Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На кілька кроків і десятки років...

У 1997 році було створено сайт газети «День»
07 лютого, 09:08

...Країна стоїть на роздоріжжі вибору. Перед ЗМІ — реальні виклики і, на жаль, не всі їх усвідомлюють. Велика спокуса підняти тиражі шляхом «жовтизни» багатьом затьмарює стратегічне бачення та усвідомлення загроз. В цей час у РФ повним ходом триває перебудова інформаційного поля, як в ідеологічному, так і в технічному плані. За кілька років вже можна було побачити результат такої політики. Імперія «розкрутила» маховик пропаганди та маніпуляцій. Що могла протиставити цій загрозі Україна?

На жаль, інформаційний шлак, розмиті позиції, вузькі амбіції та, як наслідок, політична інфантильність призвели до того, що в найвідповідальніший момент українські медіа виявилися просто не готовими до війни.

«День» своєчасно обрав інший курс. Інновації і чітка державницька позиція стали нашою зброєю, адже ми вже тоді — в далекому 1997-му — дивились у завтрашній День. І створення сайту тому є красномовним прикладом. Окрім того, сайт «Дня» став відкритим університетом для перенавчання суспільства. Інтернет-майданчиком для спілкування адекватних і професійних особистостей. Через нього в «Дні» з’явилось багато авторів з власною точкою зору, особливим ракурсом поглядів. Їхня позиція ще раз доводить, що робота сайту «Дня» — це місія.

«День» ЗАВЖДИ БУВ НА КІЛЬКА КРОКІВ І КІЛЬКА РОКІВ ПОПЕРЕДУ ОЧЕВИДНИХ ТРЕНДІВ»

Юрій КОСТЮЧЕНКО, науковець, експерт з питань безпеки і ризиків:

— Можливо, створення віртуальної версії газети 21 рік тому можна було розглядати як сміливий експеримент в нашому суспільстві. Але це лише на перший погляд, бо насправді ця компонента медійного поля газети «День» є невід’ємною складовою концепції розбудови медіа і соціальних комунікацій в нашому суспільстві, що розвивається у складному глобальному контексті. Цей період слід вимірювати в першу чергу не роками, а соціально-економічними, соціокультурними і соціально-політичними змінами, які з нами відбулися, і які супроводжувалися змінами в глобальному комунікативному середовищі. Тоді доведеться визнати, що ми переживаємо зміни цілих епох, зміни, викликані в тому числі і еволюцією технологій. Виклики, які постали перед нами, та завдання, які сьогодні доводиться вирішувати глобальному суспільству, мабуть, не варто поспішати називати безпрецедентними, але вони мають питомо нову форму, нові розподіли і потужність, і потребують специфічної відповіді. Так, сьогодні ми спостерігаємо прикру тенденцію інструменталізації політики управління, перетворення будь-чого на набір безглуздих гасел і вихолощених процедур, які фактично руйнують державні та громадські інститути. Концептуалізація цієї тенденції в комунікативному середовищі знищує свободу слова, перетворює ЗМІ на жовту пресу та пропагандистські рупори. Інструменталізація політики і комунікацій призводить до втрати загальних цінностей, до втрати універсальності, до партикуляризму, отже і до ескалації численних криз, відповіддю на які є лише зростання негативних самоідентифікацій, розрив комунікативних зв’язків та формування «культури події» як панівного способу формування інформаційного простору. Відповіддю на такого роду руйнівні тенденції мають стати процеси позитивної самоорганізації суспільства на основі інтелектуального дискурсу, спрямованого на формування поєднуючих понять та єдиного комунікативного поля, базованого на універсальних цінностях. Власне, формування інтелектуального дискурсу та підтримка процесів позитивної самоорганізації навколо універсальних цінностей в нашому суспільстві і є тим, на що спрямована багаторічна діяльність сукупності проектів газети «День» — і електронна версія за 21 рік її існування стала ключовою компонентою цього процесу. Завдяки такому підходу газета «День» завжди була на кілька кроків і кілька років попереду очевидних трендів. Отже, приємно привітати всіх, хто був і є причетним до цієї важкої але корисної і цікавої справи, і побажати завжди пам’ятати хто ми, де наш дім і куди ми йдемо.

«СТИЛЬ СЕРЙОЗНИХ МЕДІА, ЯКІ ФОРМУЮТЬ ГРОМАДСЬКУ ДУМКУ»

Олександр ПРИЛИПКО, журналіст:

— Сайт «Дня» відрізняється від інших наших віртуальних видань ручною графікою дизайну сторінок і тяжінням до «неформатних» тем: науки, філософії, історії, релігії. Це стиль серйозних медіа, які формують громадську думку, а не йдуть на поводу у популярних смаків. Сподіваюся, час, гроші й суспільство дозволять нам розвиватися в цьому напрямку. Глибше копати, як говорили люди паперової культури про працю журналіста. Сьогодні медіа частіше описують проблеми, ніж досліджують їх за допомогою нових інструментів пізнання. Бажаю, щоб «День» був і залишався таким інструментом, і одночасно майстернею, де він створюється.

«САЙТ «ДНЯ» НЕ ДОЗВОЛИВ СОБІ ПОНИЗИТИ ПЛАНКУ»

Олександр ПІСНИЙ, перший технічний директор газети «День»:

- Сайт «Дня» дійсно був першим на інформаційно-аналітичній ниві в Україні. Тоді захід дізнавався про Україну через Інтернет завдяки нашому веб-ресурсу, адже у нас з’явилось кілька мов на сайті. Було дуже багато листів від людей для яких це було відкриттям. Проект розвивався поступово і зрештою перетворився на повноцінний портал. Портал з унікальною інформацію і головне – з власною позицією. І це при тому, що «День» не надавав переваг жодному політику чи політичній силі. Він зберіг свою об’єктивність з державотворчою позицією. Звичайно тепер в Інтернеті безліч сайтів та порталів, але сайт «Дня» не дозволив собі понизити планку.

«В «ДНІ» ДОТРИМУЮТЬСЯ СТАНДАРТІВ ЯКОСТІ»

Андрій ПЛАХОНІН, автор «Дня»:

Поява електронних ЗМІ, а за ними і вторгнення в інформаційний простір соціальних мереж, назавжди змінило стандарти журналістики. На жаль, не на краще. У вічній боротьбі за першість і кількість виставленої у себе на сайті, найчастіше жертвують якістю. Все більше інформаційний простір заповнюють фейки, і навіть випадкові фактологічні помилки незліченно відтворюються у перепостах, все більше засмічуючи електронну мережу. У цьому сенсі, електронні версії друкованих видань, і серед них, в першу чергу, газета «День», одні з небагатьох острівців, де все ще дотримуються колишніх стандартів якості, де не прагнуть «підлаштуватися» під смаки масового читача (на практиці це означає свідоме зниження стандартів), під настрої і упередження натовпу. І навіть поява 21 рік тому мережевої версії «Дня», не змусила його хоч скільки-небудь пожертвувати своїми стандартами, усього лише полегшивши масовому читачеві доступ до газети, а, значить, і до якісної — достовірної інформації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати