Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Corruptionism або Запорізькі козаки перед незаконною забудовою

Мистецький проєкт, присвячений боротьбі з корупцією, наглядно демонструє: це стосується кожного з нас
15 грудня, 12:36

Упродовж кількох днів відвідувачі NAMU (Національний художній музей України) з подивом помічали: на картинах «класиків» українського мистецтва щось не так. На одному пейзажі замість пишного букового гаю – скорботні пеньки, на іншій картині дитина не може погратись біля дому, бо все місце зайняли автівки, на ще одній – запорізькі козаки завмерли перед незаконною багатоповерховою забудовою. Таким чином через змінені полотна  Антикорупційна ініціатива ЄС (EUACI) запропонувала показати, як корупція впливає на життя кожного українця. Проєкт Corruptionism приурочили до Міжнародного дня боротьби з корупцією, який відзначають 9 грудня. Назва обігрує звичні нам мистецтвознавчі «-ізми» − терміни для позначення стилів на кшталт кубізму чи імпресіонізму.

Генеральна директорка Національного художнього музею ЮЛІЯ ЛИТВИНЕЦЬ прокоментувала цей проєкт так: «Мистецтво завжди викликає на діалог: у цьому випадку його мета − показати, як корупція змінює життя кожного з нас. Адже те, що ми вже й не помічаємо у реальному житті, ріже око на творах класичного мистецтва. П’ять змінених картин в експозиції осмислюють п’ять поширених корупційних злочинів. Поруч із кожною роботою розміщена табличка з описом, реальними кейсами корупції в Україні та інструкцією, що може зробити кожен. Адже на відміну від творів мистецтва, на такі злочини не можна просто дивитися − їм потрібно активно протидіяти». 


Музиканти втомилися чекати зламану електричку

Ефект на глядачів проєкт Corruptionism дійсно справив неабиякий. Такий  креативний підхід дозволив буквально візуалізувати, що залишиться на місці пишного лісу через незаконний видобуток бурштину чи від парків і дитячих площадок − через незаконну забудову. Термін «корупція» недарма походить від латинського corrumpere, що буквально означає «псувати». 


Сім'я на відпочинку в тіні незаконної парковки

«Сім років тому в Україні стартувала антикорупційна реформа, і за цей час сформувалися незалежні органи, націлені на боротьбу з корупцією, серед яких Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції, — відмітив керівник EUACI і організатор проєкту АЛЛАН ПАГ КРІСТЕНСЕН. − Здавалося б, корупція − це щось далеке від буденного життя, що відбувається за зачиненими дверима кабінетів. Та насправді її наслідки впливають на життя кожного українця: незаконна забудова чи паркування, вирубка лісів, що спричиняє екологічні катастрофи, занедбана залізниця тощо. Проєкт Corruptionism − спосіб привернути увагу тисяч людей до теми корупції та поговорити з ними про це мовою мистецтва».


У буковому лісі після видобування бурштину

Антикорупційна мистецька інтервенція тривала в Національному художньому музеї України лише один вікенд з 8 по 12 грудня, але залишила по собі досить помітний резонанс. Або принаймні змусила відвідувачів музею задуматись: які пейзажі будуть розглядати наші діти і онуки, якщо ми не  зупинимо корупцію у нашій країні?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати