Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрібна національна солідарність

Як ситуація із коронавірусом мобілізувала волонтерів, усіх небайдужих громадян та владу на місцях
19 березня, 19:37
ФОТО НАДАНО МОЗ

Наша держава та суспільство зараз нову проходять важливий тест. Органи влади, як центральної, так і на місцях — на інституційну спроможність, а всі ми як громадяни — на розважливість, людяність та солідарність. Власкори «Дня» моніторять, наскільки швидко й адекватно реагують на загрозливі виклики мерії та ОДА, та й самі жителі регіонів. І йдеться не тільки про повсюдне закриття закладів та установ, окрім найнеобхідніших, про обмеження транспорту та забезпечення засобами протиепідемічного захисту. Ідеться і про турботу — як (чи) дбаємо про найсприйнятливіших до нового вірусу — літніх людей, допомагаючи їм із вирішенням побутових потреб? Та й загалом думаємо один про одного — не наражаючи себе та інших на ризик вуличними прогулянками та поїздками в транспорті без зайвої потреби?

Читайте про це матеріали в сьогоднішньому «Дні» та в щоденних новинах і статтях наших авторів на сайті day.kyiv.ua.

ВОЛИНЬ: МІЛЬЙОНИ ВІД ДЕПУТАТА І АВТОБУСИ ВІД... МОНАСТИРЯ

У медичні заклади Волині вже надходили люди з підозрою на коронавірус, але хворих поки не виявилося. Вважають, що ситуація може змінитися, коли надійдуть тести, яких ще замало, і перевірити зможуть більше людей. Загалом на Волині протистояння з коронавірусом таке ж, як і в інших областях. Дитсадки, школи, університети, коледжі пішли на карантин. У Володимирі-Волинському активно провели підготовку до епідемії, в Луцьку міська рада запровадила повний карантин, працюють лише магазини продтоварів, аптеки, автозаправки, зовсім припинено роботу пасажирського транспорту, а медиків на роботу, зокрема, доставляють, спецрейсами.

ФОТО РЕЙТЕР

Наскільки влада забезпечує цю потребу, свідчить той факт, що, наприклад, монастир ПЦУ в селі Жидичин надав два автобуси, щоби довозити на роботу медиків у Луцьк. Адже традиційно такі міста, як Луцьк, набирають робочу силу і в навколишніх селах.

Загалом на Волині загрозу коронавірусу сприйняли серйозно, але сприяв цьому і приїзд у свій виборчий округ народного депутата Ігоря ПАЛИЦІ, який обраний до Верховної Ради від Луцька. «Готуємося до найгіршого сценарію перебігу подій», — так висловився Ігор Палиця про загрозу коронавірусу. Усі, кого перевіряли на підозру щодо інфікування коронавірусом, поверталися на Волинь з-за кордону, і, зрозуміло, що перевірили далеко не всіх. У нараді в обласній раді взяли участь народні депутати В’ячеслав Рубльов, Ірина Констанкевич, голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, голова обласної ради Ірина Вахович, керівники та лікарі обласних медичних підприємств, установ, представники силових структур, прикордонної служби та МНС. Журналістів просили на нараду не приходити, а дивитися її по відеотрансляції. На нараді головним медичним закладом, який повинен приймати захворілих на коронавірус, призначено Волинську обласну клінічну лікарню, яка може розгорнути для цієї потреби 600 ліжко-місць. Її переводять на карантин.

Виконувач обов’язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр ДУДАР ставив питання про забезпечення медичних працівників адекватними засобами захисту. Прораховують, що лікарня лише за добу потребуватиме щонайменше 270 тисяч гривень. Де брати такі гроші?.. Тому буде зібрано позачергову сесію обласної ради, щоб внести зміни до обласного бюджету і спрямувати максимальну суму на подолання коронавірусу. Ігор Палиця запропонував відтермінувати ремонт обласної дитячої лікарні та ремонт проспекту Волі, які були заплановані Луцькою міською радою. Таким чином хочуть віднайти загалом в обласному й міському бюджетах 100 мільйонів гривень. 20 мільйонів гривень для області надає сам Ігор Палиця через свій благодійний фонд «Тільки разом». Він закликав долучитися до підтримки обласного бюджету з подолання коронавірусу всіх — «від бізнес-структур до контрабандистів».

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк


ДНIПРО: МЛЯВА «ОБЛАСТЬ» І ДИНАМІЧНЕ «МІСТО»

Влада Дніпропетровщини намагається протистояти нашестю коронавірусу.

Після того, як уряд вдався до жорстких заходів щодо введення загальнонаціонального карантину, на місцях теж почали вводити різноманітні обмеження, а також приділяти увагу оснащенню лікарень, які до цього лише «оптимізували». Тож, на закупівлю апаратів для штучної вентиляції легень, тестів на виявлення вірусу, портативних рентген-апаратів та дезінфікуючих засобів обласна влада спрямує понад 107 млн грн. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко на засіданні обласного координаційного штабу з протидії коронавірусу. На сайті Дніпропетровської ОДА з’явився новий розділ — «!Коронавірус». У ньому — найсвіжіша інформація щодо протидії COVID-19 в регіоні.

«Ми радимо не лише ретельно мити руки, а й дбати про інформаційну гігієну. Неперевірена інформація призводить лише до розповсюдження міфів та паніки, – наголосили в департаменті. – Щодня на сайті ОДА з’являються новини щодо протидії коронавірусу в Дніпропетровській області. Тепер вони зручно зібрані в одному розділі. Заходьте на сайт та читайте найсвіжіші офіційні дані».

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ «ВЖИВАЮТЬ ЗАХОДІВ», АЛЕ НЕМАЄ МАСОК В АПТЕКАХ

При місцевих органах влади почали діяти телефонні «гарячі лінії». Щодо адміністративних заходів, то в області вже обмежені внутрішні пасажирські перевезення. Мають тимчасово припинити роботу всі заклади громадського харчування, торговельно-розважальні центри, заклади культури.  «Завдання місцевої влади — максимально убезпечити людей від коронавірусу. Нині в області немає жодного випадку інфікування. Ми робимо все, щоб зберегти цю позитивну статистику, — наголосив заступник губернатора Максим СКРИПНІК. — Закликаємо людей за можливості залишатися вдома. Найближчі три тижні працюватимуть лише продуктові магазини, заправні станції, аптеки і банки».Обмеження ввели й на міських маршрутах. Зокрема, дозволяється перевозити не більше 10 пасажирів в автобусі або маршрутному таксі. Одночасно в трамваї або тролейбусі можуть їхати не більше 20 людей. До 3 квітня скасовані всі масові заходи, у яких бере участь понад 10 людей. Медичним закладам рекомендували припинити планову госпіталізацію та операції, крім невідкладних та термінових. Лікарні мають підготуватися до прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

Обласна клінічна лікарня ім. І. Мечникова змінила режим звичайної роботи: тепер її спеціалісти ще й дистанційно надають онлайн-консультації як колегам у районах та містах області, так і населенню. Рекомендації видають і органи охорони здоров’я на місцях. Втім, пересічних громадян лякає і обурює те, що навіть в аптеках обласного центра — міста Дніпра взагалі немає елементарних захисних масок або знезаражувальних засобів. Вони зникли вже давно, і на запитання людей аптекарі лише знизують плечима. Ситуація щодо цього просто катастрофічна, і влада поки відмовчується. Втім, самі чиновники зазвичай з’являються на людях у масках. Поки втішає те, що, за офіційними даними, на Дніпропетровщині нібито немає жодного захворілого на коронавірус. Однак багато хто в це не вірить.

А реальні випадки з життя просто шокують. Так, до обсервації доправили... гастрольну трупу Дніпропетровського академічного театру опери і балету. Як повідомляють в облдержадміністрації, трупа «перервала європейські гастролі через ситуацію з коронавірусом і закриттям кордону». У трьох учасників колективу виявлено підвищення температури. Їх уже доправили під нагляд медичних працівників Дніпровської міської клінічної лікарні № 21. Ще 45 людей перебувають в обсервації на території області. Всі вони почуваються добре, повідомили в департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації.

«Нині троє учасників трупи перебувають у Міській клінічній лікарні № 21 імені професора Є. Г. Попкової. Чи у них тривіальна ГРВІ, чи COVID-19, виявить подальше спостереження та обстеження, — зазначив директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Валерій СЕРДЮК. — Решта учасників колективу перебувають в обсервації, де медичні працівники спостерігатимуть за їхнім станом здоров’я протягом найближчих двох тижнів. Зараз усі почуваються добре і не мають симптомів хвороби».

Як з’ясовується, до швейцарської Женеви колектив театру виїхав 11 березня. На гастролі відправилися двома автобусами. Загалом – 44 артисти та працівники сцени і 4 водії.  Проїхавши через Польщу та Німеччину, 14 березня трупа зупинилася на ночівлю у Франції. Через ситуацію з коронавірусом та закриттям кордону гастролі перервали.

Як могло так статися, що артистів та персонал відправили на гастролі в самий розпал епідемії в країнах Євросоюзу — залишається «за дужками». Як і те, хто має за це відповідати. Самі «ізольовані» виклали в соцмережі відео з жахливим видовищем умов, у яких опинилися: обдерті й тісні палати, брудні матраци та білизна з неестетичними плямами, огидний санвузол тощо.

БОРИС ФІЛАТОВ ЩЕ ДВА ТИЖНІ ТОМУ ПОЧАВ «БИТИ У ДЗВОНИ»

Утім, далеко не всі перебувають у «блаженному стані». Міський голова Дніпра Борис ФІЛАТОВ ще два тижні тому почав бити на сполох, стверджуючи, що до епідемії медицина не готова. Він відверто про все розповів під час прямого телеефіру в студії Савіка Шустера на каналі Україна, попереджаючи про можливість катастрофи, що наближається. Сама мерія, не чекаючи на розпорядження згори, терміново надала на невідкладні заходи по боротьбі з інфекцією 98 млн гривень — майже стільки ж, скільки уряд України. Ці кошти в основному пішли на закупівлю апаратів із штучної вентиляції легень, яких у лікарнях вкрай обмаль.

«Проблема полягає в тому, що в один момент може статися вибух захворювання по експоненті, кількість хворих різко почне збільшуватися з кожним днем в 2 рази. Жодна система охорони здоров'я в світі не може впоратися, якщо одночасно з'являється така кількість хворих, і вони потребують штучної вентиляції легенів», – сказав міський голова Борис Філатов. Тож міська влада закуповує нові апарати ШВЛ.

Інфекційна лікарня, яку визначили опорною, розрахована на 200 пацієнтів. Тут є й ізольовані бокси на 30 осіб. Також мерія придбає кисневі апарати і 160 ранцевих розпилювачів для обробки сходових кліток, вестибюлів, під’їздів та ліфтів у багатоквартирних будинках.

Щоб убезпечити від зараження коронавірусом найбільш вразливу перед інфекцією категорію населення — людей похилого віку, у Дніпрі організували безконтактну доставку харчів. Онлайн-платформа, про створення якої оголосив мер Борис Філатов, об’єднує волонтерів, активістів та підприємців, котрі готові допомагати. Нині опрацьовують логістичний маршрут між більш ніж 12,5 тисяч хворих та одиноких пенсіонерів. Усі вони є підопічними територіальних центрів Дніпра. Про це Борис Філатов заявив під час спільної зустрічі очільників міст, обласної влади, підприємців і правоохоронців. Нині до таких продовольчих наборів входять крупи, макарони, хліб. Включатимуть і продукти тривалого терміну зберігання. «Я хотів би звернутися до громадянського суспільства: час відкинути всі сварки і з’ясування стосунків... Звертаюся і до представників великого бізнесу: ми готові отримувати будь-яку допомогу», — сказав міський голова. З організацією транспорту для доставки проднаборів допомагають також місцеві підприємці, підтримку надають і представники різних конфесій. Мер Дніпра повідомив, що напередодні до нього звернулися власники косметичних виробництв, котрі готові допомогти з постачанням спиртового розчину в пляшках. Його роздаватимуть жителям міста.

Про наявні проблеми попередив керівництво країни й голова громадської ради при мерії Дніпра, відомий бізнесмен Геннадій Корбан. Він піддав різкій критиці ухвалений Верховною Радою комплекс заходів щодо зниження податкового навантаження на економіку, малий і середній бізнес («День» № 50 від 19 березня 2020 р.).

На його думку, «цей закон покладе всю країну». «Позбавляючи міста земельних зборів і зборів на нерухомість, влада не просто перетягує на себе конституційні повноваження місцевого самоврядування, а формує величезну дірку в місцевих бюджетах. Ці надходження забезпечують своєчасну зарплату (захищені статті) вчителям, медикам, соціальним працівникам, комунальникам, працівникам транспорту і ЖКГ... Саме ці надходження дають можливість містам сьогодні боротися з епідемією коронавірусу», – зазначає голова громадської ради.

Вадим РИЖКОВ, «День», Дніпро


ЛЬВІВ — ПІД ГАСЛОМ «ЗУПИНИМО ВІРУС ДИСЦИПЛІНОЮ І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ»

Станом на ранок 19 березня з підозрою на коронавірус в обласній інфекційній лікарні перебувають 26 пацієнтів. Усі — в задовільному стані. Медики чекають на підтвердження чи спростування діагнозу COVID-19 із Києва.

Пацієнтів, у котрих діагноз не підтвердився, а таких є чотири, 18 березня виписали з лікарні. Про це «Дню» розповів виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА Андрій Васько. І додав, що за всі дні карантину в області до медиків з підозрою на епіданамнез COVID-19 звернулися 33 особи.

Тим часом, у Львові триває дезінфекція —  комунальники кожного дня миють вулиці, зупинки громадського транспорту, під’їзди і сходові клітки житлових будинків, знезаражують транспорт.

Львовом їздять автівки з гучномовцями, з яких лунає інформація про життя міста в умовах карантину через пандемію коронавірусу і головне на нині гасло «Зупинимо вірус дисципліною і відповідальністю». Звучить через динаміки й особливе прохання до молоді: подбати про літніх людей, які найбільше наражені на небезпеку COVID-19, забезпечити їх усім необхідним, продуктами — передусім, аби зайвий раз не виходили з дому.

«День» розпитав керівника управління соціального захисту Львівської міської ради Ігоря КОБРИНА, що конкретно робить місто для людей 60+, котрі, як стверджують інфекціоністи, є особливо уразливою категорією в сенсі коронавірусу.

— Насправді найбільш уразливими є люди з категорії 60+, але не тільки, — говорить Ігор Васильович. —  Бо є доволі багато людей, значно молодших за шістдесят, які мають важкі хронічні захворювання та інвалідність, та сім’ї у складних життєвих обставинах.

У Львові є територіальний центр, котрий опікується самотніми старенькими та особами з інвалідністю. Під патронатом перебувають понад дві тисячі осіб, яких обслуговують соціальні працівники. Зараз, говорить чиновник, стосунки відкориговані під карантин. Соцпрацівники намагаються уникати близьких контактів, аби не наразити на інфекцію. Приміром, лишають продути біля дверей помешкання.

Певна кількість старших людей, розуміючи складність ситуації, на час карантину відмовилися від щоденного відвідування соцпрацівників — перебуває з ними наразі на постійному телефонному зв’язку.

У Центрі соціальних служб відкривається безкоштовна гаряча лінія спеціально для людей вище зазначених категорій (0-800-301— 205). Загалом до соціальних служб міста, говорить Ігор Кобрин, надійшло від людей старшого віку 2314 дзвінків. З них тільки 17 таких, котрі потребують втручання соцпрацівників. Тому окрема гаряча лінія саме для старших людей, котрі хвилюються  і консультуються з приводу ситуації, що склалася у Львові, чи просто хочуть поговорити, аж ніяк не буде зайвою.

Також соціальні служби Львова організували пункт збору для допомоги самотнім людям під час карантину (вул. Театральна,10), який працює тільки  для прийому гуманітарної допомоги. Від небайдужих львів’ян прийматимуть продукти харчування (тільки у фабричній упаковці і крім домашніх консервацій), питну воду, засоби особистої гігієни для дітей і дорослих та мінімально — медзасоби (перев’язку, маски, рукавички, антисептики). Щодо роздачі продуктів особам, які її потребують, то її здійснюють тільки фахівці центру та волонтери!

 Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів


ВІННИЦЯ: ГОТОВНІСТЬ Є. АЛЕ — НЕПОВНА

Офіційно у Вінниці ввели карантин, як і у всій Україні, з 12 березня, коли зачинили школи, виші, а потім і садочки. Та попри чітко прописані рекомендації вінничани не поспішали їх дотримувалися і продовжували жити звичним життям: дім — транспорт — робота — транспорт — магазин — дім. У новій реальності жителі обласного центру прокинулися 17 березня, коли у місті з усіх закладів «живими», тобто працюючими залишилися лише продуктові магазини, окремі ринки, аптеки, магазини побутової хімії і АЗС. ЦНАПи, торговельні центри, розважальні заклади, ресторани, спорткомплекси — всі призупинили свою діяльність на період карантину. Навіть готелям та хостелам заборони заселяти гостей. Для контролю організували мобільні бригади з числа правоохоронців, патрульних і муніципальної варти. За перші дні роботи вони нікого до відповідальності не притягнули, але два Інтернет-клуби, у яких перебували неповнолітні, попередили, що недотримання карантинних обмежень нічим добрим не закінчиться — штраф для власників від 34 до 85 тис. грн.

ЕПІДСИТУАЦІЯ І ГРОШІ

На момент підготовки матеріалу на Вінниччині не було зафіксовано жодного підтвердженого випадку на коронавірус. У лікарнях області є 290 інфекційних ліжок, з них 89 — боксовані, а 51 — полубокс. Як повідомляє Вінницька ОДА, станом на 18 березня у інфекційних відділеннях перебувало 56 осіб з вірусно-бактеріальною пневмонією і 179 з ГРВІ. У закладах є 182 робочих апаратів штучної вентиляції легень, які готові до використання. Але не вистачає моніторів пацієнтів, кисневих концентраторів, пульсоксиметрів та банально навіть дезінфікувальних засобів бракує. Про це, зокрема, на сторінці Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні у Facebook написав головний лікар закладу Василь Паненко  https://www.facebook.com/vodkl/: «Запрошуємо до співпраці благодійні організації та волонтерів для надання благодійної допомоги у вигляді матеріалів, необхідних для надання медичної допомоги у період коронавірусної інфекції (засоби індивідуального захисту, дез. засоби, тест-системи на виявлення COVID-19, апарати штучної вентиляції легень тощо)».

У зв’язку з цим та подібними зверненнями від лікарень у місті вирішили створити спеціальний фонд «СтопВірус», який діє на базі БФ «Подільська громада». Зібрані кошти спрямовують на додаткову закупівлю тестів, апаратів штучної вентиляції легень, медикаментів, масок тощо — для потреб міста та області. Перші гроші у фонд надійшли від колективу Вінницької міської ради, який перерахував на рахунок спецфонду свій одноденний заробіток. Зараз долучають підприємства міста та області.

Разом з тим на позачерговій сесії міської ради, яку в оперативному порядку провели 18 березня, депутати виділили майже 50 млн грн на охорону здоров’я, з них 30 млн грн — це резерв для забезпечення посиленої готовності медичних закладів Вінниці в умовах поширення коронавірусу.

Додаткові кошти спрямують на придбання 2000 швидких тестів на коронавірус, 1000 експрес-тестів на грип, 12 тисяч комплектів медичного одягу для лікарів-інфекціоністів, 20 костюмів високого захисту (один такий костюм коштує 27 тисяч гривень), 350 літрів антисептиків для рук, 450 літрів дезінфікувальних засобів для приміщень. Передбачено також придбати апарати штучної вентиляції легень.

Окрім цього, Вінницька міська рада на час карантину встановила надбавки до заробітної плати для медичного персоналу інфекційного відділення МКЛ № 1, а також приймальних та реанімаційних відділень лікарень міста.

Загалом підвищені зарплати отримуватимуть 439 медичних працівників. На п’ять тисяч гривень більше щомісяця матимуть лікарі, на три тисячі – медичні сестри, на півтори – молодший персонал.

ТРАНСПОРТ І КАЗУС

Нові правила перевезення пасажирів на період карантину запровадили і у вінницькому громадському транспорті. Заборона на перебування в одному салоні до 10 осіб спричинила у місті найбільше незручностей як для пасажирів, так і для водіїв та кондукторів. Якщо в обідню пору у трамваях і справді було небагато людей, то увечері, в годину пік, у салонах тролейбусів людей було значно більше десяти. «Усім треба їхати», — пояснювали пасажири на зауваження кондуктора. До слова, літні люди виявилися найбільш не готові до обмежувальних заходів. Карантин вони розцінюють як можливість без проблем здійснити «кругосвітку» вінницькими ринками у пошуках найбільш вигідної (читай «найдешевшої») пропозиції.

Директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко зауважив: щоб зменшити кількість пасажирів у транспорті, компанія вивела на маршрути додаткові одиниці рухомого складу та збільшила кількість маршрутних таксі, зокрема у годину пік.

А щоб убезпечити громадян від інфекційних хвороб, посилили санітарну обробку та дезінфекцію громадського транспорту. Тричі на день на кінцевих зупинках протирають ручки та поручні на вхідних дверях та всередині салону. Також рухомий склад прибирають уночі в депо, перед тим, як транспорт зранку вийде на лінію. Раніше для вінницьких кондукторів та водіїв громадського транспорту придбали маски і одноразові рукавички. У транспорті лунають оголошення, які закликають пасажирів розраховуватися у безготівковий спосіб, дотримувалися дистанції і поважати один одного.

Якщо на рівні міського транспорту карантинні заходи, можна сказати, спрацювали, то на міжміському спричинили чимало казусних ситуацій. Одна з них трапилася 18 березня, коли орієнтовно десять жителів області не змогли повернутися додому із Києва. У касі залізничного вокзалу їм продали квитки на електричку, яка мала прибути до Козятина о 12.10, а у Фастові о 10.30 повідомили, що уже запрацювало обмеження руху на залізниці, і пасажирів висадили з потяга. Люди перекрили залізницю, бо ж обмеження мало б діяти з 12.00. До протестувальників вийшов міський голова Фастова і пообіцяв їх доправити до Козятина автобусом безкоштовно. Свого слова дотримав.

ПОІНФОРМОВАНІСТЬ І БЕЗПЕКА

Для запобігання поширенню коронавірусної інфекції на рівні області створений оперативний штаб. Серед його основних завдань – забезпечення безперебійної життєдіяльності інфраструктури області.  Діє гаряча телефонна лінія за номером: 0(800)-216-433 для вирішення усіх немедичних питань, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусу в області. Голова Вінницької ОДА Владислав Скальский щодня звітує про перебіг карантину на своїй сторінці у Facebook. А нещодавно навіть звернувся до активних мешканців Вінниччини з проханням надсилати свої пропозиції щодо протидії коронавірусу в області на спеціальну адресу [email protected].

Гарячу лінію для тих, хто повернувся з країн, де зафіксовано спалах коронавірусу, запровадили у Вінницькій міській раді. Щоправда, запустили її на базі «Цілодобової варти», тобто за загальним номером 15-60, куди вінничани звертаються з різних питань, передусім комунальних. А тому додзвонитися до медика-консультанта не просто.

АЖІОТАЖ І ДИСЦИПЛІНА

Не оминув Вінницю й ажіотаж, який розгорівся довкола захисних медичних масок та антисептиків. До такого великого попиту аптечні мережі виявилися не готові. Вінницька ОДА мало не щодня повідомляє про надходження нових партій захисних масок до аптечних мереж, але мені особисто жодного разу не вдалося їх зловити. Знайома аптекарка розповіла, що навіть звичайні маски, які не мають захисту, розлітаються за пів години, хоча ціна на них зросли в рази — від 1,5 грн до 20 грн. Дезінфектори є лише в кількох аптеках та при цьому вибір їх не великий. Також часто в дефіциті — парацетамол та спиртовмісні засоби (в тому числі сиропи, розчини та серветки). Аптеки не знають, коли саме очікувати надходження масок та дезінфекторів, обіцяють «з дня на день». Та найдивніше те, що лише одна аптечна мережа у місті має послугу доставки ліків додому, решта досі не перелаштувалися під карантин.

Не вплинули обмежувальні заходи у місті і на дисципліну вінничан. Попри те, що людей у місті насправді поменшало, «сміливців», які без черг хочуть вирішити власні справи, вистачає. Заробітчани кинулися лікувати зуби і проходити лікарів, а пенсіонери — вирішувати питання з житло-експлуатаційними конторами та банками.

17 березня вранці, коли у місті почав діяти жорсткий карантин, вінницька волонтерка Юля Дякун написала у Facebook: «Не добрий ранок. Раділа, що в тролейбусі немає пенсіонерів. А ні, вони просто вже всі доїхали і кучкуються в купі під ЖЕО та банками. Не в трималася, підійшла, пояснила. Не зрозуміли, ще й в свою адресу почула багато нового про себе. Люди, подзвоніть своїм родичам похилого віку і спитайте, де вони. Заберіть їх з вулиці, будь ласка». Допис за 19 березня вже був іншого тону: «Сьогодні суттєво менше людей. Навіть тролейбуси майже всі з кількістю людей до 30. Хоча був і один повний. Ну, і мій традиційний маршрут до черг під банками. Всього шість пенсіонерів, деякі в масках і стоять осторонь. І це проти вчорашніх десятків. Ще одна маленька перемога».

Дисциплінують вінничан адміністратори магазинів, куди впускають по 1-2 особи. До дієвого прикладу вдалася «Нова пошта», яка розграфили метровий режим дистанції між клієнтами.

ЛЮДЯНІСТЬ І НЕБАЙДУЖІСТЬ

У Вінниці є і світлі вчинки, до яких спонукав затяжний карантин. Самоорганізувалися вінницькі волонтери і почали приносити одиноким літнім людям продукти та ліки додому. Старенькі можуть зателефонувати за номером (096) 006-36-05 і надиктувати, що їм потрібно придбати, якщо людина є в базі департаменту соціальної політики міської ради, то можна й адреси не залишати, — до вечора доставка буде під квартирою. Усе для того, аби літні люди якнайменше виходили на вулицю під час карантину та не наражали себе на небезпеку.

Активісти з громадської організації «ВІСЬ» почали роздавати профілактичні й дезінфікувальні засоби безхатченкам (див. «День» № 50 від 19 березня 2020 року).

Організувався і соціально відповідальний бізнес: великий — перераховує кошти у спецфонд чи напряму закриває потреби медичних закладів, а малий — підставляє плече з послуг. Таксисти взялися підвозити лікарів додому, дизайнери і швеї відшивають захисні маски і безкоштовно роздають. Перелаштувалися на доставку їжі йресторатори, причому пропозиції цікаві і прийнятні — береш дві страви — отримує три, або при вартості замовлення від 300 грн доставка безкоштовна.

Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниця

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати