Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Золота» Яна!

Фехтування у Львові історично належить до провідних видів спорту
01 серпня, 00:00

У понеділок львів’янка Яна Шемякіна здобула олімпійське «золото». Вона перемогла німкеню Брітт Хайдеман у турнірі з фехтування на шпагах. Про підготовку спортсменки, нелегкі умови тренування та те, чому від Шемякіної не очікували перемоги, «День» поспілкувався з президентом Федерації фехтування у Львівській області Василем БУСОЛОМ.

— Щоб потрапити на Олімпіаду, Яна пройшла близько 12 етапів Кубка світу з фехтування серед жінок. Вона — досвідчений боєць, має великий досвід участі в міжнародних змаганнях, переможець і кадетських, і юніорських світових першостей. Ми, чесно кажучи, сподівалися на медаль. Однак не знали, на яку. А те, що вона зробила, — це справжній подвиг.

— Після перемоги Яна зазначила, що їй було комфортно фехтувати, адже в неї мало хто вірив, не було тягаря відповідальності за медаль, і вона не вважалася фаворитом...

— Справді, ніхто не говорив, що Яна повинна перемогти. Коли ми проводжали її на останньому навчально-тренувальному зборі, який відбувся у Львові, скромно казали: «Сподіваємося на твій успішний виступ». Вона невдало виступила на Олімпіаді в Пекіні. Сьогодні Яна показала себе більш досвідченою, була краще підготовлена. Фактично всі суперники були їй відомими. Вона зустрічалася з ними на етапах Кубка світу, вивчала їх.

— Розкажіть, а де тренується Яна? Які умови підготовки наших олімпійських чемпіонів до змагань?

— Сьогодні вона тренується у Львівській школі вищої спортивної майстерності, де працює її тренер Андрій Орликовський. Впродовж шести років вона навчалася у Львівському державному університеті фізичної культури, зараз працює там аспіранткою. Але, якщо подивитися, в якому залі постійно тренується Яна Шемякіна, — це просто кам’яний вік! Тим більше, якщо брати до уваги сучасний технічний рівень підготовки спортсменів із інших країн. Коштів, як завжди, на спорт і фізичну культуру не вистачає. Успіх наших спортсменів — свідчення фанатизму і глибокого патріотизму спортсменів та тренерів.

Коли до нас приходять школярі, їм банально не вистачає рапір і шпаг. Звісно, у такому разі дитина розчаровується й кидає спорт. У Львівській області з цим особлива проблема. Тому що навіть ті кошти, які виділяють, розподіляються неналежним чином. Фехтування у Львові історично належить до провідних видів спорту. Адже представники Львова ще в довоєнний період виступали за збірну Польщі на Олімпійських іграх і були призерами. Починаючи з 1956 року в цьому виді спорту Львів було представлено майже на всіх Олімпійських іграх. У нас були й срібні призери, й бронзові. А ось «золота» до Яни не було.

Зациклюватися на одному футболі неправильно!..

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати