Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Анатолій МІНЧЕНКО: "Щоб закрити засуви - багато розуму не треба"

24 червня, 00:00

Отже, Держнафтогазпром видав наказ, який спрямовано на реалізацію Постанови Кабінету Міністрів "Про вдосконалення системи розрахунків за споживання природного газу". Хід виконання з великим рипом ухваленої постанови непокоїть зараз усіх, хто розробляв, ухвалював, а тепер має виконувати це рішення, здатне буквально паралізувати країну, яка заборгувала Держнафтогазпрому близько 5 млрд. грн. За словами голови Держнафтогазпрому Михайла Ковалка, сьогодні вже відключено від системи газопостачання 72 тис. будинків і окремих квартир. Проте переломити тенденцію зростання заборгованості за газ поки що не вдається. Особливе занепокоєння викликають у газовиків бюджетні організації, які навіть у кошториси не заклали коштів на оплату тепла й газу.

Держміністр А. Мінченко неодноразово публічно погрожував персональною відповідальністю всім, хто перешкоджає відключенням або продовжує відпускати газ без оплати. Тим часом, вже надходять відомості про факти опору жорсткої політики уряду. Так, за словами А. Мінченка, ВАТ "Норд", де раніше керівником був Валентин Ландик (хто тепер очолює це підприємство, урядові, мабуть, невідомо), заборгувало за газ $450 млн., а коли його зібралися відключити від газової мережі, поставило воєнізовану охорону біля засувки, яка знаходиться поза його територією. Досить м'який виклад цього факту держміністром дозволяє дійти висновку про недостатність правового опрацювання згадуваної постанови. Це знаходить підтвердження, за словами М. Ковалка, у рішеннях судових органів на користь боржників.

Кабінет Міністрів і Держнафтогазпром роблять усе можливе, щоб схилити громадську думку на користь масових відключень. Причому провину за неплатежі значною мірою перекладають на населення країни, яке збільшило, за словами А. Мінченка, споживання газу з 23-26 млрд. куб. м до 34 млрд.

Проте такий підхід має противників у парламенті. Народний депутат Іван Ямковий вважає, що таке різке зростання споживання населенням природного газу - це наслідок приписок, пов'язаних з браком надійних приладів обліку газу в промисловості. Населення, за його словами, - офірний козел. І сьогодні у людей немає іншого виходу, крім придбання лічильників.

І тут здається дуже розумною пропозиція Михайла Ковалка розширити систему кредитування під час закупівлі побутових лічильників і одночасно стимулювати їх придбання зменшенням плати за газ для їхніх власників до 70%. Ухвалена Кабміном 9 червня постанова про впровадження лічильників передбачає таку можливість, але ще невідомо, яким чином вона буде реалізовуватися - механізм соціального захисту малозабезпеченого населення ще треба створити, але деякі експерти вважають, що саме ці верстви населення постраждають у першу чергу.

Але й газовики не сповна задоволені змістом і якістю цієї постанови, бо їхнім найбільшим боржником залишається бюджет. Як заявив на нараді перший заступник голови АТ "Укргазпром" Василь Розгонюк, якщо становище не зміниться, "Укргазпром" зніме з себе будь-яку відповідальність за газопостачання країни.

Різкі заходи викликають побоювання навіть в уряду. Закликаючи облдержадміністрації послідовно й рішуче виконувати згадану постанову, А. Мінченко наголосив нещодавно, що завдання полягає не в тому, щоб зупинити все й вся: "Багато розуму, щоб закрити засуви, не треба. Потрібно знаходити рішення в кожному конкретному випадку". Але, схоже, що газовики таких рішень не знають. На питання А. Мінченка, що збираєтесь робити, вони змогли відповісти лише одне - відключати. Тим часом, привид натовпу, що підступає до органів влади з вилами й косами, постійно висить над тими, хто підписував і виконував цю постанову. І вони, зокрема А. Мінченко, прогнозують, що гнів буде спрямовано насамперед на регіональну владу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати