Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутати, захистіть «заручників Кремля»!

Парламентарів закликали не ухвалювати популістський закон щодо українських бранців у Росії, Криму та на окупованому Донбасі
13 травня, 18:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

На акцію до будівлі Верховної Ради вийшли переважно родичі українських політв’язнів і правозахисники. Вони закликали народних обранців не підтримувати законопроект №8337 «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (щодо основ соціального захисту заручників)». Як зазначають у Центрі прав людини ZMINA, цей документ подається як такий, що спрямований на підтримку «заручників Кремля», але насправді не вирішує їхніх проблем. Водночас документ включений до порядку денного роботи парламенту на тижні з 13 до 17 травня.

Натомість учасники акції закликали парламентарів проголосувати за законопроект №8205, який визначає правовий статус і соціальні гарантії для заручників і може забезпечити допомогу та захист для політв’язнів та їхніх родин. Про особливості законопроектів №№8337 і 8205 «День» розповідав у матеріалі «Теорія очікування» (№54 за 26 березня 2019 року).

Активісти принесли до будівлі ВР унітаз, у який, пояснюють організатори, депутати злили обіцянки, дані родичам «бранців Кремля». На плакатах пікетувальники вимагали в депутатів захистити заручників, а ще, наприклад, нагадували про «250 політв’язнів і полонених у тюрмах ворога».

Також родичі політв’язнів і правозахисники підготували відкрите звернення до народних депутатів, де детально роз’яснюють хиби законопроекту №8337. Так, запропонована документом процедура надання статусу особи, яка підпадатиме під дію закону, є неприйнятною. Автори звернення зазначають, що покладання на СБУ функції визначення, хто може отримати статус заручника, суперечить законодавству України та міжнародним нормам.

Крім цього, проект закону передбачає, що соціальна допомога надається заручникам тільки після їхнього звільнення. «При цьому жодної підтримки родин заручників чи підтримки заручників саме в той момент коли її потребують найбільше — протягом їхнього перебування у несвободі — законопроект не передбачає», — наголошують у зверненні.

«Досі Україна не спромоглася прийняти жодного законодавства, щоб зрозуміти, хто такі політв’язні та яку допомогу вони можуть отримати, —  у Центрі прав людини ZMINA цитують голову правління цієї організації Тетяну ПЕЧОНЧИК. — Створюється комісія у МінТОТ, рішення якої засекречені. Проте ми бачимо, що з кожним роком кількість політв’язнів зростає, але їхні родичі досі не знають, як їм може допомогти держава. Ця акція — крик відчаю від того, що весь цей час нас годують обіцянками».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати