Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

АТ "Туркменросгаз" ліквідовано

27 червня, 00:00

Інформагентства передали повідомлення про рішення президента Туркменістану Сапармурада Ніязова ліквідувати АТ "Туркменросгаз" - спільне туркменсько-російське підприємство (51% - Туркменістан, 44% - Росія, 5% - міжнародна корпорація "Ітера"), яке займалося продажем і транспортуванням туркменського газу за межами цієї країни.

Що означає це рішення для України, якій торік корпорація "Ітера" поставила 20,3 млрд. куб. м туркменського газу?

У даний момент на це запитання ніхто не наважується дати чітку відповідь. Добре поінформоване компетентне джерело в Держнафтогазпромі розцінив факт ліквідації "Туркменросгазу" як позитивний для України, позаяк це може зруйнувати монополію на поставку не лише туркменського, а й усього середньоазіатського газу. Проте своє прізвище інформатор попросив не називати, за смутних часів, коли комітет, мабуть, змінює орієнтири: у період чи хвороби, чи усунення від влади прем'єр-міністра, тут поквапилися зняти з посади його довірену особу - першого заступника голови Володимира Лопатіна, тож реакція на такий коментар непередбачувана.

Тим часом зараз у Києві перебуває урядова делегація Туркменістану, очолювана міністром торгівлі й ресурсів Халназаром Агахановим. За словами першого секретаря посольства цієї країни в Україні Нури Бабаджанова, метою нинішніх переговорів є практична реалізація протоколу, підписаного 14 квітня в Ашгабаті. Відповідно до нього припинені з другого кварталу поставки туркменського газу мають відновитися через державну компанію "Укргаз". До речі, пан Бабаджанов сказав, що в посольстві ще немає офіційної інформації про "смерть" "Туркменросгазу", й особисто він не виключає спроб видати бажане за дійсне, позаяк, перш ніж ліквідувати таку структуру, варто було б подумати про те, хто її в змозі замінити.

На думку більшості експертів, на цю роль, яка полягає в тому, аби працювати з Туркменістаном "напряму, без посередників" найменше може претендувати (та й не претендує) "Укргаз", в якого більше ніж досить проблем із розрахунками за газ всередині країни.

Можливим, хоча й малоймовірним варіантом розвитку ситуації, може стати повернення на український газовий ринок "Ітери". Принаймні, президент компанії "Ітера-Україна" Анатолій Волковський бере активну участь у нинішніх українсько-туркменських переговорах. Таку можливість непрямо підтверджує також реакція на ці події міжнародної корпорації "Ітера". Там не сумніваються у факті ліквідації "Туркменросгазу", про що вчора ввечері в Москві було повідомлено на прес-конференції. Другий учасник "Туркменросгазу" - РАТ "Газпром", котрий, мабуть, не підкорився наказові Президента Росії щоранку робити що-небудь хороше для України й досі робить їй одні капості, обвинувачуючи її в розкраданні російського газу, з цього питання багатозначно мовчить. В управлінні з питань розвитку зв'язків із громадськістю про цю колізію взагалі нічого не знають і сказати не можуть. Тим часом РАТ "Газпром" оголосив, що знижує на 40% вартість газу для промислових підприємств Росії. Чи не за рахунок ліквідації пільги на транзит газу в Україну, якою користувався "Туркменросгаз"? І якою стане в такому випадку ціна туркменського газу в Україні? Нарешті, чи не підіграла цьому й сама Україна, підписавши протокол про поставки газу "напряму, без посередників"?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати