Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відчуйте різницю

Криза в парламенті — це не криза Конституції, вважає Володимир Литвин
20 січня, 00:00

У зв’язку з внесенням на розгляди зимової сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи питання про «конституційну кризу в Україні» позавчора до Києва прибули співдоповідачі моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен і Ренате Вольвенд. За два дні вони провели низку зустрічей із представниками парламенту й уряду. Зокрема, з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, із міністром юстиції Олександром Лавріновичем, лідерами депутатських груп і фракцій. Настільки об’єктивно вони подадуть інформацію, зібрану в Україні, стане зрозуміло вже найближчим часом.

На думку спікера Володимира Литвина, розгляд на зимовій сесії ПАРЄ питання про конституційну кризу в Україні може призвести до продовження протистояння в українському парламенті. На брифінгу в неділю після зустрічі з представниками ПАРЄ спікер висловив переконання, що говорити слід про парламентську кризу, оскільки Основний закон — Конституція — в Україні діє. Він також відзначив, що парламентська криза — «це внутрішня справа кожного парламенту». В. Литвин повідомив, що надав співдоповідачам вичерпну інформацію про проведення конституційної реформи в Україні. З його слів, у ході зустрічі він не відчув якого-небудь тиску з боку представників ПАРЄ. Вони демонстрували «максимальне бажання» зібрати повну інформацію про ситуацію в Україні, зазначив Литвин. Не підіймати «внутрішнє питання України» на обговоренні в ПАРЄ закликав на зустрічі співдоповідачів із лідерами депутатських груп і фракцій також лідер комуністів Петро Симоненко.

Тим часом Володимир Литвин намагається вирішити «внутрішнє питання» власними силами. Він надіслав усім народним депутатам листи, в яких виклав своє бачення подій, пов’язаних із проведенням політреформи, і пропозиції з розблокування роботи парламенту. «Жорстока перманентна боротьба за владу, яка є характерною особливістю України та яка різко загострилася з розгорненням президентської кампанії», — йдеться в документі, — призвела до того, що парламент почав працювати «за циклічним принципом — від протистояння до протистояння». «Так, протягом четвертої сесії блокували кожне четверте з пленарних засідань», — відзначає спікер. З його слів, «в апогей такого конфлікту вилилося винесення на розгляд парламенту питання політичної реформи», і «причина загострення очевидна: прагнення реалізувати свої цілі в боротьбі за владу». У своєму зверненні до депутатів В. Литвин висловлює думку, що парламентарії «просто приречені» знайти оптимальний варіант виходу з парламентської кризи, в тому числі шляхом скликання позачергової сесії.

Продовження теми на стор. "Подробиці"
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати