Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відправлення українських миротворців у Косово затримується

31 липня, 00:00

Як поінформували ЦЖД у прес-центрі Західного оперативного командування, 31 липня в Україну має прибути міністр оборони США Вільям Коен, з яким буде вирішуватися питання участі США у фінансуванні української миротворчої місії в Косово.

А сьогодні командувач військами Західного оперативного командування (ЗахОК) генерал- лейтенант Сергій Чернилевський підтвердив готовність окремого чотирнадцятого вертолітного загону до виконання доручених йому завдань.

Вертольоти обладнані спеціальною навігаційною апаратурою та пристроями зв'язку для того, щоб за їхнім рухом могли стежити за допомогою супутника. Вертольоти вирушать на Приштину (з дозаправленням пальним у Софії) повітряними коридорами через сусідні країни. За словами командира загону підполковника Юрія Сердюка, вертольоти вже пофарбовано за відповідними стандартами, й вони готові до старту.

Технічні засоби й основна частина особового складу вирушать у порт Іллічівськ (можливо, Південний) під Одесою, де стануть табором і чекатимуть корабель «Ольшанський», щоб дістатися грецького порту Салонiки. Потім буде пройдено 500-кілометровий марш, розрахований на дві доби. Планується, що вертолітний загін буде дислоковано в районі аеропорту Приштина.

Підполковник Ю.Сердюк каже, що за час підготовки пересвідчився в «глибоко свідомому ставленні вертольотників до виконання миротворчої місії» і в «надзвичайно високому рівні професіоналізму» військових, відібраних до складу загону на конкурсних засадах (серед них є такі, що раніше вже брали участь у миротворчих діях на території колишньої Югославії). За його словами, для чіткого виконання завдання водії пройшли відповідну підготовку, маршове загартування.

Нещодавно Верховна Рада зробила заяву з приводу миротворчої місії в Косово, в якій зазначається, що українські військові не повинні брати участь у діях, які загрожують їхньому життю. Хоча все відносно: американські миротворці нещодавно втратили двох своїх людей не у військовій операції, а на вулиці міста, коли перекинувся один з БТР-ів. Троє військовослужбовців США тоді ж було поранено.

Льотний склад українських миротворців отримуватиме платню в розмірі $900, ін ші — від $500 до $900. Планується, що всі витрати на себе візьмуть держави — члени НАТО. Україна здатна взяти на себе лише частину грошового забезпечення особового складу.

Як повідомили в прес-центрі ЗахОК, перехід в Іллічівськ буде непростим: велика спека, брак пального та проблема зберігання продуктів харчування, а також небезпека інфекційних захворювань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати