Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна вступила в нову геологічну добу

12 червня, 00:00

Сьогодні, крім Дніпропетровська, дуже серйозна зсувна ситуація склалась у Криму, де з початку року сталося 36 зсувів грунту. Приміром, уживають заходів для нормалізації обстановки в Севастополі, де "пливе" весь підхід до залізничного вокзалу. За даними МінНС, понад 60 зсувних точок зафіксовано в Чернівцях. Там сьогодні вулиця Одеська "напливає" на вокзал. Нависла загроза й над будинком університету - архітектурною перлиною України.

Досить тривожною залишається обстановка й у Львівській області, де внаслідок карстових провалів, приміром, зникла під землею річка Шкло. Загрожують зсуви й у Лисичанську Донецької області, й у Вінниці... За словами заступника директора Інституту геологічних наук НАНУ академіка В'ячеслава Шестопалова, в зоні дії так званих екзогенних процесів, до яких належать зсуви, підтоплення, карстові провали, перебуває понад 40% території України.

Звичайно, від стихійних катастроф не застрахована жодна країна світу. Але наше лихо має і суто свої риси. За словами заступника начальника Головного управління гідрогеологічних робіт Держкомгеології Володимира Кухаря, аварії в Одесі, катастрофи в Чернівцях, Дніпропетровську значною мірою підготувала наша "господарська" діяльність - протіканням водогону, забитою каналізацією... У недалекому майбутньому, можливо, на нас чекають великі неприємності в Донбасі, де шахти в багатьох місцях порушили водоносні горизонти.

В Україні досі є фахівці, котрі вивчають і відстежують стихію. За словами Володимира Кухаря, територіальні геологічні підприємства Держкомгеології щороку складають прогнози-попередження і надсилають їх "нагору". Як реагують (і чи реагують загалом?) на сигнали "верхи", вчені не знають. Через дивний дефіцит зворотного зв'язку нерідко замість відносно недорогих запобіжних заходів у нас вдаються до "пожежних". Дніпропетровськ - приклад того.

За словами міністра з надзвичайних ситуацій Валерія Кальченка, на стабілізацію обстановки в мікрорайоні "Тополя", за найскромнішими підрахунками, піде 10 мільйонів гривень. Це, до речі, розвіює міф про наше хронічне безгрошів'я, через яке, за словами академіка Шестопалова, в Україні фактично згорнуто роботу протизсувних режимних станцій. Мабуть, із тієї ж причини Сімферопольський інститут мінеральних ресурсів не може налагодити виробництво приладу, за допомогою якого, систематично замірюючи магнітне поле землі, можна передбачити її "поведінку". Як підтверджує міністр Кальченко, гроші є. Питання, мабуть, у тому, чому віддати перевагу, - витрачати їх до того, як грім загримить, чи опісля.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати