Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Негода в Україні «прорідила» урожай

21 липня, 00:00
...У приймальну начальника управління землеробства Міністерства агропромислового комплексу України занесли зведення Гідрометцентру: знову дощі, шквалисті вітри, грози... З погоди й почалася наша бесіда з Василем Сорокою, начальником Головного управління землеробства Міністерства агропромислового комплексу України. 

Виявляється, такі погодні умови, як цього літа, не спостерігалися в Україні з 1954 року. Саме вони й «підправили» в гірший бік прогнози на урожай. У найважливіший для дозрівання зернових час — квітень, травень, середина червня — у лісостеповій східній Україні стояла засуха. Тому в Донецькій, Полтавській, Луганській, Сумській і Харківській областях хлібні ниви видалися низькорослі, підгорілі, частина площ загинула.

Західну Україну, навпаки, заливали дощі, хльостали шквалисті вітри, градобій. У Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Волинській, Житомирській областях лише за третю декаду липня випало 150 міліметрів опадів. Зрозуміло, що значну частину посівів вони знищили.

Проте загалом по Україні ситуацію із заготівлею хліба можна оцінити як задовільну. Вже у 18 областях ідуть жнива. Скошено більш ніж два мільйони гектарів, обмолочено — півтора мільйона. Це на один мільйон гектарів більше, ніж за показниками минулого року. У Республіці Крим скошено хліба на 72 відсотки (з 436 тисяч гектарів — 313 тисяч). Обмолочено — 300 тисяч. Урожайність — близько 25 центнерів із гектара. Загалом, як минулого року. У розпалі жнива в Херсонській, Запорізькій і Одеській областях. Приступає до збору зерна середня частина країни, пізніше — західна.

«Прогнози песимістів не виправдалися», — зазначив у кінці бесіди В. Сорока.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати