним активом для союзників. Україна де-факто є східним флангом НАТО.

8. Я переконаний, що досягнувши критеріїв членства в НАТО і трансформувавши свою економічну, політичну і правову системи, ми також представлятимемо додаткову цінність для Альянсу.

9. «Справа Скрипаля» стала тривожним дзвіночком для західної демократії. Купа брехні та погроз, якими Росія відреагувала на заклик роз’яснити ситуацію, здавалося б, мобілізувала Захід до надзвичайно енергійної та уніфікованої реакції.

10. Ми не закликаємо нікого брати участь у війні, але шукаємо підтримки.

11. Ми справді високо цінуємо підтримку суверенітету і територіальної цілісності України з боку уряду Австралії.

12. Ми не дозволимо третім силам відвернути Україну від європейського шляху або зупинити ЄС і НАТО від посилення та зміцнення їхньої ролі.

13. Настав час захистити те, що є нашим. Ось чому кожен з нас має зробити вибір.

Україна зробила свій вибір, вибір демократичних цінностей і свободи. Україна торує свій шлях до Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати