Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Змагання… ONLINE

Через пандемію COVID-19 ХІІІ Міжнародний конкурс молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця (групи «Горовиць-Дебют», «Молодша група») відбудеться з 18 по 25 листопада в зміненому форматі
16 листопада, 16:25
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За всю багаторічну історію цього престижного творчого змагання вперше, через обмеження, пов’язані з пандемією Covid-19, Оргкомітетом було прийнято рішення про проведення заходу в форматі ONLINE! 

За умовами ХІІІ конкурсу, заявки від претендентів приймалися до 20 жовтня 2021 року. До участі в змаганнях допущено 48 конкурсантів із 9 країн світу – Білорусі, Ізраїлю, Індонезії, Китаю, Литви, Об’єднаних Арабських Еміратів, Сполучених Штатів Америки, Таїланду, України.

Журі конкурсу в «Молодшій групі» очолить Олександр ЗЛОТНИК, композитор, народний артист України, доктор філософії, професор, ректор Київської муніципальної академії музики ім.Р.М.Глієра. Почесний професор Лаунжунського університету (Китай) та Львівської національної музичної академії ім.М.В.Лисенка. Почесний доктор Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського.

Юрій КОТ – голова журі конкурсу в групі «Горовиць-Дебют». Піаніст, народний артист України, лавреат міжнародних конкурсів піаністів і виконавців камерної музики. Професор фортепіано, завідувач кафедри спеціального фортепіано № 1 Національної музичної академії України ім.П.І.Чайковського. Лавреат Національної премії імені Левка Ревуцького. Він веде активну концертну діяльність як в Україні, так і за її межами.

Робота журі здійснюватиметься в режимі онлайн у форматі відеоконференції на платформі ZOOM. Глядачі зможуть стежити за подіями конкурсу на YouTube-каналі в режимі онлайн, перейшовши за посиланням: https://www.youtube.com/user/LidiyaNov

- Коли Київ потрапив у перший локдаун, наша команда жила очікуванням ХІІ Конкурсу у «Старшій групі». Скасувати його здавалося чимось неможливо безглуздим. Ця вікова категорія для нас дуже важлива хоча б тим, що серед українських конкурсів важко знайти подібне змагання для дорослих піаністів, - згадує  Ірина ПОЛСТЯНКІНА, президентка Міжнародного благодійного фонду конкурсу Володимира Горовиця; виконавча директорка Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця; заслужена діячка мистецтв України. - Конкурс Горовиця, безумовно, є певним трампліном для українських виконавців, адже ті концертні ангажементи, які здобувають конкурсанти, як спеціальні призи, дають виконавцям можливість сформувати свою авдиторію і в Україні, і за кордоном.

Із іншого ж боку, це можливість інтеграції України в світовий мистецький простір, можливість чути і знати нас більшій кількості людей. Звісно, спочатку було прийняте рішення про перенесення конкурсу на осінь. Проте ми й не уявляли, що нам доведеться ще раз змінювати дати події, і, врешті, скасувати проведення конкурсу навіть наступної весни. Всі ми - і організатори, і конкурсанти, що пройшли відбірковий тур, - сприйняли цю звістку надто болісно.

18 листопада стартує ХІІІ Конкурс. Ми апробуємо для себе новий формат: члени журі, організатори і слухачі будуть прикуті до моніторів і одночасно слухатимуть конкурсні виступи юних піаністів. Трансляція завершуватиметься, проте робота журі йтиме в тому ж графіку, що й у офлайнових конкурсах - вони засідатимуть, голосуватимуть, визначатимуть лідерів і в режимі реального часу оголошуватимуть слухачам результати, яким буде наступний конкурс - покаже час і епідеміологічна ситуація в Україні. Ми сподіваємось, що рівень вакцинації дозволить усім нам зустрітися безпосередньо в залі!

ДОВІДКА «ДНЯ»

Міжнародний конкурс молодих піаністів пам’яті Володимира Горовиця – лідер конкурсного руху в Україні, що активно сприяє інтеграції України в загальносвітовий культурний простір, член Європейської спілки молодіжних музичних конкурсів (EMCY), єдиний в Україні конкурс, який увійшов до складу Всесвітньої федерації міжнародних музичних конкурсів (WFIMC).

Започаткований 1995 року на вшанування пам`яті нашого славетного співвітчизника, легендарного піаніста Володимира Горовиця, який народився й отримав освіту в Києві. Організатори – Міністерство культури та інформаційної політики України, Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, Департамент культури Київської міської державної адміністрації, Київська муніципальна академія музики ім.Р.М.Глієра, Міжнародний благодійний фонд конкурсу Володимира Горовиця та ДП «Державна театрально-видовищна агенція». За роки існування в конкурсних змаганнях взяли участь понад 1300 молодих музикантів із 35 країн світу («Горовиць-Дебют», «Молодша група», «Середня група» та «Старша група»).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати