Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подвоїли свою "продуктивність"

11 лютого, 00:00
Подвоїли свою "продуктивність" судді Запоріжжя за минулі шість років Віктор ПУЖАЙЧЕРЕДА, "День"

160 суддів міських і районних судів Запорізької області розглянули торік понад 46 тисяч цивільних і кримінальних справ. Вони відправили за грати 4400 злочинців. "Це майже вдвічі більше, ніж шість років тому", - підкреслив на недавній прес-конференції начальник управління юстиції в Запорізькій області Георгій Гармашов.

Кількість злочинів, особливо жорстоких, зростає. Торік усі міські й районні суди області (а їх 31) розглянули 12 тисяч 210 кримінальних справ, за якими засудили 13 тисяч 119 чоловік, зокрема з позбавленням волі 4400.

Кількість цивільних справ збільшилась у півтора разу. Переважно - за рахунок появи нових видів злочинів, таких як обман вкладників із боку трастових й інвестиційних компаній, порушення власниками підприємств трудового законодавства, невиплата зарплати тощо. З приводу останнього вже гуляє дотепний афоризм: "Реформи в Україні - це коли зарплату нараховують через бухгалтерію, а видають через суд". За рік було розглянуто понад шість тисяч справ про стягнення з боржників зарплати. В усіх випадках суди виступили на боці потерпілих.

Вал роботи зростає, а чисельність судів залишається на рівні трирічної давності. Навантаження в розрахунку на одного суддю становить 33 цивільні й кримінальні справи на місяць, через що з порушенням термінів розглядають кожну третю кримінальну й кожну четверту цивільну справу. В одному райсуді, приміром, із минулого року залишилися нерозглянутими майже три тисячі справ - це річна норма.

На думку Г. Гармашова, "хребетний" тиск із боку держчиновників і силових структур помітно ослаб. Суд сьогодні дедалі більше живе "своїм розумом". Цьому беззаперечному досягненню сприяють як розділення функцій усіх влад, так і підвищення матеріальних гарантій суддів. Хоча, порівняно з прокурорськими працівниками, судді поки що отримують найменше, усе-таки їхня середня зарплата 300 - 350, а то й 500 гривень на місяць сьогодні справляє враження цілком пристойної.

Нині облуправління юстиції прагне збільшити чисельність суддів, аби знизити індивідуальне навантаження до нормативного й скоротити терміни розгляду справ.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати