Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди вкласти?

Рекомендації стратегічним інвесторам
20 січня, 00:00

Iнвестиційна привабливість української економіки в 2004 — 2005 роках загалом збільшуватиметься, незважаючи на тимчасове зростання політичних ризиків, пов’язане з президентськими виборами. З тактико-спекулятивної позиції можна сміливо скуповувати «блакитні фішки» наприкінці літа — початку осені 2004 року з подальшим їх продажем після виборів, наприклад, навесні 2005 року.

Галузями української економіки, що найдинамічніше розвиваються, стануть машинобудування, крім тих високотехнологічних виробництв, які не були розвинені за радянських часів; будівництво; енергетика, енергозбереження, газові технології, крім підгалузей із високим рівнем монополізму; всі види діяльності, що забезпечують транзитний потенціал України; сфера послуг — туризм, освіта, медицина; деякі галузі сільського господарства.

До галузей, які поступово здадуть свої позиції в рейтингу привабливості для вітчизняного інвестора, можна віднести харчову промисловість, оптову торгівлю, дистрибуцію, багато секторів роздрібної торгівлі, банківський сектор, інвестиції в будівництво житла в Києві.

Зупинимося на інвестиційній привабливості конкретних галузей української економіки.

МАШИНОБУДУВАННЯ

У середньостроковій перспективі його привабливість тільки зростатиме. Якщо в 1999 — 2000 роках найзапитанішими були машинобудівні підприємства, що випускають продукцію для гірничо- металургійного комплексу, то до 2005 року на перші позиції вийдуть високотехнологічні підприємства. Часто в глибинці вони настільки недооцінені, що коштують дешевше за наявну інфраструктуру, навіть без урахування вартості решти технологічного обладнання. Отже, дрібному приватному інвестору можна порадити вже нині починати інвестування в «блакитні фішки» українського машинобудування. Але, попри наукову солідність і переконливість тез про орієнтацію на інноваційний шлях розвитку економіки з пріоритетним розвитком високих технологій, не радимо вкладати кошти в нові високотехнологічні підгалузі машинобудування, які не були розвинені за радянських часів. Справді, краще заздалегідь визначити на мікрорівні своє оптимальне місце в міжнародній системі розподілу праці, ніж намагатися конкурувати, наприклад, із Тайванем у напівпровідникових технологіях або зi Швейцарією в точній механіці.

БУДІВНИЦТВО

Будівельний бум поступово поширюється зі столиці та ПБК до регіонів. Водночас будівництво залишається однією з найнепрозоріших і найкриміналізованіших галузей. Тому середньому інвестору, не обтяженому підтримкою влади, не варто вкладати кошти в провадження загальнобудівельних робіт. Результативнішими будуть інвестиції у високотехнологічні види окремих будівельних або оздоблювально-інтер’єрних робіт, або в нові види та технології виробництва будматеріалів.

ЕНЕРГЕТИКА

Найближчі 3 — 5 років будь-яка можлива влада буде вимушена істотно підвищити ефективність ринків із високим рівнем монополізму, зменшивши можливість ручного управління з боку чиновників на користь наближених бізнес-структур. Найпривабливішими для інвестування є когенерація й інші сучасні технології використання природного газу, зокрема на транспорті; реконструкція наявних та будівництво нових малих і середніх ГЕС; нові технології використання місцевих відновлюваних енергоресурсів; нарощування транзитного потенціалу України із транспортування енергоносіїв.

СФЕРА ПОСЛУГ

Із радянських часів сфера послуг була традиційно недорозвинена. У кризові 1990-ті спад у багатьох галузях цієї сфери був більший, ніж у виробничій. Зараз саме час розпочати інвестування в освіту, медицину, внутрішній туризм. Переваги полягають у підвищеній ефективності місцевих інвестицій порівняно зі значно більшими за обсягом інвестиціями загальнонаціонального або світового масштабу.

ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Вона здасть свої лідируючі позиції з погляду інвестиційної привабливості. Річ у тім, що внутрішній ринок близький до насичення, а вихід на зовнішній вимагає часу та значних додаткових витрат. Позначаться також поганий урожай 2003 року та ймовірність зменшення середніх ставок митних зборів і прямого, й опосередкованого субсидування АПК у процесі вступу до ВTO. Для підтримки рентабельності великим підприємствам харчової промисловості можна порекомендувати ініціювати створення вертикально-інтегрованих корпорацій і холдингів, що включають в себе виробництво сільськогосподарської продукції, в тому числі швидкопсувної, її транспортування, зберігання та переробку, оптову торгівлю на внутрішньому ринку й експорт на зовнішній. Згодом ця схема може стати такою ж ефективною, як і традиційна для України схема вертикальної інтеграції «вугілля и кокс и метал и валюта». Тільки починати потрібно зараз, поки сільське господарство, передусім земля, є надзвичайно недооціненим.

БАНКІВСЬКА СФЕРА

Багато видів традиційних банківських продуктів (банків з українським капіталом) поступово стають неконкурентоспроможними. Виграють або банки з іноземним капіталом, або небанківські фінансові установи. Одночасно стають модними і будуть запитані нові банківські продукти, і передусім — споживчі кредити, банківський інвестиційний менеджмент і консалтинг. Давно прогнозований процес масового приходу іноземного банківського капіталу, в тому числі з купівлею низки українських системних банків, розпочнеться, швидше за все, вже після президентських виборів. Проте вже сьогодні можна прогнозувати, що рівень максимальної участі іноземного капіталу в українській банківській системі найближчі 5 років не перевищить 65—70%. Чекати істотного зниження кредитних ставок не варто. Ні до, ні після виборів середня кредитна ставка в гривні для корпоративного сектора не опуститься нижче 12 — 15%.

НАУКОВО-ДОСЛІДНІ ТА ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСЬКІ СТРУКТУРИ

Сама можливість ефективного їх інвестування поки ще сприймається, щонайбільше, як екзотика. Але збільшення рівня конкуренції і стрімко зменшуване потенційне поле високоприбуткових і швидкоокупних проектів у традиційних для інвестування галузях поступово переконують навіть консервативних інвесторів і топ-менеджерів у необхідності фінансування RD-структур. Лише маркетингових методів для успішної протидії конкурентам незабаром буде недостатньо. Передвісником майбутнього зростання інвестиційної привабливості цього сектора економіки є різке зростання попиту на проектні роботи в багатьох галузях. Невдовзі черга дійде і до науково-дослідних робіт. Але починати інвестувати краще зараз, поки ці структури є недооціненими, а рівень конкуренції низьким.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати