Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Крок вперед, два кроки назад

20 січня, 00:00

На Першу фондову торговельну систему (ПФТС, обсяг торгів в 2003 році 3,22 млрд. грн.) припадає 91,2% загального обсягу торгів організованого фондового ринку України. Порівняно з 2002 роком, обсяг торгів цієї системи корпоративними цінними паперами (акції, корпоративні облігації, опціони) зріс в 1,75 разa до 2,7 млрд. грн., державними цінними паперами (ОВДП) — зменшився в 9 разів до 0,5 млрд. грн. (внаслідок встановлення державою спочатку від’ємної, а потім нульової їхньої доходності), корпоративними та державними цінними паперами — також зменшився в 1,95 разa до 3,22 млрд. грн. Після кількарічної перерви до котирувального листа 1-го рівня списку ПФТС включено муніципальні облігації Києва.

Індекс акцій ПФТС протягом 2003 року зріс на 57,91%. Це забезпечили всі цінні папери, що входили до індексного кошикa ПФТС: ВАТ «Укртелеком», ВАТ «Укрнафта», ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Київенерго», ВАТ «Західенерго», ВАТ «Центренерго», ВАТ «Концерн «Стірол», ВАТ «Дніпробленерго», ВАТ «Нижньодніпровський трубопрокатний завод», ВАТ «Дніпроенерго», ВАТ «Донбасенерго». До найбільших за капіталізацією емітентів ПФТС належать ВАТ «Укртелеком» (6,4 млрд. грн.), ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» (2,1 млрд. грн.), ВАТ «Укрнафта» (1,8 млрд. грн.), ВАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» (1,4 млрд. грн.) та ВАТ «Запоріжсталь» (0,9 млрд. грн.).

Серед негативних факторів, що вплинули на стан фондового ринку України в 2003 році, фахівці ПФТС називають зниження free float (кількість цінних паперів акціонерного товариства, які перебувають у вільному обігу на ринку) цінних паперів інвестиційно привабливих підприємств. Цьому сприяли як дії уряду (багато привабливих підприємств групи «Г» досі перебувають у власності держави), так і власників великих пакетів акцій цих підприємств (для них зараз характерні операції, спрямовані на концентрацію капіталу, а не на зростання ліквідності й капіталізації). До негативних факторів належать також відхилення Верховною Радою Закону «Про акціонерні товариства», Державної програми приватизації та змін до Закону «Про цінні папери та фондовий ринок».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати