Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перетворити Дніпро на центр класичної музики!

Австрійський підприємець виступив ініціатором створення благодійного «Товариства друзів Дніпровської філармонії»
31 травня, 15:00

Австрійський підприємець Томас Бруннер виступив ініціатором створення благодійного проекту «Товариство друзів Дніпровської філармонії», яке має намір відродити храм музики. Ініціатива Томаса Бруннера народилася не випадково — останні півтора десятиліття його життя були тісно пов’язані з Україною. До нашої країни Томас Бруннер приїхав як представник відомої компанії. Пізніше почав займатися тут сільськогосподарським бізнесом. Сім’я Томаса придбала непрацюючий тваринницький комплекс у Черкаської області, орендувала землю, купила устаткування і облаштувала свинарники за останнім словом техніки. Свою методику виробництва екологічно чистого м’яса без використання антибіотиків Бруннер запатентував і назвав на честь українського села «Тимошівка».

Але в Україні Томас займається не лише родинним бізнесом. Він зустрів тут свою «другу половинку» — красуню Ольгу з Дніпра. Обоє вони — Томас і Ольга — великі шанувальники класичної музики. Тому незабаром після знайомства австрійський бізнесмен запросив дівчину на концерт у Дніпровську філармонію і був шокований убогістю приміщень. «Я виріс у австрійському місті Лінц, з дитинства обожнюю класичну музику, яка вічна і дуже улюблена в Австрії, — розповідає Томас. — Потрапивши 2017 року вперше в Дніпропетровську філармонію, був зачарований дивовижною музикою в її стінах і... вражений гнітючим станом цих стін». З тієї миті Томас загорівся мрією створити Клуб друзів філармонії, який допоміг би збагатити цей центр культури, а заразом — і все місто. Тим паче, йому був відомий подібний приклад. «Мій рідний Лінц лише сорок років тому був індустріальним містом, схожим на Дніпро, — розповідає Томас Бруннер. — Але місцева влада мріяла змінити обличчя міста, зробити його культурним центром. Все почалося зі спорудження грандіозного концертного залу філармонії на березі Дунаю. Було створено товариство любителів музики Лінца, що об’єднало бізнесменів і меценатів. Це товариство сприяло створенню цілої низки культурних об’єктів, які вплинули на життя міста. Нині Лінц — дуже красиве, комфортне місто, одна з європейських столиць класичної музики». Так само австрійський бізнесмен мріє об’єднати і жителів Дніпра заради збереження, реконструкції і розвитку філармонії: від простих городян і підприємців до представників обласної влади. До того ж саму ідею відродження філармонії швидко підхопили мешканці міста в соцмережах. 

ФОТО З САЙТА LATIFUNDIST.COM


 

Перша зустріч благодійників і колективу філармонії відбулася ще в лютому цього року. Тоді, після концерту симфонічного оркестру, було окреслено плани на майбутнє. Найближчі з них — відновити старовинну будівлю філармонії, якій не так давно виповнилося сто років, зробити доступним для музикантів стажування в Австрії, а також забезпечити їх службовим житлом. І нарешті — провести перший в Україні концерт класичної музики просто неба, а в перспективі — заснувати в Дніпрі масштабний міжнародний фестиваль класичної музики.

Директор філармонії Ігор Хиніч дуже радий підтримці з боку громадськості. Він згадує про свою першу зустріч з австрійським підприємцем. «Коли Томас потрапив до нас у філармонію, його охопив жах від того, в яких умовах грає один із найкращих оркестрів країни. З того самого моменту він надихнувся ідеєю допомогти нам. Поступово йому вдалося створити «Клуб друзів філармонії», який у майбутньому допоможе перетворити наш центр культури», — говорить Ігор Хиніч. Директор згоден, що допомога меценатів посприяла б у вирішенні багатьох питань. Хоча, варто зауважити, гроші з обласного бюджету теж виділяються. Так, за останні два роки на реконструкцію філармонії, за словами директора, було спрямовано 23 мільйони гривень. На ці кошти підготували проект реконструкції фасаду історичної будівлі, має відбутися ремонт великої концертної зали. Але цих фінансів явно недостатньо для того, щоб видозмінити філармонію в цілому. «Наша будівля — пам’ятник архітектури національного значення, вона була побудована століття тому як будівля Суспільних зборів на кошти меценатів. І прагнення сьогодні об’єднати людей бізнесу та влади заради розвитку філармонії — це місток традиції меценатства з минулого до сьогодення», — вважає Ігор Хиніч.

Сам австрійський бізнесмен розповідає, що вже після першого благодійного концерту, який зібрав «Клуб друзів філармонії», стало зрозуміло — в місті багато однодумців, готових об’єднатися заради збереження, реконструкції і розвитку філармонії. «Дніпро — дуже велике і багате місто. В Європі в таких містах класична музика посідає чільне місце. Аби глибше зрозуміти проблему в цій сфері, ми почали більше спілкуватися з пересічними городянами, з диригентами і музикантами. Почали обмінюватися ідеями з лідерами культурного життя, з меценатами і бізнесменами, з міською і обласною владою з приводу того, як підтримати і розвинути культурний центр. Хочеться відзначити, що при спілкуванні я був дуже приємно здивований, як багато людей хочуть і готові нам допомогти. Тепер наша мета — зібрати якомога більше однодумців з різних сфер діяльності, які розуміють, що таке хороша класична музика і які зможуть допомогти їй розвинутися», — сказав він.

Розширювати коло меценатів вирішили двома шляхами: практично кожен спроможний зробити внесок — від 100 доларів на рік від приватної особи або 150 доларів з сімейної пари. Для великої організації такий внесок має скласти 5 тисяч доларів. Той, хто стає членом клубу, отримує винагороду — право відвідувати ексклюзивні концерти і таким чином стає учасником розвитку філармонії. Крупних спонсорів вирішили зацікавити рекламою. Інший варіант запропонували філармонії — стежити за добродійними акціями, купувати квитки і відвідувати концерти. Подібний добродійний концерт «Відродження філармонії» відбувся буквально днями. Він дозволив заробити 62000 гривень. Ці кошти розподілять на першочергові потреби — проект реконструкції фойє та придбання рояля.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати