Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шедеври бароко

30 березня у Києві відбудеться спільний концерт ансамблю BAROCCOplus і відомої клавесиністки Світлани Шабалтіної
28 березня, 10:53

Музика доби бароко пролунає у приміщенні Німецької Лютеранської церкви.

Нагадаємо, Світлана Марківна — засновниця української клавесинної школи. У 1990—1992 рр. стажувалася в Краківській музичній академії у відомої клавесиністки Е. Стефанської. 1995 року С.Шабалтіна заснувала клас клавесина в Національній музичній академії України, з 2000 року — професор кафедри старовинної музики. Автор книжки «Клавесин сквозь века». Як зазначають музикознавці, у нашій країні популярність клавесина значною мірою зобов’язана творчій діяльності Світлани Марківни.  Шабалтіна поєднує педагогічну і концертну діяльність. Виступає, як солістка і у складі камерних ансамблів, брала участь у багатьох фестивалях сучасної та давньої музики в Україні, Польщі, Угорщині. З успіхом гастролювала у Великобританії, Франції, Італії, Нідерландах, Німеччині, Швейцарії, Чехії, США. У творчому доробку є цікаві записи для радіо, а ще завдяки пані Світлані меломани познайомилися з рядом резонансних прем’єр.

Шабалтіна зазначає, що клавесин — саме той інструмент, який найкраще здатен передати інтонації музики бароко. «Всі відомі композитори доби високого бароко дуже багато грали на фортепіано, але зацікавленість загалу до музики старовинної привела до того, що клавесин став виражати ідеї композиторів найкраще, бо всі ці велетні музики писали саме для клавесина. І клавесин підказав багато зручних ідей для виконання. Він чудово поєднується зі скрипкою, з іншими інструментами», —  про це Світлана Марківна розказала в ефірі радіо «Культура» в програмі «Музична сієста».


ФОТО НАДАНО СВІТЛАНОЮ ШАБАЛТІНОЮ

У суботу на концерті прозвучать безсмертні шедеври: А.Форкере, А.Солера для клавесину соло, а також соната La Follia А.Кореллі та Коцерт для клавесину з оркестром №3 D dur Й.С.Баха у супроводі ансамблю BAROCCOplus.

Нагадаємо, мистецький проект BAROCCOplus був створений 2017 року.

Перший концертний сезон відкривав видатний органіст та клавесиніст Бернгард Біллетер (Швейцарія), а свій другий сезон музиканти розпочали концертом з артисткою Мюнхенської опери Анастасією Перетягіною (сопрано, Німеччина).

Нині в ансамблі BAROCCOplus беруть участь музиканти провідних колективів України: Ганна Булуй (скрипка, вокал, арт-директор), Любов Подик (скрипка), Микола Іванов (альт), Вільям Крапивкін (альт), Аліна Кун (віолончель), Тетяна Трегуб (клавесин, віола да гамба), Альона Декуша (клавесин), Паола Прокопенко (клавесин) та Лідія Лозова (блок флейта). Солісти-вокалісти: Ніна Харченко (мецо-сопрано) і Вадим Солодкий (тенор).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати