Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Херсон придбає 50 нових тролейбусів

Міська рада погодила отримання кредиту від ЄБРР на 10 млн євро
17 жовтня, 11:22

15 жовтня, під час позачергової сесії Херсонської міської ради, депутати підтримали проєкт рішення про погодження кредиту на купівлю тролейбусів за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. «За» проголосували всі 35 депутатів, які були присутні в залі.

Кредит становитиме 10 млн євро на 13 років під 5,75% річних + ставка EURIBOR, яка на сьогодні становить 0,05%. Перші три роки місто не сплачуватиме тіло кредиту. За ці кошти місто придбає 50 нових тролейбусів, що має значно покращити складну ситуацію з пасажирськими перевезеннями. Внесок міста становить 1 млн євро протягом двох років для співфінансування розвитку тролейбусної інфраструктури. Умовами проєкту також передбачено безповоротний грант у розмірі 1,5 млн євро для модернізації та розширення контактної мережі.

За умови придбання нових тролейбусів щоденно на маршрути мають виходити 75 одиниць транспорту. Це надасть можливість значно знизити витрати на ремонт тролейбусів (економія становитиме орієнтовно 1,6 млн грн на рік) та електроенергії (на 40%). Модернізація та розширення мережі стосується, передусім, тролейбусних маршрутів №№12, 11 та 4.

У нових тролейбусах обов’язково має бути низька підлога для зручності маломобільних груп населення. Машини будуть обладнані автономним ходом та кондиціонерами. Кількість пасажирів збільшиться до 40 000 000 на рік. Відповідно, зросте прибуток від проданих квитків: з 15 до 55 млн грн/рік, у тому числі за рахунок підвищення тарифу до 4 грн. Наразі тариф становить 2,5 грн за поїздку, що є одним із найнижчих по Україні.

Міська рада є гарантом виплати кредиту, але відповідно до фінансової моделі, КП «Херсонелектротранс» спроможне самостійно сплатити кредит. За словами директора Єгора УСТИНОВА, після виходу всіх нових тролейбусів на лінію підприємство зможе виплачувати кредит за рахунок дохідної частини.

Після погодження міською радою проєкт мають погодити Міністерство фінансів України та Антимонопольний комітет. Після цього ЄБРР проведе конкурс серед компаній, які готуватимуть проєкт щодо закупівлі нових тролейбусів. Результати конкурсу планують повідомити в січні 2020 року.

Нагадаємо, з 2016 року в Херсоні почалася транспортна криза. Приватні перевізники і власники маршрутних таксі кілька разів вимагали підвищення тарифу на проїзд. Міська влада йшла на поступки. Водночас херсонці часто обурюються якістю цих послуг. Багато маршруток перебувають у незадовільному технічному і санітарному стані, а графіки руху не дотримуються перевізниками. Це спровокувало низку страйків та конфліктів. Закупівля комунального транспорту (місто планує також придбати нові автобуси) має значно зменшити залежність від приватних компаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати