Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Приховані інтереси»

Працівники НАЗК використовуватимуть новітній онлайн-інструмент для виявлення ризиків корупційних правопорушень
24 листопада, 15:50

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) спільно з громадською організацією «Антикорупційний штаб» презентували перший діджитал інструмент для виявлення прихованих інтересів у рішеннях публічних службовців.

Портал «Приховані інтереси» буквально за кілька кліків надає можливість шукати зв’язки між особою та компаніями, які беруть участь у тендері в установі, де працює чи працював службовець, посадовців, які працюють із близькими особами в одному органі, а ще перевірити чи не отримував такий чиновник ризикові подарунки.

Робота алгоритму виявляє 11 типів можливих ризиків, використовуючи для цього інформацію з відкритих джерел. Завдяки чому пришвидшується процес пошуку можливих порушень та простежуються зв’язки, які майже неможливо виявити самостійно.

Інформацією на Порталі вже користуються працівники НАЗК для виявлення можливих зв’язків у публічних службовців, які можуть свідчити про конфлікт інтересів. Алгоритм може також допомогти суттєво пришвидшити роботу Нацполіції, антикорупційних уповноважених, журналістів-розслідувачів та громадських активістів для пошуку прихованих інтересів.

«Система виявляє можливі ризики за 11 алгоритмами: 7 з них стосуються порушень щодо конфлікту інтересів, 3 – порушень щодо сумісництва та суміщення посад і 1 щодо одержання подарунків. Наприклад, під час перевірки можливого ризику виявляли, директор державного підприємства укладає договори про закупівлю з компанією, яка належить його родичам. Усе, що нам залишилось зробити, – скерувати інформацію до Національної поліції, яка вже і має скласти протокол», — сказав голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик.

База порталу автоматично наповнюється з відкритих джерел і вже містить інформацію про понад 6 мільйонів осіб і майже 1,5 мільйона компаній. А це загалом дає понад 600 тисяч можливих ризиків.

Алгоритм збирає таку інформацію про особу: пов’язані компанії, пов’язані особи, декларації та можливі ризики. А також аналізує дані про компанію: пов’язані особи, пов’язані компанії та тендери. І вже потім шукає можливі ризики.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати