Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президентська тисяча

Чи вплине ініціатива глави держави на показники вакцинації проти ковіду?
16 листопада, 17:47
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Мабуть, ще жодна новина від Офіса Президента так швидко не обростала мемами, як інформація про тисячу гривень за дві дози вакцинації. Подібну реакцію в соцмережах ми бачили хіба що на новини з Моршина, що в містечку високі показники провакцинованого дорослого населення, а тому тут тривалий час не фіксують госпіталізації тяжких хворих (щоправда, варто додати, що й ковідного відділення в Моршині немає, в разі чого тяжкохворих треба госпіталізувати в сусідні містечка).

А гроші від Президента вже порівняли з Юлиною тисячею (2008 року за ініціативи Юлії Тимошенко за збереження на радянських ощадкнижках можна було отримати саме таку компенсацію), поширюючи в Фейсбуці відповідні меми, зокрема, як противники вакцини обирають між грішми та страхом чіпізації.

Рішення про грошову мотивацію до вакцинації з’явилося в Офісі Президента 15 листопада після чергової селекторної наради щодо подолання епідемії в Україні. Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ записав відеозвернення, в якому зазначив, що «держава продовжує наявні програми підтримки бізнесу та громадян, які постраждали від пандемії COVID-19, а також розробляє низку нових інструментів для допомоги». І ковідна тисяча – саме такий інструмент. «Це підтримка тих сфер, які постраждали від карантину більше за інших, а саме: це креативний, спортивний і транспортний сектори економіки. Програма працюватиме так: кожен, хто отримав два щеплення, зможе одержати одну тисячу гривень. Швидко й зручно – через додаток «Дія»», – пояснював Зеленський. У кого немає додатку, держава невдовзі запропонує інший механізм отримання коштів.

За даними ОП, за ці кошти вакциновані українці зможуть придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни (на внутрішні авіа- та залізничні рейси). До кінця 2021 року на це буде виділено близько 3 млрд грн і стільки ж – на початку 2022-го. Вочевидь, президентську тисячу видаватимуть тим, хто отримав дві дози вакцини на момент старту ініціативи, а вона передбачена на 19 грудня. І це може стати приводом для непорозумінь між тими, хто вакцинувався раніше, розуміючи, що йдеться про безпеку власну і суспільну, і тими, кого державі довелося довго й нудно переконувати. І питання – чи ходять пенсіонери в спортзали, кіно та чи активно вони мандрують країною? Навряд чи ця стратегія допоможе вакцинувати тих, хто в групі ризику та має вік 60+.

Хоча, на думку народної депутатки Ольги СТЕФАНИШИНОЇ, такий підхід усе одно дасть свої результати: «Президент нарешті не на жарт включився в агітацію вакцинації.

Можна скільки завгодно стібати «вовину тисячу», але це – одна зі стратегій, яку використовують у всьому світі: фінансова винагорода за щеплення. І часто це працює.

Скоро сплеск вакцинації, спричинений обов’язковими щепленнями, мав би впасти. Бо люди, які хотіли вакцинуватися, але відкладали і пішли через обмеження, скоро закінчаться. І тепер підуть ті, кому приємно отримати за це своє нелегке рішення ваучер аж на 1000 гривень».

  Здається, цією ініціативою Президент хоче розв’язати дві проблеми – поліпшити свій рейтинг, який останнім часом стрімко знижується, і покращити ситуацію зі щепленнями громадян проти ковіду. Втім, передбачених Офісом Президента шести мільярдів гривень вистачить на мотивацію шести мільйонів осіб. За даними МОЗ, нині дві дози щеплення отримало 8,7 млн українців (загалом щеплено майже 21 млн осіб). Якщо на кінець року ми матимемо загальні цифри в 15 - 16 млн громадян (якщо додати до нині повністю вакцинованих ще 6 млн, на які розраховує ОП), які мають дві дози вакцини, це все одно ще не дасть нам колективного імунітету, коли щепленим має бути 75% дорослого населення.

Із іншого боку – де держава візьме ці шість мільярдів на вакцинаційну мотивацію? Народна депутатка Інна СОВСУН розмірковує, якщо до 19 грудня вакцинованих буде 13 - 14 млн, то це вже 13 - 14 млрд грн із бюджету. А це 10% від усіх надходжень із податку на наші доходи. «Чи достатньо це раціональне використання величезних сум? Гроші, які хочуть витратити на виплату вакцинованим громадянам, це п’ята частина бюджету на освіту. Можливо, варто виділити ці кошти на закупівлю нових підручників, щоб вкластися в критичне мислення нового покоління? - пише Совсун у ФБ. – Та збільшити доплати лікарям? Чи продумали в Офісі Президента захист від шахрайських схем? Уявімо ситуацію: людина Х не захотіла вакцинуватися, а просто купила COVID-сертифікат. А тепер зможе отримати кешбек за купівлю сертифіката — 1000 грн від Зеленського».

Разом з тим мотивація до щеплень грошима давно випробувана в ЄС та США. Проте закликати людей до вакцинації в такий спосіб тут починали значно раніше, на перших етапах щеплень, коли вакцини тільки-но вийшли на світовий ринок. А запозичити такий досвід Україна могла б, приміром, улітку, коли ковідна статистика не була такою гнітючою, як зараз. Тим паче що станом на кінець серпня в країні накопичилося близько 10 мільйонів доз вакцин. А зараз це все виглядає як гасіння пожежі в її активній фазі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати