Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністерство охорони здоров’я попереджає: годуйте дітей груддю!

03 червня, 00:00
Лариса НИКОНОВА, «День» Більше 20% українок не можуть годувати новонароджених дітей груддю у зв’язку з тими або іншими захворюваннями. Близько 60% молодих мам ідуть на припиненння годування груддю цілком свідомо: відлучають дитину від грудей завчасно, щоби продовжувати працювати. Що ж може запропонувати їм харчовий ринок?

Приблизно 80% дитячого харчування, що продається на нашому ринкові, — імпортного виробництва. «Ми повністю контролюємо якість цієї продукції, — запевнила кореспондента «Дня» перший заступник міністра охорони здоров’я Любов Некрасова. — За нашими спостереженнями, приблизно 33% дітей першого року життя отримують сьогодні якісні імпортні суміші, й у цій групі помічені покращання здоров’я».

Але не всі фахівці поділяють оптимізм пані Некрасової щодо імпортної продукції. Як повідомив кореспондентові «Дня» заступник голови Державного комітету захисту прав споживачів Валерій Білоус, останнім часом почастішали випадки виявлення неякісних імпортних сумішей. Зокрема, з продажу у зв’язку з підвищеним бактеріальним забрудненням були вилучені молочні суміші, призначені для дітей першого року життя. Нерідкі випадки, коли в дитячому харчуванні виявляють перевищення вмісту цинку, свинцю, кадмію та інших небезпечних металів.

Вітчизняні ж виробники поки що не можуть істотно вплинути на ситуацію. Лише два заводи випускають сьогодні дитяче харчування. «Асортимент продукції вузький, а якість залишає бажати кращого, — вважає головний дитячий дієтолог Міністерства охорони здоров’я Валентина Отт. — В рецептурі не вистачає вітамінізованих добавок, мінералів та амінокислот, необхідних дитині».

Медики єдині в думці — необхідно переконати мам якомога довше годувати дітей грудьми. Для цього на кожній пачці з дитячим харчуванням планується навіть зробити спеціальний напис на кшталт «Міністерство охорони здоров’я попереджає...», як на сигаретних пачках. Ось тільки тих, хто палить, менше не стало.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати