Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Губернатор вимагає чисте довкілля

На Дніпропетровщині під час наради з питань екологічного стану в регіоні визначали конкретні кроки для його покращення
23 жовтня, 10:30
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Екологічна проблема — одна з найболючіших для Дніпропетровської області. Для її розв’язання потрібен конструктивний діалог влади, підприємців та громадськості — так вважає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко. Заходи щодо цього обговорювалися на нараді з питань екологічного стану в регіоні, в якій взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, народні депутати, представники Європейської комісії, центральних органів виконавчої влади, керівництво області, правоохоронці, керівники підприємств та громадськість. Загалом майже пів сотні людей.

«Дніпропетровщина — головний наповнювач ВВП держави. До того ж регіон не залишає першу сходинку в екологічних антирейтингах — через високе техногенне навантаження на довкілля. Порівняно з іншими областями, в яких я мешкав, тут стан повітря найгірший. Мені шкода людей, дітей, вагітних жінок, які мусять ним дихати. Наша спільна головна мета — покращити якість життя мешканців області», зазначив голова Дніпропетровської ОДА.

У області вже не перший рік діє програма екобезпеки. Її розробляла облдержадміністрація разом із основними підприємствами-забруднювачами. Керівники заводів самі визначили заходи зі зменшення шкідливих викидів — загалом понад 400. Їх проводитимуть поетапно — до 2025 року. Але багато хто не поспішає. «На Дніпропетровщині добре налагоджений механізм взаємодії між владою та бізнесом. Проте хотілося б, щоб підприємці більш відповідально ставилися до виконання взятих на себе зобов’язань у природоохоронній сфері. А ще — визначили питання збереження довкілля як пріоритетне», — сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко. Переважна частина підприємств, за словами їхніх керівників, розуміють власну соціальну відповідальність за чисте довкілля. Проте, як відзначалось, «ДТЕК Павлоградвугілля» та ДТЕК Придніпровська ТЕС не в повному обсязі виконують взяті на себе екологічні зобов’язання.

Олександр БОНДАРЕНКО: Дніпропетровщина — головний наповнювач ВВП держави. До того ж регіон не залишає першу сходинку в екологічних антирейтингах — через високе техногенне навантаження на довкілля. Порівняно з іншими областями, в яких я мешкав, тут стан повітря найгірший. Мені шкода людей, дітей, вагітних жінок, які мусять ним дихати. Наша спільна головна мета — покращити якість життя мешканців області

Останнє підприємство — один з найпотужніших забруднювачів повітря в обласному центрі. «У себе на підприємстві побудували електрофільтри, установили систему моніторингу за викидами та станом повітря. Не виконали пункт програми щодо зведення емульгаторів. Пропонуємо замість них побудувати електрофільтри. Це буде не менш ефективним», — зазначив директор Придніпровської ТЕС Анатолій Боричевський. Ще одна проблема — майже рік екологічна інспекція не може здійснити перевірки на підприємствах області. Її просто не пускають на територію. Підприємці «прикриваються» відсутністю уніфікованої форми акта здійснення перевірки. Тож голова облдержадміністрації Олександр Бондаренко запропонував підприємцям дозволити екоінспекції здійснити перевірку до затвердження єдиної форми акта. «Це ваш шанс «відбілити» себе перед громадськістю і покращити власну репутацію, — наголосив Олександр Бондаренко. — Підприємці-боржники з виконання обласної програми екобезпеки мають внести пропозиції до кінця наступного тижня — щодо оптимізації заходів, з урахуванням нових технологій. Визначити відповідальних та терміни виконання».

Нині на Дніпропетровщині працює 26 тисяч великих та малих підприємств. Із них 25 — основні забруднювачі, на які припадає 96% впливу на довкілля. За даними Дніпропетровської ОДА, щороку вони виробляють понад 200 млн тонн відходів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати