Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ноу-хау кадрової політики

Чому звільнились і хто замінить п’ять міністрів уряду Дениса Шмигаля?
03 листопада, 18:03
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Фракція "Слуга народу" висунула своїх кандидатів на посади міністрів економіки, з питань стратегічних галузей промисловості та реінтеграції тимчасово окупованих територій. Про це повідомила речниця фракції "Слуг народу" Юлія Палійчук.

Про те, що в уряді Дениса Шмигаля триває велика кадрова ротація в ЗМІ говорять другий тиждень. Свої заяви про відставки написали одразу п’ятеро міністрів. Рішення про їхнє звільнення народні депутати голосуватимуть 3 листопада.

3 листопада Верховна Рада відправила у відставку одразу п'ятьох міністрів. 322 голоси парламент віддав за відставку міністра екології Романа Абрамовського. Також нардепи підтримали відставку Олексія Любченка з посади міністра економіки — "за" проголосували 320 народних депутатів.

Відставку віцепрем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова підтримали 329 нардепів, звільнення віцепрем'єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського — 342 нардепи. Останнім нардепи підтримали відставку Андрія Тарана з посади міністра оборони: це рішення підтримав 341 нардеп.

На обговорення звільнення членів уряду до Верховної Ради не з'явилася більшість міністрів, чиї відставки мали розглядатися парламентом. В урядовій ложі був присутнім лише Олексій Резніков. На це звернули увагу депутати і заявили, що це «неповага до парламенту».

«Це означає не тільки неповагу до депутатського корпусу, а й до виборців, які за них голосували», — заявив Сергій Рахманін («Голос»).

На що спікер Ради Руслан Стефанчук відповів, що всі звільнення сьогодні відбуваються на підставі заяв поданих за власним бажанням, усі міністри повідомлені про дату розгляду.

«Я не можу, як голова Верховної Ради приводити їх до зали», — зазначив Стефанчук.

Пізніше в кулуарах Ради голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія пояснив, що не приходити міністрів попросила монобільшість.

«Не звітували міністри, бо це ми їх попросили, щоб прискорити процес проходження законів, із-за поправок, бюджету все затягнулося. В нас дуже великий борг з проходження законопроєктів. І прискорюємо для того, щоб у цей політичний сезон проголосувати все що ми маємо», — заявив Арахамія.

Після цих кадрових перестановок із 22 міністрів, які в березні 2020-го року почали працювати в Кабміні Дениса Шмигаля, залишиться менш ніж десять.

Політологи, кажуть, що це нова тенденція в українській політиці, коли, замість відставки всього уряду, відбувається його «реконструкція частинами».

Одним із перших заяву про відставку написав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. Ще в Трускавці один із керівників «Слуги народу» в неформальній розмові з журналістами видання „Радіо Свобода” нарікав на Абрамовського, мовляв, той так і «не зміг побороти корупцію в своєму відомстві».

«Роман – хороший мужик, але результат його роботи – нуль», – цитує видання керівника правлячої партії під час засідання фракції 1 листопада в КВЦ «Парковий», де «слуги народу» заслуховували наступних кандидатів на посади міністрів.

«Це було моє рішення після засідання РНБО, на якому була надана негативна оцінка діяльності міністерства щодо виконання указів Президента, якими були введені рішення РНБО. <...> Суть стосувалася водних ресурсів, лісових ресурсів, надрокористування, хімічної безпеки, управління відходами — там дуже великий перелік питань. Насправді, в нас завдань від РНБО найбільше серед інших міністерств. На мою думку, ми досить непогано з ними справляємося. На суголосну думку членів РНБО, що стало вирішальним для мене чинником, міністерство недостатньо ефективно виконувало цю роботу», — пояснив на Радіо НВ Абрамовський.

Замість Абрамовського міністерством керуватиме Руслан Стрілець. Він є заступником Абрамовського з питань цифрових трансформацій Міндовкілля. За президента Порошенка Стрілець працював директором департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА, коли нею керував Валентин Резніченко.

Заяву про відставку написав і Олег Уруський, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості. За час свого перебування на посаді Уруський гучно прославився лише раз, коли засвітився на спільному фото з лідером Чечні Рамзаном Кадировим на міжнародній військово-технічній виставці в Абу-Дабі. Світлину опублікував Денис Шмигаль і публічно, через Фейсбук, звернувся до Уруського за поясненнями. Ця ситуація спровокувала низку мемів і жартів, оскільки було незрозуміло, чому Шмигаль не звернувся до свого підлеглого напряму, а зробив це через соцмережі.

На Банковій від Уруського чекали на реалізацію історії успіху в літако- чи ракетобудуванні. Зеленський не приховував своїх «космічних амбіцій». Утім, імовірно, Уруський не зумів реалізувати задуми Президента.

Підписи за відставку Уруського народні депутати почали збирати ще на початку цього року. Причина, з якої Уруського (і не лише його) не звільнили раніше – відсутність достойної, з точки зору Президента, заміни, кажуть у «Слузі народу».

Заміну, зрештою, знайшли в особі Павла Рябікіна. Він є головою Державної митної служби.

У серпні цього року Рябікін переміг у конкурсі на посаду голови Державної митної служби. Ще раніше він працював гендиректором аеропорту «Бориспіль». Крім того, Рябікін тричі був народним депутатом. Востаннє – в 2012 - 2014 роках – від партії «УДАР».

Є два пояснення, чому, попри численні конфлікти з ЗСУ та скарги депутатів, Тарана тримали на посаді: перше – міністр нібито був креатурою голови Офіса Президента Андрія Єрмака, друге – Тарану так само, як і Уруському, не могли знайти заміну, яка нібито б задовольнила Президента Зеленського.

Зрештою, заміна Тарану знайшлася неподалік. На посаду міністра оборони претендуватиме Олексій Резніков, чинний міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Його, як і Тарана, в політичних колах називають «креатурою Єрмака».

Замість Резнікова Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій планує очолити Ірина Верещук, чинна депутатка «Слуги народу» та екскандидатка на посаду мера Києва.

Заяву про відставку також написав і Олексій Любченко, перший віцепрем'єр-міністр економіки. Фактично він є новачком в уряді Шмигаля, бо обійняв свою посаду недавно, в травні цього року. Джерела «Дня» стверджують, що Олексій Любченко не хотів писати заяву на відставку, але його фактично змусив це зробити Офіс Президента. А вже 3 листопада в ЗМІ з’явилась інформація про обшуки в кабінеті Олексія Любченка.

Видання „Новое Время” з посиланням на джерела повідомляє, що Любченко був задіяний у податкових скрутках для окремих підприємств та створення тіньового офісу.

Водночас сам Любченко в коментарі виданню LB.ua заявив, що за місцем його проживання та роботи в міністерстві економіки сьогодні слідчі дії не відбувалися.

«Те, що відбувається, не має до мене стосунку», — цитує видання міністра.

Як пише СлідствоІнфо, також обшуки відбуваються у виконувача обов’язків голови Державної податкової служби Євгена Олійникова та центрального апарату ДПС.

Замість Олексія Любченка на посаду міністра економіки претендуватиме Юлія Свириденко. Вона є заступницею голови Офіса Президента Андрія Єрмака з економічних питань. За президента Петра Порошенка Свириденко була першою заступницею голови Чернігівської ОДА. Коли Президентом став Володимир Зеленський, Свириденко стала заступницею міністра економіки. Наприкінці минулого року Свириденко перейшла працювати на Банкову, де стала заступницею Андрія Єрмака, замість Юлії Ковалів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати