Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Психологічні портрети нашої епохи»

Дні «Дня» в Дніпрі назвали знаковою подією для міста
22 січня, 18:49

Минулої п’ятниці у Дніпрі за участю міського голови Бориса Філатова та головного редактора «Дня» Лариси Івшиної відкрилась XIX Міжнародна фотовиставка «День»-2017. Вже не вперше наша газета представляє на найкращому культурному майданчику міста підсумки щорічного фотоконкурсу, який набув популярності та авторитету в Україні. Взагалі за 18 років існування цього своєрідного фотолітопису в містах нашої держави відбулося 126 фотовиставок «Дня»,  нагороди отримали 866 майстрів, а кількість людей, які побачили наші світлини, очевидно, налічує вже мільйони. Це якраз те, що головний редактор «Дня» Лариса Івшина називає «Соборність у дії». На фотовиставці у дніпровському Музеї українського живопису представлено майже 200 найкращих світлин фотоконкурсу 2017 року.

Як завжди, формат Днів «Дня» в Дніпрі передбачав не тільки перегляд фоторобіт. Цьогоріч вони почалися з благодійної акції. Співробітники нашої газети відвідали Дніпропетровську обласну клінічну лікарню ім. Мечникова і передали лікарям два десятки книжок і брошур, виданих редакцією. Книжки із Бібліотеки газети «День» поповнили полицю буккросингу, відкриту в головному корпусі близько місяця тому. Йдеться про видання, присвячені невідомим сторінкам української історії, серед яких і «Корона, або Спадщина Королівства Руського», яка нещодавно вийшла з друку, але вже стала бестселером. За словами головлікаря Сергія Риженка, поява буккросингу в лікарні — спільна ініціатива з Дніпропетровською облдержадміністрацією. Як відомо, лікарня ім. Мечникова регулярно приймає не тільки звичайних пацієнтів, а й поранених бійців АТО. Процес лікування й одужання займає досить багато часу. Тому книжки з української історії стануть своєрідними ліками для душі.

А безпосередньо перед відкриттям фотовиставки у Музеї українського живопису відбулося живе та цікаве спілкування. На зустріч з Ларисою Івшиною зібрались представники громадськості та влади, освітяни, бібліотекарі, музейні працівники і просто читачі газети «День». У рамках діалогу відбулась презентація видання «Корона, або Спадщина Королівства Руського». Цю книгу в рекордній кількості одна тисяча екземплярів (!) буде передано навчальним закладам та бібліотекам міста. Подібні просвітницькі акції за участю газети «День» та завдяки підтримці міської влади на чолі з міським головою Борисом Філатовим  відбуваються у Дніпрі не вперше. Наборами книг з Бібліотеки газети «День» користуються школярі практично усіх шкіл та бібліотек мільйонного міста.

«ПОТРІБНЕ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ»

Як нагадала на зустрічі головний редактор Лариса Івшина, Бібліотеці «Дня», цьому унікальному для України просвітницькому проекту, виповнилося вже 15 років, а кількість історичних книг, виданих газетою, перевищила 200 тисяч екземплярів. А розпочиналось все, за словами Лариси Олексіївни, із появи газетної сторінки «Україна Incognita». Велика справа з популяризації справжньої історії України, започаткована Ларисою Івшиною, довгий час не знаходила розуміння у багатьох, аж поки не сталася анексія Криму та розпочалась війна на Донбасі. Тільки зараз до урядовців починає доходити, що ці події були б неможливі, якщо боротьба за душі та розум громадян України розпочалась набагато раніше. «У нас були дві серії, які називалися «Бронебійна публіцистика» і «Підривна література» (вийшли 2012 і 2013 року відповідно. — Ред.). Мене запитували: «Кого ви хочете пробивати і підривати?», — згадувала редактор «Дня». Лариса Олексіївна нагадала, як під виглядом святкування 1000-ліття Володимира Хрестителя відбувалося «рейдерське захоплення української історії». Зараз пропагандисти і симпатики Росії, які сіяли «зуби дракона», виїхали у Москву. В Україні формується молоде покоління істориків, але наша країна, переконана Лариса Івшина, потребує перезавантаження гуманітарної політики. З цього приводу головний редактор «Дня» звернула увагу на цьогорічну круглу дату — сто років української революції. Лариса Івшина вважає, що досі недооціненою залишається особистість гетьмана України Павла Скоропадського, за короткий період правління якого було започатковано чимало добрих та корисних справ, в тому числі, заснування Української академії наук, університетів та театрів. Вона порівняла долі фінського маршала Маннергейма та українського генерала Скоропадського — обидва навчались та служили в Петербурзі при царському дворі. Але один з них став лідером нації, а другий — вигнанцем. Чому так сталося? — ставить питання головний редактор «Дня». Бо, на відміну від фінів, українці не змогли об’єднатися навколо лідера, розпочали чвари і через те втратили свій історичний шанс і власну державу. Натомість отримали сталінський режим, Голодомор і війну. В цьому полягає урок, який ми маємо засвоїти і не повторювати помилки, підкреслила Лариса Івшина.

Говорячи про необхідність нової гуманітарної політики, головний редактор «Дня» відзначила, що необхідність цього прекрасно розуміють у Дніпрі — місті, яке зупинило «русскую весну». Міський голова Борис Філатов, сам історик за фахом, підтримує ініціативи газети «День» і в цьому плані ми є однодумцями. За ініціативи мера у Дніпрі одну з центральних вулиць було названо іменем видатного українського мислителя В’ячеслава Липинського, який в еміграції вплинув на еволюцію поглядів гетьмана Скоропадського. Наступного року Борис Філатов, який приділяє багато уваги міській програмі «Культурна столиця», хоче провести у Дніпрі книжковий форум. Газета «День» буде всебічно сприяти цій культурній ініціативі, запевнила головний редактор.

Читачів газети «День» на зустрічі цікавили плани нашого видання щодо роботи англомовного додатка, а також електронного сайта. На зустрічі з редактором та відкритті виставки були присутні й давні друзі «Дня» — ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (донедавна — Національного гірничого університету) Геннадій Півняк та проректор Юрій Хоменко, ветеран університету, професор Пушкін. Цей виш, де гуманітарну політику поставлено на високий рівень, неодноразово сприяв газеті у проведенні фотовиставки та презентації книг у Дніпрі. Науковці готові до плідної співправці і зараз. Бо, як відзначила на зустрічі співробітник університету, відома письменниця Леся Степовичка, Дніпровській політехніці, сьогодні навчається 40 відсотків студентів із Донбасу. Тому просвітницькі акції газети «День», які формують українську свідомість, завжди вітають.

«ТАКІ РЕЧІ ПОЄДНУЮТЬ НАС»

Відкриття самої фотовиставки газети «День» зібрало багато дніпрян. Почесним гостем заходу став міський голова Борис Філатов, який назвав наше видання своєю улюбленою газетою. «Ми товаришуємо з головним редактором газети «День» Ларисою Івшиною. І вона, і редакційний колектив переконані: Дніпро є містом, що зупинило «русскую весну», стабілізувало внутрішньополітичну ситуацію у 2014 році та показало приклад відродження нової політичної нації. Тому дякуємо команді газети «День» та авторам робіт. Ми також плідно співпрацюємо з газетою щодо поповнення бібліотечних фондів», — зазначив Борис Філатов.

«Культурні та гуманітарні проекти у нашій країні мають колосальне, навіть історичне значення. Ми виставляємо фотографії для людей, які так чи інакше розминулися з газетою «День». Час добирати історію, розуміння того, як Україна має вижити у конкурентному світі. Найпростіший та найчуттєвіший шлях — подивитися світлини. Жива душа не може не відгукнутися»,      — сказала головний редактор газети Лариса Івшина. «Звісно, ми маємо у суспільстві багато претензій один до одного щодо того, хто як робив статки у 90-х роках, хто за кого голосував: хто за Юлю, хто за Вітю... Я вважаю, що «алібі перед історією» взагалі мають тільки ті, хто голосував у 1999-му за Євгена Марчука... (пожвавлення в залі) Але якщо говорити про точку об’єднання, коли почалася агресія на сході, то нас об’єднують саме ті, хто рішуче вступив у протистояння ворогу», — вважає головний редактор «Дня». Відомий підприємець Геннадій Корбан, якого ми запросили на відкриття виставки як члена команди, яка зробила величезний внесок в оборону Дніпра, сказав, що, на його думку, в сучасній Україні є багато чого, що роз’єднує людей. А поєднати їх можуть такі культурні проекти, як фотовиставка газети «День», на світлинах якої відображене життя усієї країни у її різноманітті. «Такі речі поєднують нас. Це наше майбутнє, я сподіваюсь добре майбутнє»,          — відзначив Геннадій Корбан.

«Зрізом нашого суспільства» і «філософським осмисленням» українського життя назвав фотовиставку газети «День» і колишній боєць АТО, а нині один із керівників Дніпровської мерії Юрій Фоменко. Він сам захоплюється фотографією, а одна з світлин на минулорічній виставці під назвою «Антей», де було зображено Юрія Фоменка у військовій формі та із зброєю, отримала спеціальний приз фотоконкурсу. Цього року, як поділився пан Юрій з «Днем», серед найбільш важливих для нього фото — зруйнованого будинку в Авдіївці, біля його він був особисто.

Тож приходьте і отримуйте власні неповторні емоції, які спонукають замислитися над багатьма суттєвими речами і радіти життю попри все.

Побачити унікальні світлини фотовиставки «Дня» можна до 2           лютого у Музеї українського живопису, за адресою: Троїцька площа, 5 А, 3 поверх. Музей працює: середа-неділя, з 11.00 до 19.00. Вхід на фотовиставку «Дня» — вільний!

ВРАЖЕННЯ

«ЗАВЖДИ — ЯСКРАВІСТЬ ТА ВІДКРИТІСТЬ»

Геннадій ПІВНЯК, академік НАНУ, ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» (донедавна — Національний гірничий університет):

— Фотовиставки газети «День» завжди дивують своєю яскравістю та відкритістю. Я відвідую їх вже багато років і мені є з чим порівняти. Щоб передати настрій людей, потрібна неабияка майстерність. Це не просто фото, це — психологічні портрети нашої епохи, історії та сучасності України. В цьому і є секрет фотомистецтва — передати внутрішній світ людини, яка переживає, яка хвилюється, яка мріє, яка бажає досягти своєї мети. Безумовно, це прекрасно і це вражає.

«У НАС БАГАТО «ПРОВАЛІВ» В ІСТОРІЇ»

Віктор ОЖОГІН, ветеран АТО:

— Я дуже радий цій зустрічі із своєю колишньою однокурсницею Ларисою Івшиною. Наступного року мине вже 35 років, як ми закінчили Київський університет. І так трапилось, що завжди щось заважало потрапити на фотовиставку «Дня». Я завжди хотів і не міг — то робота, то війна. І ось сьогодні я прийшов і побачив прекрасну виставку. Подивився із задоволенням. Особливо мене вразила військова тема. Хочу сказати, що Ларисою ми всі пишаємось. Що у нас є така однокурсниця, котра ось вже двадцять років поспіль робить гарну газету «День». Я вважаю, що це найкраща газета в Україні. А те, що ви робите для популяризації історії України, — я взагалі не знаю, з чим порівняти. Це дуже добре, що газета і весь колектив працює над виданням таких книг. У нас багато «провалів» в історії. Ми навчались одному, а зараз відкриваємо інше — справжню історію з ваших книг. У мене вдома є кілька книг з Бібліотеки газети «День». Буду їх зберігати, поки дочка підросте. Будемо читати і вивчати справжню історію України.

«ФОТОВИСТАВКА Є ТИМ, ЩО ОБ’ЄДНУЄ ЖИТЕЛІВ РІЗНИХ РЕГІОНІВ»

Юрій ХОМЕНКО, проректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка»:

— Фотовиставка газети «День», як завжди, прекрасна. Жалкую про те, що наші студенти на канікулах. Але на студентському самоврядуванні ми вже це обговорювали. На День Соборності наші студенти братимуть участь у святкових заходах і обов’язково відвідають виставку (розмова відбулася 19 січня. — Авт.). Взагалі можу сказати, що Лариса Олексіївна із своєю командою робить  дуже велику справу. На фоні загальних розмов це особливо помітно, коли конкретних справ в Україні так не вистачає. Цього року організувати фотовиставку  допоміг міський голова Борис Філатов, але ми теж готові допомагати.

Що ж до зустрічі, то відчувається тривога в душі Лариси Івшиної за те, що відбувається в нашій країні. Мені здається, що допомогти своїй країні ми можемо всі разом, якщо будемо усвідомлювати загрозу державності. Символічно, що фотовиставка газети «День» відкрилась напередодні Дня соборності України. Вона насправді є тим, що об’єднує жителів різних регіонів, і, думаю, кожного бере за душу. Прекрасно, що є газета «День». Треба, щоб студенти мали можливість читати її. Ми дуже вдячні вашому виданню. 

«ОБЛИЧЧЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ, ЇЇ БІЛЬ»

Віктор ПУШКІН, професор:

— Я завжди казав, що важко переоцінити те, що робить Лариса Івшина — видання бібліотеки газети «День», фотовиставки і поїздки регіонами України. Це подвижницька діяльність без усякого перебільшення. Така фотовиставка насправді дає більше для виховання патріотизму, ніж десятки закликів любити Україну. На фотовиставці ми бачимо обличчя сучасної України, її біль. Це добре, що газета «День» продовжує всупереч усьому і незважаючи на різні перешкоди свою патріотичну діяльність. В Україні більше немає такої газети.

«ТРЕБА ПІДТРИМУВАТИ НЕ НА СЛОВАХ»

Євген БАДІН, читач і дописувач «Дня»:

— Мої враження від виставки — це дуже велика пропагандистська робота в дусі української ідеї. Ця виставка показує людей, які постраждали на війні. Це дійсно сильні хлопці — ось дивіться, хлопець, що сидить на візочку, лізе вгору по канату. Це унікальний знімок — я не знаю такого взагалі. Він називається «Надзусилля». Я згоден на 100 відсотків з тезою Лариси Олексіївни про слабкість гуманітарної політики. Таку роботу, як пані Івшина, проводить мало видань. Треба, щоб подібні газети завжди були у кіосках. Згоден і з тим, що треба не тільки на словах підтримувати, але й передплачувати газету, купувати український друкований продукт. І тільки тоді ми будемо мати свою гуманітарну політику.

«ГРОМАДЯНСЬКА ПРОСВІТА НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ»

Геннадій ПЕРВИЙ, завідувач кафедри історії і політичної теорії НГУ:

— Лариса Івшина — один із небагатьох журналістів, які дуже чітко визначають місію свого видання і буквально крок за кроком, послідовно йдуть до своєї мети. Якщо йдеться про громадянську просвіту населення України, то щось краще пригадати навіть важко. І, звичайно, свою роль у цій справі відіграє пасіонарність самої Лариси Івшиної, яка відчувається в її виступах, в тому, що вона говорить і робить реально для української справи. Тому що нічого подібного у нас не існує. Жодна інша газета цього не робить. Звичайно, це складно все організувати на належному рівні, але це того варте. Тому зустріч з такою людиною для Дніпра, як Лариса Івшина,      — це знакова подія.

«КОЖЕН ЖИТЕЛЬ ДНІПРА МАЄ ПОДИВИТИСЯ ЦЮ ФОТОВИСТАВКУ»

Людмила СМОРОДІНОВА, жителька Дніпра:

— Я вважаю, що кожен житель Дніпра має подивитися цю фотовиставку. На мою думку, вона має гостру соціальну спрямованість. Нікому не завадить побачити, як хлопці, травмовані на війні, повертаються до життя. Як тренуються в спортивних залах. Це має бути прикладом для інших. І, звичайно, на виставці багато просто красивих і цікавих фотографій — наших політиків, літніх людей, фото міст і сіл нашої України. Ось я звернула увагу на обличчя дівчинки, що сидить на плечах батька. Гарне і мисляче обличчя, це наше майбутнє. Це фото дітей, заради яких все відбувається — вже чотири роки, які змінили Україну.

«СТАВЛЕННЯ ДО ЖИТТЯ ЧЕРЕЗ ОБ’ЄКТИВ»

Анатолій БОДРОВ, фотограф:

— Мені дуже сподобалася фотовиставка. Я займаюсь фотографією з дітьми, тому хочу потім привести своїх дітей, щоб вони подивились на реальне життя нашої країни в фотографії. Тому що тут зібрані фото з усіх областей країни. Люди, котрі брали участь у конкурсі, висловлюють своє ставлення до життя через об’єктив. Багато знімків зроблено професійними фотографами, і я вважаю, що тут відображено практично усі сфери життя. Добре, що особливо багато уваги приділено ветеранам АТО, які, попри всі труднощі, виявляють жагу до життя. Одним словом, виставка дуже корисна. І те, що її дивляться люди і обговорюють, вносить багато позитиву, дає грунт для роздумів і можливість творити. Спасибі організаторам виставки за такий подарунок місту Дніпро.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати