Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Цивільні люди»

У Росії створено антипутінський комітет
20 січня, 00:00

Нечисленне коло противників президента Путіна, розуміючи, що в найближчі чотири роки політичне життя країни розвиватиметься за заздалегідь наміченим планом, взялося за віддаленішу перспективу — «Комітет-2008» має намір сприяти тому, щоб на наступних виборах кандидату від влади мала змогу протистояти «цивільна людина». Таким, за висловом одного із засновників комітету — лідера Союзу правих сил Бориса Нємцова, має стати опонент «спадкоємцю Путіна».

Нову організацію очолив гросмейстер Гаррі Каспаров, серед засновників, крім Нємцова, група журналістів на чолі з Євгеном Кисельовим та Віктором Шендеровичем. Каспаров відомий своїми антипутінськими заявами, зокрема в іноземній пресі. Він уже виступав на політичній арені — у 1996-му Каспаров став одним iз творців руху «Третя сила», лідером якого був нині покійний генерал Лебедь.

«Росія за Путіна — це зрозуміло що таке», — заявив «Комерсанту» Борис Нємцов. За його словами, «базова проблема» полягає в тому, якою Росія стане після Путіна. Тому, каже Нємцов, необхідно вести боротьбу за незмінність Конституції, за вільні й транспарентні вибори. «Боротьба має бути не тільки за перемогу на виборах, а й просто за те, щоб вони відбулися, — йдеться в опублікованій у «Новій газеті» декларації комітету. — Ми маємо домагатися того, щоб 2008 року президента обрали знову, а не виявилося, що термін правління чинного подовжено — на час чи назавжди».

За чотири роки, що минули після обрання Володимира Путіна, заявляють автори декларації, «рівень злочинності залишився незмінним». «Масштаб корупції ніскільки не змінився, просто доходи від неї переходять зі старих «сімейних» рук у нові «пітерські». Органи державного управління всіх рівнів наповнили відставники радянських спецслужб. Стан економіки, як і раніше, визначається виключно цінами на нафту й газ. Війна та беззаконня у Чечні, як і раніше, призводять до загибелі людей по всій країні, тільки тепер вже й у центрі Москви. Але головним результатом минулого чотириріччя стало створення й зміцнення режиму особистої влади президента. Ніщо не робилося в ці роки так послідовно й ефективно, як це... Жити в Росії було небезпечно й раніше — тепер стало ще й огидно», — роблять висновок автори декларації.

Крім заявлених цілей-максимум нове об’єднання, зрозуміло, має й цілі-мінімум. За словами одного з учасників комітету, журналістки Юлії Латиніної, «демократи й політики хочуть вижити до 2008 року». На першому засіданні комітету, яке відбудеться наприкінці січня, передбачається обговорити ставлення до висунення Ірини Хакамади кандидатом у президенти. Тим часом поки що незрозумілі перспективи залучення до роботи комітету інших демократичних сил. Традиційно прохолодну позицію зайняло «Яблоко». Заступник глави партії Сергій Мітрохін заявив «Комерсанту», що все необхідне для консолідованих дій демократичних сил уже існує, наприклад, Демократична нарада, в роботі якої беруть участь партії та політичні рухи, а також об’єднана рада партій «Яблоко» і СПС. Для гарантованого виживання демократів до 2008 року, на думку Мітрохіна, потрібно створювати міжпартійні блоки для участі в регіональних виборах, що вже робиться. При цьому «яблучник» застерігає від протиставлення демократів чинному президенту, оскільки «значна частина демократичного електорату підтримує Путіна».

Про загальний же рівень підтримки Путіна свідчить проведене на початку січня Всеросійським центром вивчення громадської думки опитування. Згідно з його результатами, на президентських виборах за Володимира Путіна проголосували б 80% опитаних, за лідера «Родины» Сергія Глазьєва — 3%, за Ірину Хакамаду — 1%, за екс-секретаря Ради безпеки РФ Івана Рибкіна — менше 1%. Графу «проти всіх» вибрали б 2%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати