Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Безтаборове літо

«Пласт» скасовує майже 200 заходів через коронавірус
06 травня, 19:30
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цьогоріч упродовж літа не відбудуться орієнтовно 200 таборів по всій Україні. Це локальні, всеукраїнські і міжнародні табори, які організовує скаутська організація «Пласт». З початку травня таке рішення прийняли світові пластунські організації, український «Пласт» також приєднався.

Нагадаємо, «Пласт» в Україні — це найбільша молодіжна організація, яка нараховує майже 10 тисяч учасників у 145 містах України. Про ситуацію, що склалася, «День» поспілкувався із головою «Пласту» в Україні Станіславом Андрійчуком та учасником «Пласту» зі Львова Назаром Кіриком.

«Ми детально вивчали план виходу з карантину і, навіть за найоптимістичнішим прогнозом, у ньому немає рекомендацій щодо проведення таборів. Найважливіше для нас— це безпека дітей, тому ми прийняли рішення скасувати міжнародні табори, табори на рівні міста та областей, водночас ми продожуємо моніторити ситуацію, — пояснює Станіслав Андрійчук. —  Якщо у червні-липні ситуація із захворюваністю на коронавірус покращиться, то у серпні ми, можливо, організуємо невеличкі мандрівки із невеликою кількістю людей.

У середньому «Пласт» щороку організовує приблизно 200 таборів різних рівнів. Їхніми учасниками є зазвичай 3-4 тисячі людей. Ми проводимо два типи таборів: перший — на базах, для дітей до 11 років, а другий тип таборів — для дітей, які старші за 11 років. Вони проживають у наметах, такі табори відбуваються у Карпатах. Щодо всеукраїнських таборів, то таких таборів мало б бути 30-40 упродовж року».

Зараз, через карантин, пластуни проводять онлайн-сходини, під час яких виховники роблять з дітьми майстерки, такі собі гуртки. «Цей проєкт називається «Пластуй онлайн, — продовжує голова «Пласту» в Україні. — Ми в соціальних мережах робимо ролики для навчання учасників «Пласту» різного віку. Це для Пласту і виклик, і можливість. Водночас ми розуміємо, що діти зараз багато навчаються онлайн: у школі, сходини, їм бракує живого спілкування. Ми думаємо, чим зайняти дитину влітку на час карантину, окільки вона все одно має щось робити. І «Пласт» обмірковує, що може зробити від себе. Зараз наші осередки в Україні підтримують таке наше рішення».

 Льв’янин Назар КІРИК у Пласті 8 років. Зараз він виховує молодших «пластунів». «В принципі, це був логічний крок від керівників нашої організації, — оцінює він рішення керівництва. — Насамперед ми маємо подбати про безпеку. Зараз усе пластування відбувається в онлайн-режимі. Це незвично і, звісно, не передає всього настрою, але має свої цікаві моменти. Власне, цікавий навіть сам процес адаптувати пластові заняття в онлайн, зробити їх максимально інтерактивними і, за потреби, рухливими. Сумно, що таборів не буде. Сподіваюсь, ситуація налагодиться, і ми хоча б частинку літа застанемо в мандрах».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати