Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Валентин Симоненко: "Повноваження Рахункової палати повністю визначено Конституцією"

24 червня, 00:00

24 червня Конституційний Суд України розглядає справу за поданнями Президента України щодо перевірки конституційності закону від 11 липня 1996 р. "Про Рахункову палату Верховної Ради України" та Постанови ВР від 1 жовтня 1996 р. "Про тлумачення ст. 98 Конституції України". Напередодні події ексклюзивне інтерв'ю газеті "День" дав голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

- Подання Президента датоване 28 грудня минулого року. Чому питання "конституційності" РП не розглядалося так довго?

- Конституційний Суд перебуває у стадії становлення. Крім подань від Президента України, туди передано близько 60 подань від ВР. Тому не можу погодитися, що КС зволікав із розглядом нашої справи. Ба більше, на мою думку, вона розглядається в першочерговому порядку.

- Можливо, справді, "в першочерговому". Адже ст. 98 Конституції стосується повноважень РП від імені ВР контролювати використання бюджетних коштів. І засідання суду відбувається безпосередньо після вашого виступу в парламенті, в якому було піддано нищівній критиці проект чергового варіанта бюджету...

- Усі дані, наведені в моєму виступі, є абсолютно "розрахунковими" і підтверджуються цілою системою аргументів.

Жодного зв'язку між моїм виступом і датою розгляду "справи РП" не існує. Це не більше як збіг обставин. Я глибоко переконаний, що така структура, як Рахункова палата, украй необхідна державі. Аби, врешті-решт, знати, в якому стані перебуває наша економіка, як витрачаються кошти держбюджету, котрий є найбільш концентрованим виявом як економіки, так і політики. Що ж до розгляду в КС, то, переконаний, він відбуватиметься відповідно до положень Конституції. Адже ст. 98, 88 - 89 Основного закону, де йдеться про Рахункову палату, з достатньою точністю визначають її повноваження. Тому, вважаю, може йтися про роз'яснення тих чи інших функцій РП. Адже одна справа дати їм юридичне визначення в законі і зовсім інша - оформити це загальне тлумачення як механізм практичних дій.

Коли відверто, то мене здивувало зовсім інше. Ми знали ще місяць тому, що розгляд відбудеться 24 червня. І нас не запрошували на розгляд. Там мали бути присутніми представники ВР та адміністрації Президента - як відповідач і позивач. Нині ж коло запрошених на розгляд значно розширено: крім нас, викликають представників Кабміну, Національного банку, Державного казначейства, Контрольного ревізійного управління та ще цілого ряду організацій. Ось це цілком незрозуміло і навіть трішки тривожить.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати