Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вусатий листопад

Вінницькі онкологи у знак підтримки пацієнтів відрощують... вуса
12 листопада, 19:44

Лікарі урологічного відділення Подільського регіонального центру онкології, що розташований у Вінниці, долучилися до міжнародної акції Movember. Вона покликана підвищити рівень обізнаності про рак передміхурової залози і закликає усіх охочих відрощувати вуса, а на всі запитання щодо зміни іміджу розповідати про таке захворювання, як рак простати та як важливо проходити обстеження заради профілактики. У такий незвичний спосіб, як пояснює завідувач урологічним відділення ПРЦО Руслан ЦЕРКОВНЮК, лікарі намагаються привернути увагу пацієнтів до діагностики і профілактичних оглядів. Адже щороку в нашій державі діагностується понад сім тисяч нових випадків раку передміхурової залози, 20% хворих дізнається про свій діагноз на пізній, IV стадії, коли ефективність лікування зводиться практично до нуля.

«У США та Європі рак передміхурової залози займає перше місце серед найчастіше діагностованих онкологічних захворювань у чоловіків. В Україні він посідає другу сходинку, при чому тенденція до зростання частоти випадків цього захворювання зростає, зокрема на Вінниччині, яка не є винятком, — розповідає Руслан Церковнюк. — Сьогодні ускладнює ситуацію ще й «ковідна паніка». Адже прикриваючись коронавірусом свідомо чи ні, чоловіки намагаються відтягнути візит в лікарню, навіть коли є уже симптоми онкозахворювання. Відтак, цього року ситуація виглядає так, що рівень захворюваності на рак простати у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зменшився на 50,6%. Та, на жаль, це зовсім не означає, що вінничани менше почали хворіти, це свідчення того, що в рази стане більше занедбаних випадків злоякісних новоутворень. І невтішна статистика це вже демонструє. У 2020 році у жодного хворого ПРЦО рак простати не виявлено на І стадії. Натомість у 1,5 % зросла кількість випадків, коли злоякісне новоутворення передміхурової залози діагностовано уже на четвертій стадії».

Руслан Церковнюк додає, що рак простати можна назвати «німою онкологією». Новоутворення не турбує людей до моменту, поки не починає розростатися метастазами. Виражених симптомів, поки пухлина невеликих розмірів, може й не бути. Тому дуже важливими є регулярні щорічні планові профілактичні огляди в уролога у спеціалізованій лікарні. Лікарі як ніхто знають, як важко лікувати занедбані випадки, а тому ніколи не скажуть, чого прийшли, якщо у вас нічого не болить. Хоча нерідко пацієнти розповідають, що на свою адресу таке чули районних лікарнях.

«В онкології немає дрібниць. А тому правильна та своєчасна діагностика — запорука успіху, адже це означає вірний початок і, як результат, успішне закінчення лікування», — резюмує Руслан Церковнюк і наголошує, що усім чоловікам, починаючи з 50-річного віку, потрібно раз на рік проходити огляд в уролога і здавати аналіз крові на простат-специфічний антиген (ПСА). Адже самостійно виявити рак простати на ранній стадії неможливо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати