Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не можна бути більшим Леонідом Макаровичем, ніж сам Леонід Макарович

24 червня, 00:00

Указ Президента про призначення Василя Дурдинця в.о. прем'єра на час хвороби Павла Лазаренка в політичних колах України називають "симптоматичним" і "дивовижним". Чути голоси, ніби це "крок до відставки", "відсічення прем'єра від права ставити свій підпис під документами", "фактичне усунення від справ". Лідери політичних партій і парламентських фракцій занепокоєні перспективою зміни голови уряду, яка, відповідно до Конституції, неминуче призведе до відставки всього Кабінету Міністрів.

Дивовижну непоінформованість виявив голова парламенту Олександр Мороз. "Я нічого не чув про відставку прем'єра", - сказав він в інтерв'ю журналістам. І делікатно поспівчував недужому колезі.

З формальної точки зору, Мороз має рацію. Слова "відставка" в офіційних документах не пролунало. Хвилюються преса і збуджений парламент (котрий залишався цілком спокійним при попередніх недугах прем'єра) - Голова Верховної Ради, один із трьох найвищих посадових осіб держави, спокійний. Як ставитися до такої позиції спікера рядовому виборцеві, котрий податками оплачує право знати, що відбувається у країні? Важко повірити, що Мороза не цікавить доля прем'єра і причини його нестандартно оформленої "хвороби". Не хотілося б розцінювати позицію найголовнішого українського законодавця як політичний реверанс, нехай навіть і в бік високопоставленого колеги.

Досі серед журналістів була поширена думка, що екс-президент Леонід Кравчук утримує пальму першості в мистецтві уникати прямих відповідей на прямі запитання. Тепер, здається, у Леоніда Макаровича з'явився перспективний конкурент. Утім, на "вишивках" Кравчука вузликів було таки менше. Недарма відомий журналіст сказав, що "не можна бути більшим Леонідом Макаровичем, ніж сам Леонід Макарович". До речі, цього разу екс-президент висловився цілком конкретно. Слово "відставка" він не сказав, але замінив його елегантним словосполученням "усунення від влади".

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати