Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

100 років з дня відкриття Кенотафа

Жителі країн Співдружності високо оцінили цьогорічну церемонію Дня вшанування
13 листопада, 11:31

«Сьогоднішня церемонія в абатстві була прекрасною. Я відзначаю День перемир’я протягом більшої частини свого життя, і сьогоднішній нічим не відрізнявся — нічого особливого, лише пауза об одинадцятій. Могила невідомого воїна є зворушливим меморіалом тому бідному солдату та всім іншим воїнам, які загинули на полі бою, імена яких відомі лише Богові», — такий і багато подібних коментарів з’явилися під дописом на офіційній сторінці королівської родини про відзначення 11 листопада 2020 року Дня пам’яті загиблих («День» уже нагадував про цю гідну традицію у № 212). У дописах британці та жителі країн-членів Співдружності пригадували своїх рідних, що повернулися і не повернулися з полів Першої та Другої світової, а також відзначали, наскільки гідно королівська родина віддає належні почесті своїм підданим.

«Цього ранку об «одинадцятій годині одинадцятого дня одинадцятого місяця» виповнилося рівно 100 років з дня відкриття королем Георгом V Кенотафа: нового національного меморіалу «Славним мертвим» війни 1914—1918 років, — ішлося в повідомленні на сторінці The Royal Family. — Того дня король прийняв тіло Невідомого воїна біля Кенотафа, перед тим як очолити прощальну ходу до Вестмінстерського абатства. Тіло привезли з Франції, а могилу в абатстві наповнили французькою землею».

Через 100 років правнуки короля відзначили цю подію, згадуючи загиблих на війні на двох окремих церемоніях у Великобританії. Принц Уельський у супроводі герцогині Корнуольської (на фото) взяв участь у богослужінні в Вестмінстерському абатстві перед тим, як покласти вінок з червоних троянд і лаврового листа, копію того, що поклав король Георг V 1920 року. Граф і графиня Уессекські відвідали Службу пам’яті в Стаффордширі, де вони поклали вінки до Меморіалу Збройних Сил на знак вшанування всіх, хто віддав власне життя в служінні своїй країні.

«У масках на обличчі та стоячи поодинці — люди по всій країні в середу вшанували двохвилинним мовчанням усіх загиблих — на тлі пандемії, яка спричинила понад мільйон смертей у всьому світі, — так про подію написала The Guardian. — Тисячі людей, які зазвичай приєднувалися до церемоній вшанування біля пам’ятних знаків у містах, селищах та селах чотирьох націй Великобританії, замість цього відзначали цю подію вдома, а деякі стояли біля порогів своїх домівок». А для проведення служби у  Вестмінстерському абатстві, щоб відзначити 100 років з дня, коли тіло невідомого солдата отримало вічний спочинок, було надано спеціальне звільнення від коронавірусних обмежень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати