Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про відповідальність словаків

Посол Марек ШАФІН: співпраця між урядами наших країн є тісною, оскільки пандемія коронавірусу — виклик для всіх країн
07 квітня, 18:35
ФОТО REUTERS

Нині в усьому світі відбувається розпал епідемії коронавірусної інфекції. Кількість інфікованих цим вірусом перевищила один мільйон осіб, а кількість померлих становить понад 64 тисяч. І на цьому тлі в сусідній з нашою країною Словаччині від коронавірусу померла лише одна людина і понад 400 є інфікованими.

«День» звернувся до посла Словаччини в Україні Марека ШАФІНА з проханням розповісти, чим пояснюється успіх — такі низькі показники смертності та інфікування коронавірусом серед словаків, коли в сусідній Чеській Республіці число загиблих перевищує 30 осіб.

«ПОРІВНЯНО НЕВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ЗАРАЖЕНИХ ВІРУСОМ ПОЯСНЮЄТЬСЯ ЧАСТКОВО І ТИМ, ЩО СЛОВАКИ ПОВОДЯТЬСЯ НА ВУЛИЦЯХ ВІДПОВІДАЛЬНО»

— Дійсно, одна людина, яка померла, була на лікуванні в лікарні, її відпустили додому, і лише потім після смерті виявили, що у неї був коронавірус. А щодо 420 осіб, які є інфікованими, то ця цифра пояснюється тим, що ми стали більше тестувати, приблизно близько тисячі людей на день. До цього не було достатньої кількості тестів, тому тестували менше. І для того, щоб «державна махина» розгорнулася, потрібен певний час. Напевно, буде зростати число інфікованих коронавірусною інфекцією, тому що багато людей навіть не підозрюють, що вони є носіями. Крім того, у нас сувора самоізоляція і зобов’язання всім носити маски. У використанні також рукавички і захисні окуляри.

Нещодавно був випадок, коли молодій людині робили операцію, і доопераційне обстеження не виявило у неї інфікування коронавірусом. Але після операції виявилося, що вона заражена, і зараз 64 медпрацівника знаходяться на карантині.

Але така порівняно невелика кількість заражених вірусом пояснюється частково і тим, що словаки поводяться на вулицях відповідально, не ходять без масок.

Є різні прогнози, як далі буде розвиватися ситуація в нашій країні. Деякі наші експерти і політики кажуть, що через місяць може бути заражене 3% населення або 170 тисяч осіб. Але я вважаю за краще не говорити про такі цифри, оскільки ніхто не може бути пророком і ніхто не може впевнено сказати, як ситуація розвиватиметься надалі.

У нас намагаються вживати заходів, що перешкоджають поширенню коронавірусу. Наприклад, телебачення зіграло велику роль, демонструючи всім, що президент, політики, а також диктори та оператори — в масках. І всі, у кого беруть інтерв’ю, теж у масках. Це на загальнонародному рівні дуже допомагає. Таким чином люди, які зобов’язані носити маски, не виділяються з натовпу, бо маски носять і цілком здорові громадяни.

«БАГАТО СЛОВАЦЬКИХ ЖІНОК ДІСТАЛИ СВОЇ ШВЕЙНІ МАШИНКИ І ПОЧАЛИ ШИТИ МАСКИ...»

— А масок вистачає в Словаччині, чи у вас закуповують їх в інших країнах, тому що в нашій країні масок не вистачає?

— У зв’язку з тим, що масок на початку не вистачало, багато словацьких жінок дістали свої швейні машинки і почали шити маски (більшість з них спали по три, максимум чотири години на добу, а решту часу шили). Потім маски роздають, переважно безкоштовно, всім, хто їх потребує. З огляду на те, що зазвичай маски, які продаються в магазинах і аптеках, є одноразовими, ті, які шиють з марлі та інших тканин, можна використовувати багато разів. Після використання їх можна прати і прасувати, завдяки чому вони стерилізуються / дезінфікуються і наступного дня знову використовувати.

Люди в соцмережах обмінюються викрійками і переліком матеріалів, щоб інші могли шити самостійно. Крім того, багато швейних фабрик, які шили різний одяг, тепер шиють маски. І, природно, коли з’являється можливість купити такий товар за кордоном, то намагаємося купити.

«НОВИЙ УРЯД УСПАДКУВАВ ЗАХОДИ, ЗАПРОВАДЖЕНІ ПОПЕРЕДНІМ, І НАМАГАЄТЬСЯ ЇХ ВДОСКОНАЛИТИ»

— Пане Посол, а чи змінився підхід нової влади, яка проголосила одним зі своїх пріоритетів боротьбу з коронавірусною інфекцією, до того, як боротися проти цього зла, чи пропонує вона якісь власні заходи щодо цього?

— Новий уряд успадкував заходи, запроваджені попереднім, і намагається їх удосконалити (як, наприклад, вдалося підвищити кількість обстежених людей). Днями прем’єр-міністр говорив про самоблокаду — виключення всієї країни. Але приклад Китаю, де в одній з провінцій після скасування повного двомісячного карантину знову спалахнула епідемія, показує, що це може і не допомогти. Тому уряд шукає рішення, щоб повністю не зупинити економіку країни і боротися з коронавірусом. Це складно. До того ж наступного тижня у нас Великдень. І прем’єр-міністр анонсував посилення заходів щодо пересування громадян, щоб вони не відвідували один одного, щоб просто сиділи вдома. У нас відразу ж скасували всі колективні заходи, в тому числі богослужіння в храмах. Богослужіння сьогодні відбуваються тільки по телебаченню та через Інтернет. І деякі телекомпанії безпосередньо їх транслюють. У нас немає такого, щоб церкви або якісь інші заклади організовували скупчення людей.

«У САМОМУ УРЯДІ БАГАТО ХТО ПРОТИ САМОБЛОКАДИ. ВОНИ ВВАЖАЮТЬ, ЩО ЦЕ ДУЖЕ РИЗИКОВАНИЙ ЗАХІД»

— Днями ваш прем’єр-міністр Ігор Матович висловив сподівання, що Словаччина може «стати маленьким центром надії для всієї Європи. Це моя мрія. І немає нічого кращого, що ми можемо зробити в Європі». Як би ви прокоментували цю заяву, яку наводить видання Spectator?

— Наскільки я розумію, це прозвучало на тлі його заяви запровадити в країні самоблокаду, повністю зупинити виробництво. Але в самому уряді багато хто проти самоблокади. Вони вважають, що це дуже ризикований захід. Не тільки люди з опозиції, але й правляча коаліція нагадує прем’єр-міністру про те, що сталося в Китаї, коли в одній з провінцій 600 тисяч людей було повністю закрито на тотальний карантин. Але думаю, що уряд нарешті прийде до правильного і виваженого рішення.

— Але у словацьких медіа зазначається, що багато заводів припинили виробництво в Словаччині...

— Так, це правда. Але вони хочуть поступово відновити роботу, посиливши заходи безпеки. Побачимо, що буде, що вийде.

«МАСКИ (ВИРОБНИЦТВА 1970-Х РОКІВ) ВИЯВИЛИСЯ ЦІЛКОМ ПРИДАТНИМИ ДО ВИКОРИСТАННЯ»

— Якщо я не помиляюся, за часів існування Варшавського договору Словаччина була дуже сильною в питаннях радіохімічного захисту...

— Не тільки Словаччина, а Чехословаччина в цілому. Ми навіть у першу війну в Затоці (1991 року) направили наші хімвійська. І вони здійснювали захист військ міжнародної коаліції.

— Чи використовується цей досвід зараз у боротьбі проти коронавірусної інфекції?

— Думаю, що використовується. І люди в нашому кризовому штабі, який займається боротьбою з коронавірусом, розуміють, про що йдеться. Наприклад, я якось бачив сюжет по нашому телебаченню, коли в одному з міст вирішили перевірити запаси складів цивільної оборони і в старих дерев’яних коробках знайшли акуратно упаковані маски з тканини зразка 70-х років. Вони виявилися цілком придатними до використання. Ці маски закривають всю голову, а прорізи для очей закриті плексигласом, склом. Ці маски дуже якісні, біля рота і носа там три різних фільтрувальні тканини. Вони є міцними, їх можна використовувати цілий день. Ввечері достатньо попрати, попрасувати і потім використовувати наступного дня. Зараз ці маски роздають пенсіонерам і всім, хто не може собі дозволити їх купити.

«У НАС Є КОМПАНІЇ, ЯКІ ВИРОБЛЯЮТЬ ПРИЛАДИ ДЛЯ ВЕНТИЛЯЦІЇ ПОВІТРЯ»

— А приладів для вентиляції повітря у вас вистачає?

— Деякі експерти кажуть, що нам знадобиться приблизно одна тисяча таких приладів. І у нас є компанії, які виробляють прилади для вентиляції повітря.

А чи існує зараз обмін досвідом боротьби з коронавірусом між нашими країнами?

— Так, ми досвідом обмінюємося. І також допомагаємо українським громадянам потрапити на батьківщину. Ми, зокрема, надали українцям можливість дістатися до України пішки, і це через пункт пропуску, який за нашою класифікацією аж ніяк не є пішохідним прикордонним переходом. А вчора, наприклад, (інтерв’ю записувалося 3 квітня. — Авт.) одна дівчина-студентка повернулася до Словаччини. І все це ми організовуємо спільно з українською стороною. Щодо безпосередньо обміну досвідом у боротьбі з коронавірусом, я не знаю всіх деталей, але можу сказати, що співпраця між урядами наших країн є тісною, оскільки пандемія коронавірусу — виклик для всіх країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати