Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зараз гравці ринку не довіряють державі»

Данило ЦВОК — про зміни в законодавстві, яке захищає інтелектуальну власність в Україні
07 лютого, 11:07

Цього тижня Верховна рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект № 2255 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності», передає кореспондент «РБК-Україна». За нього проголосували 307 парламентарів.

Законопроектом, зокрема, пропонується запровадити дворівневу систему державного управління сферою інтелектуальної власності. Відповідно до цієї системи Мінекономіки забезпечуватиме формування і реалізуватиме державну політику у сфері інтелектуальної власності. А Національний орган інтелектуальної власності (НОІВ) виконуватиме окремі публічні функції — владні повноваження з реалізації державної політики (надання охоронних документів (патентів, свідоцтв) на об’єкти права інтелектуальної власності).

Зазначено, що НОІВ функціонуватиме як юридична особа публічного права (державна організація) і належатиме до сфери управління Мінекономіки.

«День» попросив експерта прокоментувати законодавчу ініціативу, а головне — що зміниться на ринку інтелектуальної власності в Україні після її ухвалення.

КОМЕНТАР

Данило ЦВОК, коментар директора з питань розвитку відносин інтелектуальної власності ДП «Укрпатент»:

— Ключове значення законопроекту в тому, що він націлений на створення такої державної системи правової охорони інтелектуальної власності, яка дійсно ефективно працюватиме, буде логічною і зрозумілою. На цьому етапі важливо впорядкувати законодавство, адже воно визначить подальший результат усієї реформи.

Наступний момент: система управління сферою має стати дворівневою, щоб покращити зв’язок між усіма стейкхолдерами. Власне, тут ми говоримо про створення єдиного органу ІВ — Національного органу інтелектуальної власності України (НОІВ), на який буде покладено основні функції управління сферою ІВ та відповідальність за реалізацію державної політики, яку формує Мінекономіки. Повноваження консолідуються, функції врегулюються, налагодиться комунікація з громадськістю, а звітність забезпечить прозору діяльність — сукупно це збільшить вагу сфери ІВ, дасть можливість підвищити економічний ефект в інших галузях загалом. Важливо те, що робота новоствореного органу передбачена в проекті Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні на 2020—2025 рр., що розглядався під час парламентських слухань у грудні 2019 року. Документ визначає важливий напрямок роботи, який передбачає не лише налагодження процесу отримання правоохоронних документів, а й створення екосистеми, яка ініціюватиме саме генерацію об’єктів ІВ та майбутню їх комерціалізацію. Українській економіці потрібні інновації!

Також важливим елементом нового державного механізму в цій сфері може стати Апеляційна палата НОІВ для надання учасникам правовідносин додаткових інструментів для боротьби з патентним тролінгом.

Зараз гравці ринку не довіряють державі, у них немає відчуття захищеності, зокрема й своїх прав ІВ. Наша мета як держави — запропонувати такий сервіс та інструменти, які сформують комфортну екосистему для діяльності в країні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати