Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Озеро Безодня, крейдяна гора, Пересопниця, городище…

Як презентували історико-культурний екомаршрут «Волинський спадок»
19 липня, 11:25

Клевань, Білів та Пересопниця першими прийняли до пів сотні туристів на презентації екомаршруту. Його реалізувала громадська організація «Волинська фундація» у партнерстві з Українською природоохоронною групою-UNCG  завдяки конкурсній програмі «Культура+»  Українського культурного фонду. Маршрут простягається на 150 кілометрів, які можна проїхати автомобілем, велосипедом чи пройти пішки, і поєднує 40 об’єктів історико-культурного та природно-заповідного фонду Великої Волині: сучасних Волинської та Рівненської областей.

Кожен відрізок позначений туристичною маркою, що відповідає міжнародним стандартам. Допомагають слідувати шляхом вказівники. А у історичних містечках встановлені інформаційні стенди з qr-кодами сайту, де можна завантажити карту https://www.volynspadok.org.ua/

Містечко Клевань стало відправною точкою цього дня презентації маршруту. Костел Благовіщення, озеро Безодня, Клеванський замок, Білівське городище та музейний комплекс Пересопниця… «Ми вирішили привернути увагу до Великої Волині, історії, спільного надбання. Це самобутня територія волинян, які формували традицію, культуру. І ми маємо надалі продовжувати та не забувати наш великий спадок. Сподіваюся, що цей маршрут буде цікавий для відвідування людям з усієї України», – відзначає керівник проекту Павло ДАНИЛЬЧУК. Анна Данильчук, керівниця громадської організації «Волинська фундація», каже, що було цікаво та корисно працювати над маршрутом, бо відкрили для себе багато нових фактів: «Якщо ви зайдете на наш сайт – будете знати: яке містечко постачало кликунів у Луцький замок, побачите ексклюзивні фотографії князів, які були оцифровані». Над проєктом працювала велика команда однодумців.

21 липня іншу частину маршруту презентують в історичній Олиці та селі Залісоче, а 25 липня запрошують на відкриття відрізку Цумань - Цуманська пуща - Деражне.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО, історикиня, поділилася враженням: «Під час презентації маршруту «Клевань-Білів-Пересопниця» я по-новому для себе відкрила цей мальовничий куточок Волині. Програма була дуже насичена. З 10.00 до 16.00 ми постійно перебували в русі та пошуках цікавих локацій по маршруту. Вперше довелось побувати в Клевані біля озера Безодня та Крейдової гори. Ландшафт неймовірний, можна робити фотосесії, знімати фільми. Під час маршруту Волинь навіть нагадала Карпати, в Клевані є пагорби, які мають сходинки, як в горах, це просто неймовірно. Простір біля Білівського городища просто вражає. Його історія дуже давня і про неї мають знати. Третім пунктом була Пересопниця. Там дуже сподобався музей-скансен і храм XVIII століття.

Вважаю, що такі маршрути будуть цікаві туристам різного віку. Локації розміщені компактно, тому їх можна відвідати як на авто, так і велотранспортом і навіть пішки. Судячи із реакції перших гостей маршруту, ми ще про цей регіон знаємо не багато і треба його вивчати. Цікавість до нього є. А те, що він знаходиться між Луцьком і Рівне, означає, що буде популярним і доступним для лучан і рівнян. Раджу усім не зволікати, а вирушати в мандрівку невідомими дорогами давньої Волині промаркованим маршрутом "Волинського спадку"».

Фото з маршруту з відкритих джерел

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати