Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

31 липня, 00:00

Партії на Рівненщині об'єднуються навколо кандидатури Євгена Марчука

З наближенням виборів на Рівненщині активізується політичне життя. Про це свідчить і прес-конференція найбільш масового регіонального об'єднання «Єдність», до якого входять дев'ятнадцять обласних організацій політичних партій. Як заявили керівники «Єдності», прийнято рішення не підтримувати на майбутніх президентських виборах лівих кандидатів і нині діючого Президента. Хоча сама «Єдність» ще не визначилася, кого саме буде підтримувати на виборах 31 жовтня, однак, за словами її лідерів, уже дванадцять обласних організацій політичних партій, що входять у цей блок, підтримують кандидатуру Євгена Марчука. За словами глави обласної організації Християнсько-Народного Союзу Віри Кобилянської, Євген Кирилович користується значною підтримкою на Рівненщині. Про це свідчить і той факт, що під час підписної кампанії на його підтримку висловилися в області шістдесят п'ять тисяч виборців, повідомляє кореспондент «Дня» Володимир КОНЄВ .

Найбільші втрати — людські

На газовій буровій свердловині №62 за 35 км від села Пархоменково Краснодонського району в ніч на 28 липня стався вибух і почалася пожежа. Вогонь охопив дизельну свердловину й побутову споруду, але робітники за допомогою вогнегасної техніки швидко погасили полум'я. В матеріальному плані об'єкт постраждав мінімально, а ось людських жертв уникнути не вдалося. Під час вибуху постраждало четверо робiтникiв свердловини, отримавши сильні опіки. Двоє з них — 41-річний І.Дробот і 30-річний Ю.Горохов'яненко в дуже важкому стані перебувають у реанімаційному відділенні обласної клінічної лікарні, ступінь опіків становить до 45 відсотків. Двоє інших постраждали менше, але також перебувають у лікарні. Почалося слідство. Одна з версій не виключає, що причиною аварії стало порушення техніки безпеки. Як висловився один чиновник: де бурять — там і курять, повідомляє кореспондент «Дня» Алла АНТИПОВА .

Затримано машину, «заправлену» бурштином

Учора пізно вночі на оглядовий майданчик відділення прикордонного контролю «Ягодин-авто» під'їхала багатовантажна автомашина «МАН», котра належить комерційній фірмі, офіс якої знаходиться у селі Буцин Старовижевського району Волинської області. У ході поглибленого огляду з правого бензобаку автомобіля охоронці кордону витягли 125 кілограмів... необробленого бурштину, який намагалися нелегально вивезти до сусідньої Польщі. Контрабандний вантаж оцінено в $15 тисяч. Необхідно зазначити, що бурштин на нашому кордоні затримано вперше, повідомляє кореспондент Олесь ЛЕЛЕКА.

У гривні погані очікування

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку продовжує падати за істотного перевищення попиту на валюту над пропозицією. Голова правління Національного банку Віктор Ющенко сказав журналістам, що Нацбанк не планує інтервенції в підтримку курсу, підкресливши, що девальвація не має монетарних причин і зумовлена різким подорожчанням нафтопродуктів. Він відмовився спрогнозувати, на якому рівні курс припинить знижуватися. Дилери комерційних банків пояснюють триваюче зниження гривні високими девальваційними очікуваннями, що активізують попит на валюту з боку клієнтів і зменшують її пропозицію від експортерів, які прагнуть продати долари за більш високим курсом. При цьому відзначається відсутність підтримки гривні з боку НБУ, що зміцнює очікування її зниження. Дилери вважають, що в найближчі дні курс продовжить девальвуватися. З 20 липня офіційний курс гривні знизився вже на 5,8% з 3,9493 до 4,1790 UAH/USD.

Книга про голодомори в Україні

Рада Асоціації дослідників голодоморів в Україні (голова — Левко Лук'яненко) оголошує конкурс на створення брошури про голодомори в Україні. Брошура (об'єм приблизно — 60 сторінок книжкового формату) має дати основні відомості з історії голодоморів як частини української національної історії. Асоціація має на меті розіслати брошуру бібліотекам різних учбових закладів. Брошуру буде адресовано передусім учнівській та студентській молоді і тому вона не повинна бути переобтяжена цифрами та юридичними документами. Вона має описувати голодомори 1921–1923, 1932–1933 та 1946–1947 рр. і містити стислі узагальнені статистичні відомості, найвиразніші постанови й рішення центральних, республіканських та місцевих органів влади та бути добре ілюстрованою розповідями причетних до голодоморів людей. Фотокартки бажано подавати ті, що ще не були оприлюднені.Твір автора, який займе перше місце, буде надруковано накладом 25–30 тис. примірників. Конкурсна комісія — Рада асоціації у складі 9 осіб. Термін подання друкописів до 17 грудня 1999 року. Премії: Перше місце — 800 грн., друге — 500 грн., третє — 200 грн. Автори праць, що здобудуть призові місця будуть запрошені на черговий з'їзд АДГУ навесні 2000 року. Інф. «Дня»

Інвестори мінятися не поспішають

Власники доларових облігацій Merrill Lynch виявляють істотний інтерес до запропонованого Мінфіном обміну цих паперів на євробонди в німецьких марках, — сказав журналістам міністр фінансів Ігор Мітюков. «Останнє слово, я думаю, буде сказане інвесторами за день або два до закриття нашої пропозиції, тобто до 2 числа (серпня). Поки ми бачимо істотний інтерес, який навіть перевищує наші очікування», — сказав він, однак, відмовився назвати обсяги поданих Мінфіну заявок інвесторів на участь в обміні. Начальник управління зовнішнього боргу Мінфіну Віталій Лісовенко розповів «Українським новинам», що задоволений початком обміну, висловивши думку, що обмін вигідний інвесторам через різницю в цінах на облігації Merrill Lynch і євробонди в марках.

За одну марку — тисячу гривень

Візитна картка в наш час багато в чому впливає на імідж підприємства. Розуміючи це, луганська дирекція державного підприємства «Укрпошта» оголосила конкурс на створення візитної картки української поштової служби «Талісман пошти України». За умовами конкурсу, в ньому може взяти участь кожний, хто до 15 вересня надішле на адресу конкурсної комісії малюнок на задану тему, повідомляє кореспондент «Дня» Алла АНТИПОВА. Переможцеві буде вручено 1000 гривень, крім того, «Укрпошта» заснувала й низку заохочувальних призів. Подумали організатори й про дітей: для юних учасників організовано дитячий конкурс, на переможця якого чекає нагорода в розмірі 300 гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати