Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Похід страйкарів на Бухарест: бойові дії тривають

23 січня, 00:00

А напередодні шахтарі перемогли у «битві» під Костештами. Там 3400 поліцейських побудували барикади на трасі і, використовуючи димові шашки та сльозоточивий газ, намагалися зупинити шахтарів. Озброєні палицями та камінням шахтарі пішли на штурм. Але першу їхню атаку було відбито. Тоді два загони шахтарів зайшли з тилу, і в результаті поліцейські потрапили в оточення й були «розгромлені». Внаслідок запеклих сутичок, які тривали понад дві години, було, за офіційними даними, поранено 138 осіб, з них — 130 поліцейських. Зрозуміло, що пролилося й чимало шахтарської крові, проте до лікарень поранені шахтарі не зверталися. Приватна радіостанція «Антена-1» повідомила, що в «битві під Костештами» загинув один поліцейський. Міністерство внутрішніх справ Румунії наразі ані підтвердило, ані спростувало цю інформацію. Шахтарі-переможці захопили в заручники кількох урядових чиновників.

Уряд чинить розпачливі зусилля, аби не допустити шахтарів до столиці. Припинено рух потягів між Ремніку-Вальчя і Бухарестом, а на автомагістралях будуються барикади. Основний «рубіж оборони» створено за 40 кілометрів від Бухареста. Там вже побудовано укріплення, які захищають 5 тисяч правоохоронців.

Президент Румунії Еміль Константинеску заявив, що запровадить у країні надзвичайний стан, якщо похід шахтарів не буде зупинено. В ході «боїв» вимоги шахтарів докорінно змінилися. Виходячи зі свого рідного міста Петрошені, шахтарі вимагали лише скасування ухвали про закриття шахт і підвищення заробітної платні. Нині ж в учасників походу одна вимога — «Геть уряд!»

Події останніх днів показали, що нинішнє керівництво Румунії не користується широкою підтримкою в країні. Принаймні населення міст і сіл, що лежать на шляху шахтарів, зустрічає їх як героїв. Експерти прогнозують, що «взяття» шахтарями Бухареста може послужити сигналом до соціального вибуху, бунту в масштабах усієї країни. Сходяться експерти й у іншому — нині зупинити шахтарів можна лише силою зброї. Але чи зважиться керівництво країни віддати такий наказ і чи виконуватимуть його поліцейські — оце питання.

Намагання журналістів «Дня» отримати коментар про ситуацію в їхній країні від працівників Посольства Румунії в Україні не увінчалися успіхом. Посилаючись на «велику зайнятість», румунські дипломати ухилилися від контактів із пресою.I

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати