Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дебюти, прем’єри і творче різноманіття

4 і 5 вересня у Києві відбудеться свято ретро-музики
30 серпня, 11:38

Місце IV Міжнародного фестивалю ретро-музики імені Богдана Весоловського — Будинок звукозапису Українського радіо. Символічно. Адже це присвята, яка пов’язує містком — Українське радіо та відоме канадське — Сі-Бі-Сі. У Канаді Богдан Весоловський очолював українську секцію новин. Завдяки його сподвижництву тоді обсяг українськомовного ефіру збільшився з 14...аж до 60 годин на тиждень! І згодом саме на запрошення Українського радіо 1968 року після довгої розлуки відвідав омріяну Батьківщину.

БОНДІАНА КРІЗЬ ГРАНІ І РАКУРСИ

Богдана Весоловського, видатного композитора, короля української танцювальної музики, якщо і знають, то, переважно, через призму кількох відомих хітів: наприклад, «Усміх твій таємничий» чи «Прийде ще час», завдяки поривистим танго. Однак Весоловський різноплановий. І саме це якраз задекларує четвертий РетроМузФест.

Дослідник творчої спадщини Весоловського, фундатор фестивалю його імені, а також Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор ОСТАШ деталізував основну ідею та концепцію фесту: «Цього року ми поєднаємо практично всі його стилі, усі періоди творчості. Весоловський починав із «Перебенді» Шевченка. Потім був період, коли писав як студент Вищого музичного інституту імені Лисенка. Але, звісно, головна місія його творчого шляху — створити українську танцювальну музику: танго, фокстроти, польки. Тому буде народне звучання, потужний пласт академічних творів, які, до того ж, уперше прозвучать в Україні! Танцювальна музика. І, напевно, незвично і цікаво лунатимуть романси. Адже Весоловський в останні роки писав їх. Один із таких — на слова Сосюри — «Життя кругом, як поле, розляглося». Можливо, це було під впливом тогочасної хвилі, яка накотилася із радянської України. Але вони ж по-своєму унікальні! Виконанням романсів ми засвідчимо офіційно їх повернення на українську сцену».

Режисер фестивалю Весоловського Станіслав ЛИТВИНОВ запевнив, що творчість композитора постане в кардинально іншому звучанні, поєднання та виконавці здивують навіть вибагливого глядача. «Фестиваль розпочнеться виступом переможців минулого, третього, Фестивалю ім.Б. Весоловського. — гурт Wszystko, який виконав у рок-стилі «Усміх твій таємничий». Із цієї пісні, до речі, й почалася слава Весоловського у 1930-х...

Захід матиме дві частини. У першій виступатимуть переможці цьогорічного конкурсу, який пройде 4 вересня у Будинку актора. Потім розкриємо глядачам історію музики, життя композитора через пласти його творчості. Ярослав Джусь зі «Шпилястими кобзарями» зіграють у своїй інтерпретації такі твори Весоловського, як «Перебендя», «Чорні очі», «Ти з любові собі не жартуй». Академічні композиції лунатимуть голосом неперевершеної Вікторії Лук’янець, солістки Віденської опери. Але найграндіозніше... вона виступатиме із Заслуженим симфонічним оркестром Українського радіо під орудою народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Володимира Шейка. Гала-концерт здивує високою якістю аранжування, без перебільшення — голлівудського рівня! Крім того, співатиме Ілларія, яка традиційно є багаторічною хедлайнеркою ретрофестивалю. А сенсацією вечора стане те, що романс Б. Весоловського виконає — разом із симфонічним оркестром — засновник фестивалю, посол — Ігор Осташ...

УНІКАЛЬНА АТМОСФЕРА

Стільки родзинок буде подано одночасно... в одному дійстві! Бо ми створюємо унікальну атмосферу ретро! — емоційно розповідає пан посол. — Ми заохочуємо ретростиль в усьому: в одязі, зачісках, манерах. Пропонуємо долучитися до творчого осмислення Бондіани і плекаємо, викохуємо ретро-смак. Буде проведено окремий конкурс для панів і панянок на кращий ретро-образ. Капелюшки, горошки, чорні вечірні сукні, танго. Ретро-мобілі, старі камери, чорно-білі світлини...

Фестиваль розпочнеться практично від метро «Кловська», — пояснює С. Литвинов, — тому що будуть стояти ретро-мобілі, буде ціла фото-зона біля них. На вулиці довкола червоної доріжки розташовуватимуться майданчики для пар, які танцюватимуть вальс і танго під звучання оригінальних платівок композитора 1960—1970-х. Окремо буде виставка старовинної ретро-фото-відеотехніки. Крім цього — виставка фотографій засновників та основних учасників фестивалю Богдана Весоловського, зроблених на плівку за технологією минулого століття.

ІЛЛАРІЯ ТРАДИЦІЙНО Є БАГАТОРІЧНОЮ ХЕДЛАЙНЕРКОЮ РЕТРОФЕСТИВАЛЮ

 

А під час вже самої концертної частини глядачі матимуть змогу бачити архівні ексклюзивні ретрохроніки, кадри. Це одна із режисерських родзинок. Ведучі розповідатимуть історії із життя, творчого шляху композитора. Все це буде підсилюватися абсолютно різноплановими виконаннями пісень.

Оскільки фестиваль цьогорічний — від канадського до українського радіо, партнером заходу є Українське радіо. Важливо і цінно, що ведучими будуть — відома українська актриса Римма Зюбіна та генеральний продюсер Українського радіо — Дмитро Хоркін.

ТРОХИ ГАРЯЧОГО СХІДНОГО ШАРМУ

Символом, своєрідною емблемою фестивалю стане «Зіркова діва», що має особливе значення у творчості композитора. «Зірка» — другий великий альбом Богдана Весоловського, що побачив світ у першій половині 1967 року і був приурочений 100-річчю Канади. На обкладинці його якраз і була зображена та сама діва. Це репродукція малюнка В.Гринька, яка нагадує стилістику львівських кабаре 1930-х років.

Ігор ОСТАШ розповів, що нагорода, головний приз фестивалю матиме вишуканий глибокий задум: лаконічна ретро-діва у срібному кольорі. Такий собі ретро-модерн. До того ж із нотками Сходу, адже майстер виробу — ліванський скульптор Набіль Вехбе.

Також цьогоріч буде приділено значну увагу рівню танго «Аби показати українській, київській публіці майстерність танцю, ми спеціально запросили пару із Лівану, яка входить у рейтинг світових танцюристів танго. Це Мазен Ківан і Сахар Абу Халіль, — зазначив С. Литвинов. — Це буде цікаве доповнення до нашого ретро: танго Весоловського з гарячим ліванським шармом».

Варто додати, що сама подія має неабияке стратегічне значення для України у налагодженні міжкультурних дипломатичних зв’язків. Серед учасників та гостей — представники різних країн: Канади, Австрії, Італії, Польщі, Лівану. Перепрочитання Весоловського буде багатомовним: пісні пролунають англійською, німецькою і вперше — італійською. Оскільки цьогоріч тематика — зв’язок українського та канадського радіо, офіційний партнер — Посольство Канади.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, який, до того ж, серед журі конкурсу, — готує особливий сюрприз для глядачів. Окремо — партнером фестивалю є ГО «Асоціація ветеранів АТО України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати